Lifestyle

Što je erozija – AdresarSporta.rs

Što je erozija i zašto nastaje?

U medicini, erozija predstavlja ograničeni i plitki defekt koji se događa na površini sluznice ili kože. Erozija se kao medicinski pojam najčešće upotrebljava za defekt koji nastaje na maternici. Osim navedenog, poznate su i erozije na želuca koje su česte i mogu uzrokovati krvarenje (Gastritis). Erozije nastaju i na rožnici oka i odnosi se na defekt epitela na samoj rožnici oka, nastaje mehaničkim oštećenjem ili grebanjem. Zašto dolazi do erozije? Kada nastane na grliću maternice, riječ je o prilično uobičajenoj pojavi i nastaje kod većine žena u reproduktivnom dobu. Stanje će uzrokovati oštećenje epitela, gdje se pokriva vaginalni dio u maternici.

Liječnici razlikuju 2 vrste navedenog stanja. Pseudokorozija – Kada normalne ćelije dožive promjenu na grliću vrata maternice radi upala ili hormonalnih promjena. Erozije – Nastaju kada se sluznica kože grlića vrata maternice uništi i kada nastaje rana. Erozivni gastritis će nastati kada je želučana sluznica oštećena. Riječ je o akutnom stanju koje se manifestira s krvarenjem, iako može biti i subakutno i kronično s nepoznatim simptomima. Nastaje radi lijekova, alkohola, stresa, virusnih infekcija i izravnih ozljeda. Abrazija ili erozije rožnice je najčešća trauma oka i riječ je o površinskom oštećenju na epitelu rožnice. Nastaje traumom nad okom.

Kako nastaje erozija?

Sama erozija grlića maternice nastaje radi mehaničkih povreda (pobačaja), termičkih i kemijskih oštećenja (kontracepcija), seksualne infekcije ili hormonalnih poremećaja. U većini slučajeva ona se neće manifestirati, no moguća je pojava krvavog iscjetka iz vagine nakon seksualnog odnosa, tuširanja ili ginekološkog pregleda. Mogući su rijetki bolovi u donjem dijelu trbuha koji često služe kao simptom. Stanje se može otkriti na ginekološkom pregledu. Erozivni gastritis nastaje radi uzimanje pojedinih lijekova (NSAR), ispijanja alkohola, akutnog stresa.

Može nastati radi zračenja ali i virusnih infekcija, vaskularnih oštećenja ili izravnih ozljeda. Osobe mogu osjetiti mučninu, povraćati, imati krvarenje. Abrazija ili erozija rožnice nastaju traumatski, točnije, nastaje onda kada oštetimo epitelu rožnice s noktom ili nekom drugom tvari. Često se pojavljuje oštra bol u oku, crvenilo, suzenje, zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo, zatvaranje oka i žmirkanje. Svaki oblik navedene erozije se utvrđuje kod liječnika, a daljnja dijagnostika se vrši kod stručnjaka. Nakon što se utvrdi ozbiljnost problema, slijedi liječenje i oporavak.

Kako se liječi erozija?

Erozije koje nastaju u grliću vrata maternice se liječe na više načina: Konzervativnim tretmanom, dijatermokoagulacijom, krio destrukcijom, laserskim tretmanom, liječenjem radio talasima, koagulacijom argon plazme, kirurškim liječenjem, tradicionalnom medicinom. Kako bi se spriječila erozija na grliću maternice, važno je redovno posjećivati svog ginekologa, osobito kada primijetite određene promjene. Erozivni gastritis se liječi ovisno o stupnju. Teško krvarenje se liječi IV tekućinom i transfuzijama. Može se liječiti i endoskopskom hemostazom i kirurškom intervencijom. Liječenje se najčešće započinje s lijekovima za supresiju kiseline.

Erozija rožnice se liječi primjenom antibiotskih kapi ili masti kako bi se spriječila bakterijska superinfekcija. Po potrebi se oko zatvara povojem i stavlja se meka terapeutska leća u oko. Neovisno o kakvoj eroziji je riječ, u medicini ona označava pojam kada dolazi do nagrizanja neke strukture u tijelu, što može dovesti do nastajanja rana i kasnije ožiljaka. Ukoliko primijetite neke od navedenih simptoma na navedenim dijelovima tijela, bilo bi poželjno da što prije zatražite liječničku pomoć i uklonite nastali problem.

Tagovi:

#Što #erozija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši