Lifestyle

Kako jednostavno pasirati hranu – AdresarSporta.rs

Priprema i pasiranje hrane

Raznolika prehrana jedan je od ključnih izvora dobrog zdravlja. To omogućuje tijelu da dobije sve hranjive tvari potrebne za zdrav razvoj. S druge strane, svaka vrsta hrane razlikuje se po fluidnosti i tvrdoći, a pasiranje olakšava rad crijeva i metabolizam. Način na koji jedemo hranu uvelike određuje u kojoj će mjeri tijelo imati koristi od vitamina i drugih korisnih elemenata koje sadrži. Pasiranje hrane odnosi se na proces njezine pripreme mljevenjem, sjeckanjem ili drobljenjem dok ne dobije glatku teksturu. Najbolji primjeri ovakvog načina pripreme su pire krumpir, bundeva, nadjev od mrkve i slično. Iako mnogi vole pasiranu hranu, koriste je bebe, osobe koje imaju problema s gutanjem i žvakanjem; pacijenti nakon operacije želuca, osobe s gubitkom osjeta u nekom dijelu usta; kod drugih zdravstvenih poremećaja. Pasiranje hrane nije komplicirano, potrebno je odvojiti malo vremena za ovaj način pripreme hrane. Većina namirnica se može pasirati, neke je namirnice teže pripremiti jer zahtijevaju intenzivan proces omekšavanja.

Koraci koje treba slijediti za pasiranje hrane

Stručnjaci ističu da je vrsta pripreme jednako važna kao i raznolikost hrane koju konzumiramo. Budući da pasiranje hrane znači da je spremna za trenutnu konzumaciju, mora biti kohezivna i gusta. Uz pomoć različitih cjedila i blendera, koji se ističu svojim funkcionalnim karakteristikama, pasiranje hrane je puno lakše. Osim toga, ovi kuhinjski aparati značajno štede vrijeme, zbog čega su idealni za korištenje. Ovako pripremljena hrana preporučuje se osobama koje imaju problema s gutanjem i žvakanjem. Stoga ne smije biti grudasto, suho ili ljepljivo. Pasiranu hranu, poput kuhanog povrća i zrelog mekog voća, najbolje je pripremiti u blenderu. Po potrebi dodajte malo vruće ili hladne tekućine od kuhanja, pa miješajte dok ne dobijete glatku strukturu pudinga. Pasirana hrana mora biti ujednačene teksture, ako ima komadića treba ih dodatno zdrobiti. Ako se pasirana hrana lijepi za žlicu, previše je ljepljiva. Kada je pasirana hrana presuha, dodajte tekućinu poput mlijeka ili umaka ako je meso.

Savjeti za pasiranje hrane

Koje savjete treba slijediti za pasiranje hrane? Važno je znati da neke namirnice treba prvo skuhati pa tek onda pasirati, dok se banane, mango, avokado mogu pasirati odmah. Kuhanje na pari je najbolji način za očuvanje nutritivne vrijednosti hrane koja se priprema. Za ovaj postupak sve sastojke je potrebno popariti, pustiti da se malo ohlade, a zatim ih samljeti ručno ili u blenderu dok se ne dobije pire. Ako je potrebno smanjiti gustoću, tijekom miješanja može se dodati malo vode. Budući da pasiranje hrane podrazumijeva ujednačenu boju i okus, potrebno je dodati začine. Kada je u pitanju hrana za djecu, primjerice voće, ono se može usitniti vilicom bez upotrebe blendera. Pasirana hrana se može čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi iu tom slučaju može stajati do 48 sati u hladnjaku. Kada pasirate bebinu hranu, ostatke ne treba čuvati za kasniju upotrebu jer se time smanjuje mogućnost crijevnih problema koji su tada česti. Sljedeći izbor sastojaka idealan je za pripremu ukusnih jela. To su kuhano i pasirano pileće meso, riba bez kostiju, grašak, mrkva i krumpir kuhani i pasirani, sirove banane i avokado, jagode, maline, dinje, zatim kuhane i pasirane breskve, šljive, kruške.

Tagovi:

#Kako #jednostavno #pasirati #hranu #AdresarSporta.rs
Izvorni članak