Lifestyle

Ketonal rapid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ketonal rapid – primjena i djelovanje

Ketonal Rapid je lijek koji se koristi za ublažavanje boli, smanjenje upale i snižavanje povišene temperature. Njegova djelatna tvar je ketoprofen, koji pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Ketonal Rapid djeluje blokiranjem enzima koji su odgovorni za stvaranje prostaglandina, tvari koje izazivaju bol, upalu i povišenu temperaturu. Time se smanjuje upala i ublažava bol te se snižava tjelesna temperatura. Ovaj lijek se najčešće koristi za liječenje bolova u mišićima, zglobovima i kostima uzrokovanih upalom ili ozljedom. Također se može koristiti za ublažavanje bolova u glavi, zubima i menstruaciji. Osim toga, ovaj lijek se može koristiti i za ublažavanje bolova nakon operacije. Bitno je za navesti kako se ovaj lijek ne smiju koristiti trudnice u posljednjem tromjesečju, kao ni osobe koje imaju problema s bubrezima ili jetrom, srčane bolesti, čireve na želucu ili su alergični na ketoprofen ili druge sastojke lijeka. Uz to, ne smije se koristiti zajedno s drugim lijekovima koji sadrže ketoprofen, drugim NSAID lijekovima, kao ni s kortikosteroidima, antikoagulansima i drugim lijekovima koji mogu utjecati na zgrušavanje krvi.

Ketonal rapid – upute i nuspojave

Ketonal Rapid je lijek koji dolazi u obliku granula za oralnu otopinu u vrećici. Važno je napomenuti da doziranje i način primjene ovise o vrsti boli i težini stanja koje se liječi, te se stoga treba strogo pridržavati uputa liječnika ili propisanih doza. Uobičajena doza za odrasle osobe je jedna doza od 50 miligrama tri puta na dan. Preporučljivo je uzeti lijek nakon obroka kako biste izbjegli potencijalne probavne smetnje. Sadržaj vrećice trebate ubaciti u čašu koju ste prethodno napunili s 100 mililitra vode. Dobro promiješajte oko 30 sekundi dok ste sve granule nisu otopile. Zatim popijte odmah otopinu neposredno nakon što ste ga pripremili. Ketonal Rapid može uzrokovati niz nuspojava, od kojih su neke ozbiljne i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Najčešće nuspojave koje se javljaju su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev, glavobolja, vrtoglavica i umor. Osim toga, može uzrokovati i druge ozbiljne nuspojave, kao što su krvarenje u želucu, pogoršanje astme, osip na koži, oticanje lica, usana ili grla te poteškoće s disanjem. Ako se pojavi bilo koja od ovih nuspojava, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Ketonal rapid – cijena i iskustva

Ketonal rapid se treba čuvati izvan pogleda i dohvata djece. Nakon što im istekne rok trajanja, lijek se više ne smije dalje koristiti. Rok trajanja ovog lijeka Vam je navedeno na samom pakiranju lijeka, kao i na svakoj individualnoj vrećici. Rok trajanja Vam se odnosi na zadnji dan u spomenutom mjesecu. Nakon što ste pripremili otopinu, morate ju odmah i popiti, te se ne smije spremiti za kasnije jer više ne bude imalo isto djelovanje. Ovaj lijek nema posebne zahtjeve oko načina čuvanja. Ketonal rapid sadrži djelatnu tvar ketoprofen, te svaka vrećica u sebi sadrži 50 miligrama ketoprofena, što odgovara 80 miligrama ketoprofenlizinata. Ostali sastojci koji sadrži ovaj lijek su manitol, povidon, natrijev klorid, bezvodni koloidni silicijev dioksid i okus mente. Granule su bijelo do žute boje, te se u ljekarni može kupiti ovaj lijek na recept po dobroj cijeni. Lijek je dostupan u pakiranjima po 6,8 i 10 vrećica u jednoj kutiji. Iskustva drugih pacijenata su veoma dobra te je mnogima pomoglo kod tretiranja akutne boli.

Tagovi:

#Ketonal #rapid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu