Lifestyle

Što je urtika – AdresarSporta.rs

Što je urtika

Urtika je kožna promjena koja je crvena, uzdignuta kao mjehurići, te popratno jako svrbi. Naziva se i osipom koji je specifičan da nastaju crvene uzdignute fleke sa jakim svrbežom. Zapravo te lezije na koži koje se zovu urtika su simptom urtikarije, koprivnjače. Urtikarija je bolest koja zapravo može predstavljati skupinu bolesti te se može pojaviti u akutnom obliku, ali i u kroničnom obliku što je puno rjeđe.

Imunosustav djeluje na način da stanice mastociti se aktiviraju kod autoimune upale, netolerancije na neku hranu ili lijekove, te kod infektivnih bolesti. Aktiviranjem mastocita oslobađaju se histamini, citokini, interleukini zbog čega dolazi do širenja krvnih žila, propusnosti i podražaja živčanih stanica u koži pa nastaju urtike, edemi koji jako svrbe.

Ova kožna reakcija se može pojaviti i nestati nakon nestanka djelovanja uzroka kao što je neka hrana ili lijekovi, te kroz nekoliko tjedana će potpuno nestati. Međutim kada je osip dugotrajan, više od šest tjedana tada se tretira kao kroničan osip i može se očekivati da će se i vratiti kroz određeni period.

Urtika uzroci nastanka

U velikoj većini uzroci pojave urtika se ne mogu točno odrediti jer to može biti neka hrana ili lijek koji će izazvati pojavu promjene na koži i vrlo brzo nestati, pa osoba neće niti znati što je izazvalo pojavu ovih lezija na koži. Međutim, uzrok urtikarije je u nekim slučajevima povezan sa autoimunim bolestima, poput lupusa ili bolesti štitnjače. Lijekovi poput aspirina, ibuprofena također mogu biti uzrok pojave ovih kožnih promjena, kao i dezodoransi, prezervativi, te određene namirnice, aditivi, alkohol.

Ubodi insekata mogu izazvati osim crvenila i oteklina na mjestu uboda pojavu urtika koje će upućivati na koprivnjaču kao oblik alergijske reakcije u blizini uboda ili drugim dijelovima tijela. Određeni paraziti, gljivične spore, kontakt sa biljkom koprivom, opekline od meduze, pretjerano izlaganje sunčevoj svjetlosti, toplini ili hladnoći mogu biti uzrok pojave urtikarije.

Neka odjeća koja ima određene materijale u sebi može izazvati reakciju kože, znojenje zbog pretjeranog vježbanja, pritisak na kožu, ali i izlaganje stresu su česti uzroci pojave urtikarija na koži.

Urtika simptomi

Urtika kada se pojavi specifičnog je izgleda crvene boje uzdignute površine kože poput prstenova nepravilnog oblika koji se može mijenjati i širiti. Jak svrbež je drugi simptom po koje će se prepoznati urtika. Crvene mrlje će se pojaviti pa nestati, a nakon što nestanu pojavit će se nove crvene mrlje.

Ove crvene mrlje se obično javljaju na licu i udovima, a mogu pokrivati i velike površine na tijelu, te može uzrokovati ožiljke i otekline koje mogu biti opasne ako se pojave u grlu jer će uzrokovati otekline i otežati disanje, te će u tom slučaju biti potrebna hitna liječnička intervencija.

Angioedem je sličan urtikariji, no manje svrbi ali zato može uzrokovati peckanje i bol, a njihovi simptomi su slični kao kod urtikarija. Ukoliko urtikarija zahvati probavni, kardiovaskularni ili dišni sustav simptomi mogu biti potpuno različiti od pojava na koži i svrbeža. Tada će se pojaviti otežano disanje, proljev, astma, ubrzani rad srca, a u svakom od ovih slučajeva pojave simptoma potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Tagovi:

#Što #urtika #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši