Lifestyle

Maymetsi – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Maymetsi i njegovo djelovanje

Lijek Maymetsi se koristi kod liječenja dijabetesa mellitus tip 2 kod odraslih osoba. Ovaj se lijek dodaje u terapiji kao nadopuna dijeti i tjelesnim aktivnostima kako bi se poboljšala glikemija kod osoba kod koji najviša doza metformina ne djeluje ili druge kombinacije lijekova ne djeluju učinkovito. Lijek Maymetsi se također daje kao dodatak za inzulin kako bi se regulirala glikemija kada doza inzulina i metformina ne postižu svoju učinak u kontroliranju glikemija.

Doziranje ovog lijeka se određuje individualno prema zdravstvenom stanju pacijenta s time da treba paziti da se ne prođe dnevno preporučena i dozvoljena doza lijeka. Potreban je oprez kod osoba koje imaju poremećaj rada bubrega i u primjeni ovog lijeka treba kontrolirati rad bubrega svaki tri do šest mjeseci kako bi se provjerilo da lijek ne djeluje štetno na bubrege.

Kod osoba koje imaju oštećenje jetre ili poremećaje u radu jetre ne preporučuje se terapija ovim lijekom, te je posebna oprez potreban i kod starijih osoba zbog bubrega i moguće pojave laktacidoze.

Nuspojave lijeka Maymetsi

Nuspojave u terapiji lijekm Maymetsi se može pojaviti u obliku alergija ukoliko postoji alergija na bilo koji sastojak lijeka, te u takvom slučaju je bolje ne koristiti ovaj lijek kako biste izbjegli teške reakcije. Nuspojave koje se često mogu pojaviti su poremećaji metabolizma i pojava hipoglikemija.

Mogući su poremećaji živčanog sustava kao što je somnolencija, te poremećaji krvi i limfnog sustava kao trombocitopenija. Kao nuspojava u terapiji lijekom Maymetsi mogući su i poremećaji dišnog sustava, te poremećaji probavnog sustava koji se mogu pojaviti kao mučnine, povraćanja, konstipacije, bolovi u području želuca, povraćanja, pankreatitis.

Kao nuspojave se mogu pojaviti i poremećaji na koži poput osipa, angioedema, urtikarije, pruritus, kožni vaskulitis, bulozni pemfigoid. Poremećaji mišićnog sustava i koštanog sustava se javljaju kao bolovi u udovima i leđima, mialgija, te je moguća i artropatija. S obzirom da lijek može djelovati na funkcionalnost bubrega i potrebno je kontrolirati rad bubrega vrlo lako može doći do poremećaja rada bubrega i zatajenja bubrega u terapiji ovim lijekom.

Iskustva u terapiji lijekom Maymetsi

Iskustva osoba u terapiji lijekom Maymetsi su da kod liječenja dijabetesa česta pojava je hipoglikemija jer može doći do preniske razine šećera u krvi iz razloga što se ovaj lijek koristi kao dodatak drugim lijekovima za regliranje glikemija. Kod nekih osoba se pojavila konstipacija kao probavni problem, dok je kod drugih došlo do pojave perifernog edema, suhih usta i glavobolje.

Kombinacija lijeka Maymetsi s nekim durgim lijekovima za reguliranja glikemija mogu kod različitih ljudi izazvati različite reakcije i nuspojave, sve ovisi o kombinaciji lijekova koja se kod osobe primjenjuje te o dozi lijekova koji se primjenjuju. Učestalo je da kada se radi o kombinaciji nekoliko lijekova nije moguće točno utvrditi koji je lijek uzrok za neku nuspojavu ili reakciju. Pa tako konstipacija, glavobolja, omaglica i hipoglikemija može se pojaviti i zbog ostalih lijekova koje osoba troši pa sa sigurnosti se ne može reći da je neka nuspojava povezana uz ovaj lijek. U svakom slučaju ukoliko se primjeti da funkcija jetre ili bubrega postaje poremećena potrebno je odmah se obratiti liječniku.

Tagovi:

#Maymetsi #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši