Lifestyle

Kako prepoznati melanom – AdresarSporta.rs

Melanom je zloćudni tumor koji se razvija iz pigmentnih stanica poznatih kao melanociti. Melanociti su odgovorni za proizvodnju pigmenta melanina, koji daje boju koži, očima i kosi. Pojavljuju se na koži, ali mogu se razviti i na drugim dijelovima tijela gdje postoje melanociti, poput očiju i sluznice. Melanom može varirati u obliku, veličini i boji, te često imaju nepravilne rubove i mogu se brzo mijenjati. Uzrok razvoja melanoma uglavnom je povezan s izloženošću UV zračenju, genetskim faktorima te drugim čimbenicima rizika. Prekomjerna izloženost sunčevim zrakama, posebno bez odgovarajuće zaštite, povećava rizik od razvoja melanoma. Osobe koje su imale ozbiljne opekline od sunca, osobito u djetinjstvu, imaju povećan rizik od razvoja melanoma. Postoje genetske predispozicije koje mogu povećati osjetljivost na razvoj melanoma. Osobe s obiteljskom poviješću melanoma imaju veći rizik od obolijevanja. Osobe s velikim brojem atipičnih madeža također imaju povećan rizik. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, bilo zbog bolesti ili medicinskih tretmana, mogu biti podložnije razvoju melanoma. Osobe svjetlije puti, plave oči i svijetle kose imaju veći rizik od razvoja melanoma. Rizik od melanoma povećava se s godinama, iako se može javiti u bilo kojoj dobi.

Melanom može imati različite simptome, a neki melanomi mogu biti bez simptoma u ranim fazama. Melanom može uzrokovati promjene u postojećim madežima ili stvaranje novih. Obratite pažnju na madeže koji mijenjaju boju, povećavaju se u veličini ili mijenjaju oblik. Ako je polovica madeža različita od druge polovice po boji, obliku ili veličini, to može biti znak melanoma. Melanomi često imaju nepravilne, nazubljene ili nejasne rubove. Može uzrokovati promjene u teksturi madeža, poput grubosti ili neravnomjerne debljine. Melanomi mogu biti popraćeni svrbežom, peckanjem ili osjetljivošću u području madeža. Ako madež ili promjena na koži spontano krvari ili se pojavi ranica koja ne zarasta, to može biti zabrinjavajući znak. Ako primijetite brze promjene u boji, obliku ili veličini madeža, posebno ako se dogode u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati na potencijalni problem. Ovi simptomi nisu uvijek znak melanoma, ali ako primijetite bilo kakve promjene na koži koje vas zabrinjavaju, bitno je konzultirati se s liječnikom. Rani pregled i dijagnoza ključni su za uspješno liječenje melanoma.

Liječenje melanoma ovisi o stadiju bolesti, odnosno o tome koliko se tumor proširio. Ključni čimbenik za uspješno liječenje melanoma je rana dijagnoza. U ranoj fazi melanoma, kirurško uklanjanje zahvaćenog područja kože može biti dovoljno gdje se uklanja melanom i okolno zdravo tkivo kako bi spriječio širenje stanica raka. Ako postoji sumnja na proširenje melanoma, liječnik može preporučiti biopsiju limfnih čvorova kako bi se utvrdilo je li rak dosegnuo limfni sustav. Imunoterapija se koristi tijekom vlastitog imunološkog sustava kako bi se borio protiv stanica raka, te može biti učinkovita u liječenju melanoma. Ciljana terapija koristi lijekove koji ciljaju specifične molekule ili signalne putove u stanicama raka. Kemoterapija se rijetko koristi za liječenje melanoma, ali u nekim slučajevima može biti primijenjena, posebno ako se melanom proširio na druge dijelove tijela. Zračenje se može koristiti nakon kirurškog zahvata kako bi se uništile preostale stanice raka ili kako bi se smanjila veličina tumora prije operacije.

Tagovi:

#Kako #prepoznati #melanom #AdresarSporta.rs
Izvorni članak