Lifestyle

Kako se pripremiti za prvu kemoterapiju

Što je kemoterapija?

Kemoterapija je medicinski tretman koji koristi određene tvari, poznate kao kemoterapeutici ili citostatici, kako bi se suzbilo ili uništilo brzo rastuće stanice, poput stanica raka. Ovaj tretman se primjenjuje s ciljem liječenja ili kontroliranja raka. Kemoterapeutici djeluju na stanice koje se brzo dijele, što obuhvaća i stanice raka, ali nažalost, također pogađaju i zdrave stanice koje se brzo dijele, kao što su stanice u crijevima, koštanoj srži, kosi i sluznici, a to može rezultirati neželjenim nuspojavama, uključujući gubitak kose, mučninu, povraćanje, umor i smanjenje broja krvnih stanica. Postoje različite vrste kemoterapije, uključujući kemoterapiju visokih doza, intravensku kemoterapiju, oralnu kemoterapiju i regionalnu kemoterapiju. Liječnik će odabrati odgovarajuću vrstu kemoterapije na temelju vrste raka, stadija bolesti i općeg zdravstvenog stanja pacijenta. Kemoterapija je samo jedna od metoda liječenja raka i često se koristi u kombinaciji s drugim terapijama, poput kirurgije, radioterapije ili imunoterapije, kako bi se postigao najbolji mogući učinak kod terapije liječenja raka.

Koje vrste kemoterapija postoje?

Kemoterapija je medicinski tretman koji koristi različite vrste lijekova kako bi se suzbilo ili uništilo brzo dijeleće stanice, poput stanica raka. Postoje različite vrste kemoterapije, a odabir ovisi o vrsti raka, stadiju bolesti, općem zdravstvenom stanju pacijenta i drugim faktorima. Adjuvantna se primjenjuje nakon uklanjanja tumora kako bi se uništile preostale potencijalno zloćudne stanice i spriječio povratak bolesti. Neoadjuvantna koristi se prije kirurškog zahvata kako bi se smanjila veličina tumora i olakšalo kirurško uklanjanje. Radiosensitizacija koristi se zajedno s radioterapijom kako bi pojačali djelovanje zračenja na tumorske stanice. Paliativna koristi se u slučajevima kada se rak ne može izliječiti, ali terapija može pomoći u smanjenju simptoma, usporavanju rasta tumora i poboljšanju kvalitete života. Kombinirana koristi kombinaciju različitih kemoterapeutskih lijekova kako bi se povećala učinkovitost liječenja i smanjila vjerojatnost razvoja otpornosti na lijekove. Kod intraarterijske kemoterapija se lijekovi direktno ubrizgavaju u arterije koje opskrbljuju tumor krvlju, povećavajući koncentraciju lijeka u području tumora. Intraperitonealna se primjenjuje izravno u trbušnu šupljinu, često kod karcinoma jajnika ili tumora u trbušnoj regiji. Imunoterapija je vrsta tretmana stimulira imunološki sustav pacijenta kako bi prepoznao i uništio tumorske stanice. Hormonska koristi se za liječenje tumora koji su osjetljivi na hormonske promjene, poput karcinoma dojke ili prostate. Ciljana terapija koristi lijekove koji ciljaju specifične molekularne promjene u stanicama raka, minimizirajući štetu na zdravim stanicama.

Kako se priprema za kemoterapija?

Priprema za kemoterapiju obuhvaća niz koraka kako bi se pacijent što bolje pripremio za sam tretman i smanjile potencijalne nuspojave. Pacijenti trebaju temeljit razgovor sa svojim onkologom o planu kemoterapije, a to uključuje razumijevanje vrste kemoterapije, trajanja tretmana, očekivanih nuspojava i ciljeva liječenja. Liječnik će obaviti detaljan fizički pregled i naručiti laboratorijske testove kako bi provjerio opće zdravstveno stanje pacijenta, funkciju organa i krvne vrijednosti. Razgovarajte s liječnikom o mogućim nuspojavama kemoterapije i planu za njihovo upravljanje. Potpora obitelji i prijatelja je ključna tijekom kemoterapije. Razgovarajte s bliskim osobama o vašim osjećajima, potrebama i očekivanjima te dogovorite način kako će Vam pružiti podršku tijekom liječenja. Kemoterapija često zahtijeva seriju tretmana tijekom određenog razdoblja, stoga dogovorite se s liječničkim timom o rasporedu tretmana, pratite termine i prilagodite svoje svakodnevne obveze prema potrebi. Kemoterapija može izazvati emocionalni stres, te je veoma bitno razgovarati s terapeutom, psihologom ili pridružite se grupi podrške kako biste imali siguran prostor za izražavanje osjećaja i suočavanje s izazovima.

Tagovi:

#Kako #pripremiti #prvu #kemoterapiju
Izvorni članak