Što je jajovod – Arz.hr

Što je jajovod

Contents

Kada govorimo o reproduktivnom zdravlju žene, uvijek treba imati na umu važnost zdravlja jajovoda za plodnost. Jajovod je dobio ime po talijanskom liječniku Gabrielu Fallopiju. To su parni organi u obliku dva tanka kanala, t. j. cijevi koje povezuju jajnike s maternicom. U obliku su horizontalnog slova J, koje ima mišićnu strukturu. Svaki jajovod dugačak je 10 do 13 centimetara i ima promjer od 0,5 do 1 centimetar. Skupina mišića u području jajovoda, u blizini maternice, ima spiralnu strukturu, a mišići u središnjem dijelu su kružni. Unutar ovih kanala nalazi se sluznica s gustim naborima. U najjednostavnijem smislu, jajovodi osiguravaju transport zrele jajne stanice do maternice. Drugim riječima, jajovodi su među najvažnijima u reproduktivnom sustavu žena i njihovoj sposobnosti reprodukcije. Među čimbenicima koji uzrokuju neplodnost kod žena vrlo su česti problemi s jajovodima. Ako se iz određenih razloga u šupljini jajovoda pojavi prepreka koja potpuno blokira kretanje jajne stanice, govorimo o začepljenju jajovoda.

Začepljen, oštećen ili problematičan jajovod

Jajovod je odgovoran za prijenos embrija u maternicu, zbog čega su od velike važnosti za ženski reproduktivni sustav. Začepljeni jajovodi pogađaju velik broj žena reproduktivne dobi, a polovica njih ima problema s iznošenjem trudnoće. Budući da jajovodi imaju osjetljivu strukturu, lako se mogu začepiti. Uzroci začepljenja mogu biti razne infekcije, upale, spolno prenosive bolesti, zatim endometrioza ili čokoladna cista, abdominalne operacije, poput izvanmaterične trudnoće. Prvenstveno, začepljenje jajovoda je uzrokovano upalom zdjeličnih organa. Određene infekcije kao što je Chlamydia trachomatis pridonose razvoju kronične upale. Kada žena ima kronične upalne situacije u trbušnoj šupljini, to dovodi do stvaranja priraslica koje djelomično ili potpuno zatvaraju lumen jajovoda. Čak i ako je zahvaćen samo jedan jajovod, šanse za začeće su znatno smanjene. Iako je moguće zatrudnjeti s jednim jajovodom, potrebno je bolje razumjeti specifičnosti ovog stanja kako bismo provjerili šanse za začeće. U tom smislu se mogu provesti određene pretrage kako bi se provjerilo postojeće stanje jajovoda.

Kako liječiti začepljeni jajovod

Redoviti odlasci na ginekološke preglede iznimno su važni za reproduktivno zdravlje žene. Ultrazvuk zdjelice je slikovni pregled koji omogućuje procjenu organa koji se nalaze u području zdjelice: maternice, jajnika, jajovoda i krvnih žila koje se nalaze u njihovoj blizini. Ova procjena pomaže identificirati glavne ginekološke probleme i bolesti. Važno je znati da svaka spolno prenosiva infekcija može ometati rad jajovoda, te se u tom slučaju mogu uočiti nastala oštećenja. Ako postoje problemi s jajovodima, svaki se slučaj mora analizirati pojedinačno. Upala jajovoda najčešće je izlječiva, a liječi se lijekovima i pod nadzorom ginekologa. Da biste provjerili je li jajovod začepljen ili oštećen, može se provjeriti rendgenskom snimkom zdjelice koja se naziva histerosalpingogram (HSG). Svrha ove vrste pregleda je da specijalist utvrdi postoji li problem s jajovodima. Iako je začepljen jajovod ozbiljna prepreka trudnoći, problemi u ovoj regiji ne moraju nužno rezultirati trajnom neplodnošću. Bolesti koje uzrokuju probleme s jajovodima moraju se liječiti jer obično zahvaćaju druge organe u području zdjelice.

Tagovi:

#Što #jajovod #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar