Lifestyle

Kako se dobije sepsa – AdresarSporta.rs

Što je sepsa?

Što uzrokuje sepsu, poznatu i kao trovanje krvi? Sepsa nastaje kao rezultat reakcije imunološkog sustava na infekciju. Javlja se kada tijelo pretjerano reagira na infekciju uzrokovanu bakterijama, mikrobima ili gljivicama. Ako se infekcija ne liječi, može se proširiti na krvni sustav, što dovodi do oštećenja i zatajenja organa. Infekcije krvi najčešće nastaju kao posljedica širenja druge infekcije, kirurških zahvata ili rana. Može utjecati na ljude svih dobi, ali određene skupine su u većem riziku, poput beba, djece, starijih osoba, osoba s dijabetesom ili oslabljenim imunološkim odgovorom. Najčešći izvor infekcije koja rezultira sepsom je infekcija dišnog sustava i infekcija mokraćnog sustava. Osim toga, rizik od sepse je veći kada se određene infekcije ne liječe, kao što su upala pluća, upala slijepog crijeva, apscesi itd. Sepsa je ozbiljan zdravstveni problem, au nekim slučajevima je smrtonosna. Ovo stanje zahtijeva pažnju i brzu intervenciju, ako se ne zaustavi, napreduje do septičkog šoka i zatajenja organa, uzrokujući smrt.

Sepsa simptomi

Sepsa se smatra hitnim medicinskim stanjem. Praćenje simptoma i rana dijagnoza ključni su za sprječavanje mogućih zdravstvenih komplikacija. U slučaju sepse može doći do zatajenja jednog ili više organa i smrti. Za dijagnosticiranje sepse prisutni su neki od sljedećih simptoma: visoka tjelesna temperatura, znojenje, otežano disanje, poremećaj raspoloženja, pospanost, ubrzan rad srca, nizak krvni tlak, promjena boje kože, smanjeno izlučivanje urina, poremećaj rada bubrega, smanjen broj trombocita. Sepsa je opasnija ako pacijent ima kronične bolesti kao što su dijabetes i zatajenje bubrega; ima rane, poput opeklina; koristi kemoterapiju; ako je na intenzivnoj njezi; ako je to dijete mlađe od godinu dana; starija osoba starija od 65 godina; ako je zavisnik od droga i alkohola. Ako se ne kontrolira, infekcija se može proširiti i uzrokovati oštećenje bubrega, srca, pluća i jetre. Kada osoba ima jedan ili više od gore navedenih simptoma, liječnik će zatražiti analizu krvi. Ovisno o situaciji, provođenje testova kao što su testovi urina i rendgenske snimke mogu ukazati na širenje infekcije. Kada se infekcija rano dijagnosticira, povećavaju se šanse za uspješno liječenje i prevenciju komplikacija.

Kako se liječi sepsa

Kako se liječi sepsa? Liječenje se može razlikovati od osobe do osobe ovisno o čimbenicima kao što su opće zdravstveno stanje, dob pacijenta i izvor infekcije. Uzrok sepse može biti bakterijska, virusna, gljivična ili parazitarna infekcija, stoga je u liječenju vrlo važna primjena antibiotske terapije usmjerene na uzročnika. Tijekom procesa liječenja koriste se i drugi lijekovi za poboljšanje stanja bolesnika, kao što su kortikosteroidi, suplementi inzulina i lijekovi protiv bolova. U težim slučajevima, osim lijekova, nužan je i intravenski pristup. Što treba uzeti u obzir kako bi se spriječila sepsa? Jedan od načina prevencije infekcije je: zdrav način života, uravnotežena higijena, odnosno redovito pranje ruku i korištenje dezinficijensa, pridržavanje pravila čišćenja, posebno otvorenih rana i posjekotina. Osim toga, važno je izbjegavati nepotrebnu upotrebu antibiotika, čime se sprječava razvoj rezistencije. Rana intervencija ključna je kod pacijenata sa sepsom, jer što se prije intervenira, to se više sprječava oštećenje organa i smanjuje rizik po život.

Tagovi:

#Kako #dobije #sepsa #AdresarSporta.rs
Izvorni članak