Sport, Zanimljivo

Najčešće sportske ozljede – AdresarSporta.rs

Najčešće sportske povrede

Najčešće sportske ozljede razlikuju se ovisno o sportu, jer svaki sport ima svoje specifičnosti u pogledu kretanja i kontakta. Zajedničko svim sportovima je da se nažalost u svakom sportu, kako pojedinačnom tako i ekipnom, dešavaju povrede. Povrede su pojave koje nijedan sportista ne voli i koje svaki sportista želi da izbegne bez obzira na stepen povrede. Sportske povrede su uništile mnoge karijere. Karijere mnogih sportista su bile trajno prekinute, dok su neki bili negativno pogođeni tako da sportista više nije mogao da izvodi stvari na način na koji ih je izvodio pre same povrede.

Nastanak povrede nema pravila i rezultat je više faktora koji se preklapaju i na kraju rezultiraju povredom. Neki stručnjaci za sportske ozljede pripisuju genetiku, a neki jednostavno velikim naporima prisutnim u današnjem sportu. Najčešće sportske povrede možemo ih podijeliti na one koje su rezultat genetskih predispozicija i fizičke aktivnosti visokog intenziteta, kao i ozljede koje nastaju kao posljedica fizičkog kontakta sa drugim sportistima.

Na koje dijelove tijela se odnose najčešće sportske povrede

Najčešće tjelesne ozljede u sportu vezane su za ozljede mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Bez obzira o kojem sportu se radi, ozljede mišića najčešće nastaju uslijed stresa tokom sportskih aktivnosti, a javljaju se i ozljede kao što su ozljede tetiva i ligamenata. Najteža ozljeda tetive je ozljeda Ahilove tetive koja se može izliječiti, međutim sportista nakon takve povrede nikada ne dostigne svoj prethodni atletski nivo. Za svakog sportistu koji se suočio sa povredom Ahilove tetive, karijera je jednostavno krenula nizbrdo. Povrede Ahilove tetive su najčešće sportske povrede košarkaš.

Druga grupa najčešćih sportskih povreda odnosi se na povrede zglobova, koje u većini slučajeva nastaju kao posledica kontakta, sudara i duela između sportista. Dakle, najčešće sportske povrede u sportovima bogatim dvobojima su povrede skočnog zgloba. Na isti način se u istim sportovima vrijeđaju mišićne grupe na nogama, a takve povrede su karakteristične za sportove poput fudbala, košarke i rukometa. U svakom slučaju, bez obzira na vrstu ozljede ili sport, možemo reći da prednjače noge u odnosu na ruke i ostatak tijela, gdje su povrede ređe.

Najčešće sportske ozljede i kako smanjiti mogućnost ozljeda

Kao što smo rekli najčešće sportske povrede u velikoj mjeri zavise od samog sporta. U borilačkim sportovima, koji su puni kontakta i udaraca, ozljede su najteže prirode jer su uglavnom povezane s ozljedama glave. Problem sa povredama glave je što se u toku borbe obično ne osećaju posledice, ali u narednom periodu života mnogi borci dožive teške i hronične povrede i bolesti. Međutim, bez obzira kojim sportom se bavite, postoje određene stvari koje možete učiniti da smanjite rizik od ozljeda.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Naravno, u borilačkim sportovima poenta je da se zaštitite na pravi način u samoj borbi. Što se tiče ostalih sportova, a isto vrijedi i za borilačke vještine, najvažnije je dobro zagrijati tijelo i mišiće prije svakog treninga ili meča. Također, kako biste izbjegli najčešće sportske ozljede, obavezno istegnite mišiće nakon svakog treninga kako biste smanjili mogućnost ozljeda. Ako osjetite bilo kakav fizički problem, odgodite sportsku aktivnost jer će forsiranje samo pogoršati stanje ozljede.

Tagovi:

www.arz.hr