Opremanje teretane u nekoliko koraka


Kada se nakon odluke da otvorite teretanu krene sa radovima na uređenju prostora, mora se detaljno isplanirati svaki korak. Plan je potreban za svaki posao, pa i za ovaj. Nakon završenog izbora lokacije, i određivanje koja je ciljna grupa kojoj će teretana biti namenjena, sledi planiranje prostora i njegovo uređenje.

Veličina prostora 

Contents

U zavisnosti od prostora teretane biće i rad samog kluba, pošto se moraju ispoštovati standardi i ispuniti uslove rada. U prostor treba smestiti sprave, ali potrebno je i da ima dovoljno mesta za vežbanje, odnosno da se obezbedi dobra ventilacija prostora. Mora se napraviti dobra procena  i gledati i na malo duže staze, da ne bi došlo do situacije da u jednom trenutku ima više članova nego što teretana može da primi. Opremanje teretane je veoma skupo, te svako preseljenje u veći prostor iziskivalo bi dodatne troškove.

Opremanje teretane spravama

Sprave za vežbanje mogu zauzimati dosta prostora. Uzmimo u obzir trake za trčanje, sprave za kardio vežbanje kao što su steperi i sprava za nordijsko trčanje. Ne samo što su velike, nego je potrebno napraviti mesta između i oko njih. Ništa manje mesta ne zauzimaju i sprave za snagu, stalci za tegove i tako dalje. Sve u svemu, to su osnovne sprave koje teretana treba imati i koje obezbeđuju sveobuhvatno vežbanje.

Kvalitetni i čvrsti podovi

Da bi se izdržala težina sprava i svakodnevno vežbanje mnogo ljudi, veoma je važno uložiti novac u kvalitetne i izdržljive podove. Podovi moraju biti od materijala visoke nosivosti (oko 500 kg po metru kvadratnom) i moraju biti bezbedni kako bi se izbeglo klizanje. Sprave kao što su tegovi često mogu da ispadnu ili da se puste sa malo veće visine, pa ne bi valjalo da se pod ošteti, što se može desiti ako je podloga nekvalitetna.

Svlačionica i kupatila u kojima su paravani za tuš kabine

Svlačionice su izuzetno važan deo svake teretane i prostora za vežbanje. Najčešće se na svlačionice nadovezuju i kupatila u kojima se nalazi toalet, kao i tuš kabine. Opet se velika pažnja usmerava ka podovima. Najbolje je da u kupatilu budu keramičke pločice koje imaju grublji površinski sloj, što sprečava klizanje. U prostoru za tuširanje trebalo bi da budu i paravani za tuš kabine, kako bi svako od članova kluba imao privatnost prilikom kupanja nakon treninga.

Svlačionice, naravno, treba da imaju i posebne ormariće za svakog člana, u kojima se mogu ostaviti lične stvari. Tako će svlačionica biti urednija jer stvari neće biti po klupama, ili u torbama na podu. Ujedno će se time uštedeti i prostor. Ukoliko ormarić ima bravicu i ključ, mogu se ostavljati i vrednosti poput novčanika i telefona.

Zvučna izolacija

Za vežbanje se uvek vezuje i glasna muzika koja omogućava dobru atmosferu i daje dodatnu motivaciju. Zvučnike treba pravilno rasporediti, ali prethodno treba uraditi dobru zvučnu izolaciju. Uzmimo, na primer, teretanu u okviru stambene zgrade. Niko ne bi želeo negodovanje i prijave komšija zbog buke. Najbolji savet je da se predvide i pokriju sve moguće problematične situacije, kako bi klub nesmetano počeo da radi i stekao potrebnu reputaciju.Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar