Lifestyle

Kako se prenosi sifilis – AdresarSporta.rs

Kako se prenosi sifilis i koji su uzroci

Sifilis je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Treponema pallidum. Kako se prenosi sifilis je preko spolnog odnosa s osobom koja ima aktivni sifilis ili putem kontakta sa zaraženom krvlju. Sifilis se najčešće prenosi putem vaginalnog, analnog ili oralnog seksa s osobom koja ima aktivni sifilis. Osobe koje imaju više seksualnih partnera i ne koriste zaštitu poput kondoma imaju veći rizik od razvoja sifilisa, pošto glavni način kako se prenosi sifilis je upravo kroz nezaštićene spolne odnose. Trudnice koje imaju sifilis mogu prenijeti bolest na svoje nerođeno dijete, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući smrt fetusa ili novorođenčeta. Korištenje droga injekcijom ili dijeljenje igala može povećati rizik od infekcije sifilisom, jer se bakterije mogu prenositi putem zaražene krvi. Osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav, kao što su osobe zaražene HIV-om ili osobe koje prolaze kroz kemoterapiju, imaju veći rizik od razvoja sifilisa. Osobe koje nisu svjesne rizika koje povećavaju šanse za dobivanje spolno prenosivih bolesti, uključujući sifilis, imaju veći rizik od infekcije.

Kako se prenosi sifilis i koji su simptomi

Kao što smo ranije naveli, kako se prenosi sifilis je preko spolnih odnosa. Čim uđe bakterija Treponem pallidum uđe u sustav, počinje se postepeno širiti, i ukoliko se ne prepozna i tretira na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih simptoma i posljedica. može podijeliti u tri stadija: primarni, sekundarni i tercijarni stadij, a svaki od njih karakterizira različite simptome. Primarni stadij se obično javlja 2 do 3 tjedna nakon izlaganja bakteriji Treponema pallidum i karakterizira se pojavom tvrdog čvorića na mjestu gdje je bakterija ušla u tijelo. Ovaj čvorić je bezbolan, a veličina mu se može kretati od manjeg crvenkastog mjehurića do većeg, tvrdog i bolnog čvora, te traje 3 do 6 tjedana i može se pojaviti na spolovilu, anusu ili ustima. Sekundarni stadij može se javiti nekoliko tjedana nakon nestanka tih čvorića. U ovom stadiju, bakterija se proširila po cijelom tijelu i simptomi su različiti. Mogu se javiti osip po tijelu, visoka temperatura, glavobolje, bolovi u mišićima, oticanje limfnih čvorova, gubitak kose i osjećaj opće slabosti. Osip može biti mrljast ili se sastojati od crvenih ili smeđih mjehurića i može se pojaviti na dlanovima, tabanima ili drugim dijelovima tijela. Ako se sifilis ne liječi, bakterije se mogu proširiti po cijelom tijelu i dovesti do tercijarnog stadija, koji se može pojaviti godinama nakon izlaganja bakteriji. U ovom stadiju, bakterije mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje mozga, živčanog sustava, srca, krvnih žila i organa poput jetre i bubrega. Simptomi u ovom stadiju mogu uključivati bolove u kostima i zglobovima, promjene u raspoloženju, probleme s vidom i sluhom, gubitak osjeta i mišićnu slabost. Iz tog razloga je bitno koristiti zaštitu kod spolnog odnosa pošto primarni način kako se prenosi sifilis je kroz nezaštićene spolne odnose.

Kako se prenosi sifilis i kako se liječi

Liječenje sifilisa ovisi o stadiju bolesti i obično se provodi s antibioticima. U primarnom stadiju liječenje se obično provodi jednom injekcijom penicilina G, koja je obično dovoljna za izlječenje infekcije. Alternativno, može se koristiti i oralni dozni oblik penicilina. U sekundarnom stadiju, liječenje se obično provodi s nekoliko injekcija penicilina G u razmaku od nekoliko dana. U slučajevima gdje pacijent nije u stanju podnijeti injekciju, oralni dozni oblici penicilina se mogu koristiti umjesto toga. Ako je pacijent alergičan na penicilin, može se koristiti alternativni antibiotik, kao što su doxycycline, tetracycline ili azithromycin. U tercijarnom stadiju, liječenje može biti teže jer je bakterija već napravila štetu u tijelu. Liječenje ovisi o specifičnom zdravstvenom problemu, ali obično se koriste visoke doze intravenskog penicilina G. Uz antibiotike, važno je pridržavati se zdravih navika, uključujući izbjegavanje spolnog odnosa dok se ne završi liječenje i korištenje zaštite tijekom seksualne aktivnosti kako se prenosi sifilis upravo kroz nezaštićene odnose. Također, važno je obavijestiti sve partnere s kojima ste imali spolni odnos kako bi se testirali i liječili ako je potrebno, pošto glavni način kako se prenosi sifilis je upravo kroz spolne odnose.

Tagovi:

#Kako #prenosi #sifilis #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita