Lifestyle

Kako se majka treba hraniti dok doji

Što je dojenje?

Dojenje je proces hranjenja novorođenčeta ili dojenčeta majčinim mlijekom direktno iz njenih dojki. To je prirodan način prehrane koji pruža optimalnu prehranu, zaštitu od bolesti i potporu za zdrav razvoj djeteta. Majčino mlijeko sadrži sve potrebne hranjive tvari, antitijela i druge važne sastojke koji pomažu u jačanju imunološkog sustava djeteta i smanjenju rizika od infekcija. Osim toga, pruža emocionalnu i fizičku bliskost između majke i djeteta, te može doprinijeti boljem emocionalnom razvoju djeteta. Postoji nekoliko koristi dojenja za majku, uključujući smanjenje rizika od krvarenja nakon poroda, brže smanjenje težine nakon trudnoće, smanjenje rizika od raka dojke i jajnika, te povećanje emocionalne povezanosti s djetetom. Može biti izazovno i za majku i za dijete u početku, ali s podrškom, praksom i informacijama, većina majki može uspješno dojiti. Dijete se doji prvih šest mjeseci života djeteta, a nakon toga se nastavljanje dojenje uz dodatnu hranu sve do navršene druge godine djetetova života.

Do kada dojenje traje?

Dijete se isključivo doji u prvih šest mjeseci života djeteta. Nakon toga, se treba nastaviti dalje dojenje uz dodatnu hranu sve do navršene druge godine djetetova života ili duže, ako je to moguće i za majku i dijete. Dojenje je proces koji zahtijeva određenu tehniku kako bi bio učinkovit i udoban za majku i dijete. Prije početka dojenja, osigurajte da ste udobno smješteni. Sjednite ili lezite na udoban položaj i koristite jastuke ili podupirače po potrebi kako biste podržali tijelo i ruke. Postoji nekoliko različitih položaja, uključujući položaj ležeći na boku, sjedeći, ležeći na leđima s djetetom postavljenim na trbuhu majke i druge varijante. Izaberite položaj koji vam je najudobniji i koji podržava pravilan prijenos mlijeka. Držeći dijete blizu svojih dojki, nježno ga postavite na svoju dojku. Dijete bi trebalo imati otvorena usta s široko otvorenom bradavicom. Uvjerite se da dijete uhvati dovoljno areole te da bradavica nije stisnuta ili povučena prema unutra. Pustite da dijete sisa s jedne dojke dok ne prestane aktivno gutati i počne uspavljeno sisanje. Ako primijetite da dijete ne sisa aktivno ili se čini frustriranim, možda će biti potrebno ponuditi drugu dojku ili pokušati ponovno pričvrstiti dijete na istu dojku. Kada dijete završi hranjenje, nježno ga odvojite od dojke povlačenjem brade prema dolje kako biste izbjegli povredu bradavice.

Dojenje i prehrana

Dok traje dojenje, bitno je jesti raznoliku hranu kako bi osigurala sve potrebne nutrijente za nju i njenog novorođenčeta. Majka bi trebala nastojati jesti raznovrsnu i uravnoteženu prehranu koja uključuje različite vrste hrane kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, proteini kao što su meso, riba, jaja, orašasti plodovi i mahunarki, mliječni proizvodi ili njihove alternative bogate s kalcijem, te zdrave masti. Veoma je bitno piti dovoljno tekućine tijekom dana kako bi se izbjegla dehidracija. Preporučuje se unositi dovoljno vode i drugih tekućina poput biljnih čajeva ili juha. Tijekom dojenja preporučuje se izbjegavati alkohol jer može proći u majčino mlijeko i negativno utjecati na dijete. Također, unos kofeina treba ograničiti jer prevelika količina kofeina može uzrokovati razdražljivost kod djeteta. Ako primijetite da Vaše dijete reagira na određenu hranu, dobro je izbjegavati tu hranu dok ne prođe dojenje. Liječnici mogu preporučiti dodatke prehrani poput vitamina D, posebno ako dijete ne prima dovoljno sunčeve svjetlosti.

Tagovi:

#Kako #majka #treba #hraniti #dok #doji
Izvorni članak