Leđni mišić – vježbe za bolove

Leđni mišić nosi veliki teret pomozite mu vježbama za jačanje

Contents

Leđa nose sve životne terete, pa nije neobično da se tako lako zgrbe i saviju pod njima. Nepravilno držanje od sjedenja pred televizorom, u školskoj klupi, za uredskim stolom i u virtualnim igrama su najveći krivci za leđne devijacije i iskrivljenja. Bolovi počnu prvo u leđnim, ramenim i vratni mišićima. Leđni mišić nosi veliki teret pomozite mu vježbama za jačanje, to će smanjiti bolove i početi ispravljati vaša leđa a vaš hod učiniti uspravnim i čvrstim.

Leđni mišić možete vježbati na fizikalnoj terapiji, u teretani, na yogi ili kod kuće, a neke vježbe možete izvoditi i na poslu, na svom uredskom stolcu. Abeceda svakog vježbanja počinje zagrijavanjem, slijedi je istezanje (elastična traka, ravan štap), vježbe pod opterećenjem (bučice), razne druge vježbe (programirajte svoje vježbe), a svaki trening završite opuštanjem i otpuštanjem stresa. Na fizikalnoj terapiji zamolite da vam daju prospekt sa preporučenim vježbama za vježbanje kod kuće koje ćete nastaviti raditi i kada završite s terapijom.

Leđni mišić možete vježbati i kod kuće

Ako vas muče bolovi u leđima, vratu i ramenima u redu je uzeti nešto protiv bolova, ali je još bolje odmah započeti vježbati. Potrebna oprema za kućno vježbanje nije tako skupa, a možete je naći u trgovinama sportske opreme. No i dok ne nabavite sportske rekvizite, leđni mišić možete vježbati i kod kuće s improviziranim rekvizitima. Bučice mogu zamijeniti dvije plastične bočice vode, elastika s kojom su vaša djeca igrala gumi-gumi može zamijeniti elastičnu traku.

Leđni mišić i ramena možete vježbati i s drškom od partviša, a vježbe istezanja na stolcu ne trebaju nikakve rekvizite, kao ni vježbe na podu. Ipak, ako su vaši leđni problemi dugotrajniji ili bolniji, a želite vježbati doma, nabavite rekvizite i vježbajte redovito i disciplinirano, svaki dan. Možete raditi vježbe u stajaćem i u ležećem položaju bez rekvizita, na internetu je jako puno video savjeta o vježbanju koje su pripremili fitness treneri, yoga majstori ili neke teretane kao dio promocije.

Zašto koji leđni mišić treba naročito ojačati

Leđni mišići koji pridržavaju i podržavaju kralježnicu su najširi gornji leđni, trapezasti i rombasti, a za lijepo građena leđa i ramena i kod muškaraca i kod žena koja plijene pogled i za ispravno i uspravno držanje su svi jednako važni. Ako ne znate koji leđni mišić treba naročito ojačati i kako to učiniti, ipak prvo posjetite liječnika i fizijatra. Ako nikada niste bili na fizikalnoj terapiji, u teretani, na jogi, nemojte napamet vježbati kod kuće.

Ako imate bolove, ali još niste bili kod liječnika idite na plivanje koje također jača leđne mišiće, ali u plivanju ne možete pogriješiti. Naime i pogrešne vježbe mogu previše opteretiti i oštetiti vaša već prenapregnuta leđa i oštetiti leđni mišić. Najbolje je krenuti od ortopeda, fizijatra, reumatologa i onda polako kroz sustave vođenih vježbi na fizikalnoj terapiji, na yogi, u teretani doći do programa vlastitih vježbi koje onda možete izvoditi i sami kod kuće i tada nastaviti redovito vježbati i održavati postignuti tonus mišića.

Tagovi:

#Leđni #mišić #vježbe #bolove

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar