Vežbanje u 7. mesecu trudnoće


Ako je trudnoća bez komplikacija, vežbanje od 27. nedelje trudnoće je poželjno i omogućiće i da se u 8. mesec (31. nedelja trudnoće) uđe mnogo spremnije i uz više kondicije.

U situaciji kada se telo ubrzano menja tokom samo 9 meseci, pravilna fizička aktivnost je važna za zdravu mamu i razvoj zdrave bebe. Šta je dozvoljeno vežbati u 7. mesecu, a šta treba izbegavati?

Vežbanje u trudnoći donosi velike prednosti

Pravilnim, umerenim vežbanjem mogu se sprečiti ili ublažiti simptomi brojnih stanja. Na prvom mestu sa vežbanjem trudnica dobija:

 • veću kondiciju, 
 • manji rizik od pojave gestacijskog dijabetesa, 
 • manji rizik od povreda, 
 • blaži bol u leđima, 
 • lakše podnošenje rasta trudnoće, 
 • bolje varenje
 • lakši porođaj

Program vežbanja se posebno definiše za trudnice i nije isti tokom celog perioda trudnoće, a od trećeg tromesečja on će varirati i od sedmice do sedmice.

27. nedelja trudnoće i vežbanje

27. nedelja trudnoće predstavlja ulazak u 7. mesec i ako je trudnica bila aktivna svo vreme, onda je ovo samo nastavak aktivnosti uz smanjenje njegovog intenziteta.

Za trudnicu je odlično plivanje, vožnja sobnog bicikla i aerobik. Sada je pravo vreme da se odustane od sportova koji traže održavanje ravnoteže i brzo kretanje poput tenisa.

Trčanje je i dalje prihvatljivo, ali dosta umerenije nego pre samo mesec dana.

Intenzitet vežbanja u 27. nedelji trudnoće najviše zavisi od fizičkog stanja trudnice. Ako je vežbala i pre trudnoće, a zdrava je, vežbanje može biti intenzivnije. Treba paziti da puls ne prelazi 140 otkucaja i sve će biti u redu.

Pročitajte:  Orbitrek koliko dugo vježbati - Arz.hr

Treninzi i 31. nedelja trudnoće – 8. mesec

Iako je razlika u samo 4 nedelje, vežbanje u 31. nedelji trudnoće se razlikuje u odnosu na početak 7. meseca.

Potrebno je održavati kondiciju, ali pošto je trudnoća veća, važno je odabrati dobar set vežbi koje neće dodatno opteretiti organizam trudnice.

U 8. mesecu treba praktikovati pilates i jogu, vežbe na podu umerenog intenziteta.

Plivanje je i dalje poželjno i dobro, a trudnicama naročito prija aerobik u vodi.

Umesto trčanja, neka 31. nedelja trudnoće započne sa šetnjom i neka to bude maksimalan nivo opterećenja sve do kraja trudnoće.

U kući se i dalje preporučuje vežbanje, ali bez tegova. Može se raditi na jačanju ruku, vežbati vežbe iskoraka ili polu-čučnja. Vežbe istezanja mogu da učine čuda za bol u leđima i treba ih kombinovati sa drugim aktivnostima.

Kada treba odmah prestati sa vežbanjem?

Iako bi trebalo da pomaže, vežbanje može izazvati i nelagodnost, a neki simptomi se ne smeju ignorisati. Ako se tokom ili nakon vežbanja javlja:

 • kratak dah
 • vrtoglavica
 • oticanje zglobova
 • vaginalno krvarenje
 • oticanje amnionske tečnosti
 • kontrakcije

… treba odmah pozvati lekara i prekinuti sa svim daljim aktivnostima. Neka stanja mogu potencijalno ukazivati na ugrožavanje trudnoće pa ne treba nastavljati sa forsiranjem dok ginekolog ne potvrdi da je sve u redu.

Vežbanje u trudnoći je važno isto koliko pravilna ishrana i uzimanje vitamina. To što je trudnica ušla u poslednje tromesečje ne znači da ne treba nastaviti sa laganim treninzima. Naprotiv, vežbanje će učiniti trudnoću podnošljivijom, a nakon porođaja će doći do bržeg prilagođavanja obavezama koje slede.Izvorni članak

O autoru

Dodaj komentar