Zanimljivo, Lepota i Zdravlje

Kako istegnuti vrat i kako nastaje bol u vratu

Kako istegnuti vrat postaje sve češće pitanje, kako bol u vratu postaje svakodnevna pojava velikog broja ljudi.

Postoji nekoliko uzroka takvog bola u vratu, koji može biti vrlo neugodan i prerasti u kroničnu bol.

Problem kod bolova u vratu je što je vrat veoma blizu mozga, centra osjeta, pa je osjećaj bola mnogo jači nego kada imamo bolove u udaljenijim dijelovima tijela. Također, vrat je vrlo specifičan i stalno je pod opterećenjem, posebno danas kada prosječan čovjek nikad više vremena ne provodi za kompjuterom ili gledajući u mobitel.

kako istegnuti vrat

Koliko god nam kompjuteri i mobilni uređaji olakšavaju život, njihova dugotrajna upotreba ostavlja negativne posljedice na vratu i gornjem dijelu leđa. Jednostavno, pri korištenju ovih uređaja često zaboravljamo na pravilno držanje, a nepravilno držanje dovodi do bolova u vratu.

Zbog toga je veoma važno znati, osim toga kako istegnuti vrat i kako da stojite uspravno i kako da postavite svoje radno okruženje oko računara.

Kako da istegnete vrat ako vas boli

Kada se pojavi bol u vratu, znajte za to kako istegnuti vrat na pravi način može pomoći u ublažavanju bolova.

Kao što smo naveli, vrat je veoma osetljiv na nepravilne pokrete i nagle trzaje, pa treba biti oprezan i koncentrisan prilikom istezanja vrata.

Disanje je takođe veoma važno, kako bi se vrat pravilno opustio i istegnuo.

Prije istezanja vrata, dobro zagrijte vratne mišiće kako biste se opustili i kako biste mogli postići što je moguće više istezanje prilikom istezanja.

Samo kružite glavom na jednu i drugu stranu nekoliko puta, a nekoliko puta spustite bradu na grudi i pogledajte gore.

Sada radite vježbe istezanja oslanjajući bradu na grudi bez pomicanja ramena i ostatka gornjeg dijela tijela. Zadržite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim vratite glavu u neutralni položaj. Ponovite pokret nekoliko puta.

Na isti način zabacite glavu prvo udesno i zadržite nekoliko sekundi, a zatim ponovite isto na drugoj strani. Ovo je jedan od načina da istegnete vrat ako vas boli i ako osjećate napetost.

Kako istegnuti vrat na poslu ili kod kuće

Vježbe i gore navedeni postupak kako istegnuti vrat možete ga koristiti kod kuće, pa čak i na poslu.

Istezanje vrata ne zahtijeva posebne pripreme, sprave, prostor ili vrijeme, pa se može izvoditi svaki dan.

Konzistentnost je vrlo važna kako bi se zaustavio bol u vratu i spriječio bol u budućnosti.

Nakon što se riješite bolova u vratu, vježbajte svaki dan kako biste ojačali vrat i tako zaustavili bol.

Kada vježbate kod kuće ili na poslu, važno je znati granicu istezanja. Svaka pojava jake boli ili nelagode znak je da ste se predozirali.

Prilikom istezanja vrata možete koristiti ruke tako što ćete rukama gurnuti glavu u smjeru istezanja i tako povećati ekstenziju.

Dakle, bol u vratu je vrlo neugodna pojava, a postupak istezanja vrata pomoći će vam da ga otklonite. Isto tako, ako imate problema sa bolovima u vratu, prilagodite jastuk, krevet i radno okruženje svojim potrebama i tako spriječite bol u vratu u početku.

PROČITAJTE I OVO:

Komentariši