Lifestyle

Kriptorhizam (nespušteni testis) – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Kriptorhizam?

Kriptorhizam ili nespušteni testis je stanje koje opisuje testis koji se nije pomaknuo u pravilan položaj, u skrotum. Nespušteni testisi se najčešće pojavljuju kod djece koja su rođena prije zakazanog termina. Navedeni problem se često rješava sam od sebe u prvih par mjeseci života dječaka. Ukoliko se testis ne krene spuštati, postoji mogućnost za operacijom koja će ga vratiti na njegovo prirodno mjesto. Kako se sami testisi zapravo razvijaju i kako nastaje Kriptorhizam? Testise opisujemo kao muške spolne žlijezde čija je zadaća umnožavanje te sazrijevanje spolnih stanica i proizvodnja muških hormona.

Nespušteni testis se često naziva i sakrivenim testisom jer je riječ o stanju gdje testis ne palpira na predviđenom mjestu, skrotumu. Stanje može biti jednostrano ili obostrano. Riječ je o najčešćoj urođenoj anomaliji spolnog sustava kod dječaka. Sami testisi se krenu razvijati u trbuhu, u istoj razini kao i bubrezi, i onda se postepeno spuštaju prema preponama. Iza 28-og tjedna počinje spuštanje testisa prema preponama, kako bi se oni prije rođenja smjestili u mošnji. Navedeno stanje je karakteristično za prerano rođene dječake, jer je došlo do “zaostatka” u procesu razvijanja. Danas se pretpostavlja da uzroci leže u nizu anatomskih, hormonalnih te drugih čimbenika, iako je točan uzrok nepoznat.

Kriptorhizam uzroci i simptomi

Točan uzrok navedene nepravilnosti je i dalje nepoznat, osim kada je sasvim jasno da postoji anatomska opstrukcija. Sama kombinacija genetike, zdravlja majke i okoline može poremetiti stanje hormona, a tada može doći do fizičke promjene, kao i živčane aktivnosti koje direktno utječu na razvoj samih testisa. Koje simptome donosi Kriptorhizam? Naveli smo kako se testisi formiraju u abdomenu tijekom razvoja dječaka u utrobi. Tokom zadnja 3 mjeseca razvoja, testisi će postepeno napuštati područje razvoja i zatim će proći kroz kanal do prepona i spustiti se u mošnje/skrotum.

Ukoliko dječak ima nespušten testis, riječ je o zaustavljenom procesu ili kasnom procesu razvoja. Simptomi su jasno vidljivi. Treba li se navedeno stanje liječiti i zašto? Kriptorhizam se obavezno mora liječiti radi dva razloga. Prvi je neplodnost. Testis koji nije u mošnjama je izložen povišenim temperaturama, što uzrokuje promjene u njegovom tkivu, što dovodi remećenja u stvaranju sjemena. Drugi razlog je veći izgled za razvoj tumora i ostalih zloćudnih bolesti. Ako testis koji nije u mošnjama nije dostupan za kontrolu, tada se bolest može nekontrolirano širiti i može se otkriti onda kada je prekasno.

Kriptorhizam liječenje

Cilj samog liječenja je da se nespušteni testis stavi na svoje prirodno mjesto, u skrotumu. Što ranije liječenje može smanjiti rizik od potencijalnih komplikacija poput neplodnosti ili razvijanja tumora/raka. Kriptorhizam se najčešće liječi kirurškim zahvatom gdje se on spušta u svoju prirodnu poziciju. Orhiopeksija je zahvat gdje kirurg pažljivo manipulira sa testisom, i tako ga navodi da se prirodno spusti prema skrotumu. Navedena operacija najčešće traži samo malene rezove, i može se također napraviti uz laparoskopske uređaje. Kada dječak ima navedenu operaciju, ona će ovisiti o puno čimbenika poput zdravlja i težine postupka.

Kirurzi često savjetuju operaciju u dobi od 3 do 6 mjeseci. Nakon završene operacije, kirurg mora pratiti da li testis nastavlja s normalnim radom. Nadzor će uključivati: Redovne fizičke preglede, ultrazvuk skrotuma, ispitivanje hormona, hormonsko liječenje. Zna se dogoditi da dječaku za vrijeme operacije testis ne preživi, no u tom slučaju se razmatraju umetci za skrotum. Kriptorhizam je pojam koji se odnosi i na samo zdravlje spuštenih testisa. Ukoliko se uspostavi da dječak nema niti jedan zdrav testis, tada se on upućuje endokrinologu s kojim se dalje raspravlja o hormonskom liječenju koje će omogućiti normalni pubertet i fizičku zrelost.

Tagovi:

#Kriptorhizam #nespušteni #testis #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši