Lifestyle

Kako naočale ispravljaju vid – AdresarSporta.rs

Ako ste kratkovidni ili dalekovidni trebaju vam naočale

Nama, ljudima modeernog doba je nezamislivo kako su slabovidni, kratkovidni, dalekovidni i ljudi s drugim manjkavostima vida uopće mogli živjeti i raditi bez pomoći optike. Ako ste kratkovidni ili dalekovidni trebaju vam naočale, da približe predmete vašem oku ili ih udalje da ih ispravno vidite. Ako imate astigmatizam ili bilo koju očnu bolest koja narušava i oštećuje vid, s naočalama će vaše stanje biti podnošljivije i kvaliteta vašeg života bolja, a povećat će se i vaša radna sposobnost.

Naočale mogu imati zaštitnu funkciju poput sunčanih naočala, radnih laboratorijskih, kirurških, zavarivačkih i onih koje se koriste kod drugih opasnih ili za oči iscrpljujućih poslova kao što je cjelodnevno zurenje u zaslon računala na današnjim modernim poslovima. Optička industrija je već odavno izmislila monokl za jedno oko, bifokalne, pa progresive sa dvostrukom funkcijom gledanja na daljinu i na blizinu, sa fotoosjetljivim staklima i zatamnjenjem, a danas možete naručiti i sunčane očale sa dioptrijom, a vjerojatno i druge zaštitne očale.

Imate česte glavobolje, možda bi ih naočale smanjile

Ispitivanje vida se danas radi već u ranoj dobi, dok se nekada utvrđivala recimo kratkovidnost tek kad dijete krene u školu jer pri čitanju bukvalno zabode nos u knjigu, jer samo tako vidi slova. Ako imate česte glavobolje, možda bih naočale smanjile i prorijedile, jer možda vas glava boli upravo zbog naprezanja vida. Ako s naočalama glavobolje prestanu, znat ćete da je s vašom glavom sve u redu, a i očima je bolje, a vi se manje naprežete.

Birajte lagane okvire, sa laganim tankim lećama, koji neće ostavljati trag od pritiska na vašem nosu. Sportske naočale su često namijenjene i za zaštitu i za korekciju vida se često uzimaju sa samozatamnjujućim lećama, kao i one za rad za računalom koje nazivaju i digitalnim očalicama. Važno je znati da naočalne leće obavljaju ono što oko ne može i da na oftalmološkom pregledu treba surađivati da bi se dioptrija što preciznije odredila i stvarno vam olakšala život.

Bole vas ramena, ruke i vrat na poslu, naočale to mogu popraviti

Ako osam sati sjedite za računalom i brzo se počnete umarati, možda trebate zaštitu svojih očiju. Bole vas ramena, ruke i vrat na poslu, naočale to mogu popraviti, jer s bistrim vidom se nećete grbiti za stolom dok buljite u računalo, ruke vam neće biti ni prekratke ni predugačke, a i vrat i ramena ćete držati u prirodnijem položaju. Vozači koji voze sa filtrirajućim naočalama koje reagiraju na odbljesak sunca na mokroj cesti, sigurnije voze.

Sindrom računalnog vida se odnosi jednako na rad s računalima i na stalno korištenje pametnih mobitela, a prave naočale pomažu u oba slučaja. Kratkovidnost se naziva miopija i korigira se dioptrijom leća sa predznakom minus (-), dalekovidnost se naziva hiperemetropija i korigira se lećama s predznakom plus (+). Ako nema nekih drugih očnih bolesti dioptriju može točno odrediti optometrist, nije preporučljiva kupovina dioptrijskih naočala bez provedene optometrije, onako, napamet, iako ih možete na mnogo mjesta naći u prodaji, čak i u apotekama.

Tagovi:

#Kako #naočale #ispravljaju #vid #AdresarSporta.rs
Izvorni članak