Lifestyle

Kako prepoznati metastaze na kostima

Metastaze na kostima često su rezultat širenja karcinoma iz drugih dijelova tijela. Proces metastaza uključuje migraciju kancerogenih stanica iz primarnog tumora u udaljene dijelove tijela, uključujući kosti. Metastaze na kostima obično nastaju kada se kancerogene stanice odvoje od primarnog tumora. Primarni tumor je prvotno žarište karcinoma koje se razvija u jednom dijelu tijela. Kako tumor raste, kancerogene stanice mogu prodrijeti u obližnje krvne žile ili limfne žile. Ovaj proces poznat je kao invazija. Kroz ove žile, kancerogene stanice mogu putovati krvotokom ili limfom i doseći udaljene dijelove tijela. Kancerogene stanice koje ulaze u cirkulaciju prevoze se po tijelu. One se mogu zaustaviti i naseliti u drugim organima, uključujući kosti. Kosti su primarno odredište metastaza jer nude pogodno okruženje za razvoj tumora. Krvne žile koje opskrbljuju kosti pružaju put za kancerogene stanice da dospiju do koštane srži ili drugih dijelova kostiju. Kada kancerogene stanice stignu do kosti, one se mogu početi množiti i formirati sekundarni tumor, koji se naziva metastaza. Ovaj sekundarni tumor može oštetiti okolna tkiva i kosti, uzrokujući bol i druge simptome.

Metastaze na kostima mogu uzrokovati različite simptome, a točni simptomi mogu varirati ovisno o lokaciji metastaza i ozbiljnosti situacije. Najčešći simptom metastaza na kostima je bol. Bol može biti stalna ili se javljati periodično. Lokacija boli ovisi o mjestu metastaza. Metastaze mogu uzrokovati oticanje u zahvaćenom području. Metastaze mogu izazvati opću slabost ili umor, što može biti posljedica oštećenja kostiju ili komplikacija koje proizlaze iz metastaze. Kosti oslabljene metastazama postaju podložnije prijelomima. Frakture mogu nastati čak i od manjeg napora ili stresa na kosti. Metastaze na kostima, osobito u zglobovima, mogu ograničiti pokretljivost i uzrokovati teškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Metastaze na kralježnici mogu uzrokovati bol u leđima, probleme s držanjem tijela, pa čak i neurološke simptome ako pritisnu živce. Opći gubitak težine može biti simptom metastaze. Metastaze mogu pritisnuti obližnje organe i uzrokovati različite simptome, ovisno o zahvaćenom organu. Ukoliko prepoznajte neke od ovih simptoma, bitno je obavijestiti svojeg liječnika o tome.

Metastaze na kostima se mogu liječiti na razne načine. Liječenje uključuje pristup koji kombinira lokalne terapije usmjerene na kontrolu tumora u kostima i sistemsku terapiju usmjerenu na suzbijanje kancerogenih stanica koje se šire po cijelom tijelu. Radioterapija s koristi za smanjenje bolova i kontrolu rasta tumora. Cilj je usmjeriti zračenje prema zahvaćenom području kako bi se uništile kancerogene stanice ili smanjila njihova aktivnost. Bisfosfonati i denosumab koriste se za jačanje kostiju i smanjenje rizika od fraktura. Oni mogu pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju kvalitete kostiju. Za određene vrste karcinoma terapija ciljanih lijekova može biti učinkovit jer ciljaju specifične molekularne mete u kancerogenim stanicama kako bi ih blokirali ili uništili. Kemoterapija se koristi u nekim slučajevima kada je karcinom agresivan i ima visok rizik od širenja. Kemoterapija se primjenjuje sistemski, putem krvi, kako bi se ciljale kancerogene stanice diljem tijela. Imunoterapija je vrsta terapije koja potiče imunološki sustav da prepozna i napada kancerogene stanice, te se koristi za liječenje određenih vrsta karcinoma, kao što su metastaze na kostima.

Tagovi:

#Kako #prepoznati #metastaze #kostima
Izvorni članak