Lifestyle

Kako riješiti problem hrkanja – AdresarSporta.rs

Hrkanje ili bučno spavanje nekim ljudima je prava muka

Uzroci hrkanja mogu biti vrlo različiti, ali uvijek ukazuju na slabu protočnost dišnih puteva za zrak koji udišemo. Hrkanje ili bučno spavanje nekim ljudima je prava muka, a još veća muka je njihovim partnerima koji kraj te buke ne mogu zaspati. Upravo zbog hrkanja mnogi parovi počnu spavati u odvojenim sobama što direktno utječe na bliskost tih parova koja se polako razvodnjava i par se s vremenom počne međusobno udaljavati pitajući se što im se dogodilo.

Ima pomoći za hrkanje, ali prvo treba utvrditi uzroke hrkanja. Najčešći uzroci hrkanja su pretilost (smršavite), devijacija septuma koju treba operirati, začepljenost nosa koju treba liječiti, apneja ili poremećaj disanja u snu, koju treba dijagnosticirati i liječiti ili genetska predispozicija o kojoj se morate posavjetovati sa svojim liječnikom. Hrču i muškarci i žene, ali muškarci hrču nešto češće, a nerijetko i bučnije. Osobe starije životne dobi hrču više i češće od osoba u mlađoj životnoj dobi, pa se i starenje može dodati popisu uzroka.

Na hrkanje utječu i neke bolesti i stanja

Spavanje na leđima je čest krivac za hrkanje, spavajte na stranu, na boku i odmah će biti bolje. Na pojavu hrkanja utječu i neke bolesti i stanja, poput bolesti dišnog sustava, naročito gornjeg dišnog sustava, bolesti uha, grla i nosa, upale sinusa, ali i zbog navike konzumiranja alkohola prije spavanja. Spavanje s podignutom glavom također smanjuje bučno spavanje. Trake za nos koje šire nosnice, sprejevi za nos (dilatatori), ispiranje nosa i kapi za nos mogu smanjiti pojavu hrkanja.

Za hrkanje može biti krivo i pušenje, prestanite pušiti, spavajte više, dovoljno da se odmorite i naspavate. Često su razne alergije uzrok hrkanju, pomažu antihistaminici u spreju za nos i oni koji se uzimaju oralno, poput raspadljivih tableta u ustima i često se koriste u kombinaciji, oni mogu pomoći i kod hrkanja. No, najvažnije je prvo utvrditi uzrok hrkanja da bi se ono na pravi način liječilo ili čak uklonilo kirurškim uklanjanjem uzroka noćnog hrkanja.

Kirurški zahvati koji smanjuju ili uklanjaju hrkanje

Ponekada ne pomažu ni spavanje na boku, ni glava na visoko podignutom jastuku, ni nepijenje i nepušenje, ni promjene drugih nezdravih životnih navika, jednostavno morate specijalistu za uho, grlo i nos da se utvrdi pravi uzrok i ukloni. Kirurški zahvati koji smanjuju ili uklanjaju hrkanje su najčešće operacija devijacije septuma koja se zove septoplastika, ugradnja palatinalnih implantata u nepce, no, najčešći kirurški zahvat je uvuloplatofaringoplastika ili skraćeno UPPP, kojom se uklanja višak tkiva u grlu.

Hrkanje prestaje jer se svim nabrojanim kirurškim metodama uklanjaju mehaničke zapreke u dišnim putevima kao kod devijacije septuma ili se proširuju i oslobađaju dišni putevi kod druge dvije metode. Ako još niste spremni za operaciju pokušajte primijeniti vježbe disanja prije spavanja, imajte ovlaživač zraka u spavaćoj sobi, suhi zrak također može biti uzrok hrkanja. Ispirajte nosnice fiziološkom otopinom, vježbajte mišiće grla glasnim ponavljanjem samoglasnika, pjevajte, to pomaže jačanju grlenih mišića, a partneru ili partnerici kupite čepiće za uši.

Tagovi:

#Kako #riješiti #problem #hrkanja #AdresarSporta.rs
Izvorni članak