Fizička aktivnost na Božić – Zdravstveni saveti


fizička aktivnost na božić

Božić je najveći verski i porodični praznik. Slaveći rođenje Isusa Hrista slavimo i instituciju porodice. Toga dana trebalo bi da je cela porodica na okupu, da zajedno jedu, pripremaju obroke, pokazuju najtoplije emocije. Božićno jutro i trpeza uvek su svečani, ručak pogotovo. Božićne poslastice zauzimaju posebno mesto na stolu u svakom domu. U konzumiranju hrane često preteraju ne samo deca nego i odrasli.

prejedanje-hranomPrejedanje hranom gotovo da je sastavni deo svakog praznika, pa i Božića. Često se dešava da nam upravo hrana za praznike poremeti sistem za varenje. Onda problemi počinju da se gomilaju. Fizička aktivnost tada nam je neophodna.

Evo šta možete da uradite za svoje najmilije a da se ne odričete gurmanskih i slatkih zalogaja.

fizička aktivnost na božić - zdravstveni saveti

Šetnja pomaže. Posle svakog obroka, ako ste u mogućnosti, pročetajte sa decom bar pola sata. Pokušajte naizmenično da šetate polako pa onda brzo, bar 15 minuta. Deca vole promenu tempa, pa će im šetnja tako izutezno prijati. Ako nemate dece, pročetajte sa partnerom. I tada menjajte tempo. Neka to bude šetnja za pamćenje.

trcanje-zimiTrčanje zimi osvežava i postiče cirkulaciju. Ako se u vašoj blizini nalazi park ili trim staza, obavezno pretrčite bar 100,200 metara. Videćete koliko ćete se bolje osećati.

Deca će naročito biti inspirisana tračnjem. Uvrstite i neku drugu aktivnost, npr bacanje lopte do odeđenog cilja, dobacivanje lopte, trkanje. Fizička aktivnost tada vam neće biti poteškoća nego zabava.

Večernja šetnja može da se pretvori u pravo porodično druženje. Posle obilnog ručka i popodnevnog odmora, najavite se posetom članovima porodice koje niste videli. Božićno čestitanje i druženje sa najmilijima biće pun pogotak za sve članove.

Kad se vratite kući, nemojte dozvoliti deci da piju gazirana pića, više će im prijati voda iliprirodni sok. Tako ćete napraviti sve uslove za zdrav san ne samo za decu nego i za vas.Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar