Lifestyle

Kako se radi lipidogram – AdresarSporta.rs

Što je lipidogram?

Lipidogram je test koji se koristi za mjerenje razine različitih lipida u krvi, što uključuje kolesterole i trigliceride. Lipidi su vrsta masnoća koje su bitne za različite funkcije u tijelu, ali njihova disbalans može biti povezan s raznim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti i dijabetes. Ovaj test obično uključuje mjerenje nekoliko ključnih parametara. Ukupni kolesterol je ukupna količina kolesterola u krvi, uključujući dobri HDL i loši LDL kolesterol. HDL kolesterol smatra se dobrim kolesterolom jer pomaže u uklanjanju viška kolesterola iz krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti. LDL kolesterol, poznat kao loš kolesterol, može se nakupljati u stijenkama arterija, povećavajući rizik od srčanih problema. Trigliceridi su vrsta masnoće koja se nalazi u krvi. Visoke razine triglicerida također mogu biti povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Lipidogram se obično koristi kao dio rutinskog pregleda zdravlja ili kao dio procjene rizika od srčanih bolesti. Rezultati testa mogu pomoći liječnicima u procjeni rizika od srčanih problema te u razvoju plana liječenja ili promjene načina života kako bi se smanjili ti rizici.

Kako se pripremiti za lipidogram?

Priprema za lipidogram obično uključuje nekoliko jednostavnih koraka kako bi se osigurali točni rezultati testa. Lipidogram se izvodi na prazan želudac, stoga je važno da ne jedete ništa barem 9 do 12 sati prije testa. To znači da obično trebate izbjegavati hranu i piće, osim vode, nakon večere ili uzimanja večernjih grickalica do trenutka testiranja. Možete popiti vodu prije testiranja, jer ona ne utječe na rezultate lipidograma. Ako uzimate bilo kakve lijekove ili dodatke prehrani, važno je obavijestiti svog liječnika o njima prije testiranja. Neki lijekovi, poput statina, koji se koriste za kontrolu kolesterola, mogu utjecati na rezultate lipidograma, pa ih liječnik može preporučiti da ih ne uzimate prije testa ili da to učinite samo uz njegovu preporuku. Preporučuje se izbjegavati konzumaciju alkohola najmanje 24 sata prije testiranja, jer alkohol može utjecati na razinu triglicerida u krvi. Izbjegavajte intenzivnu tjelesnu aktivnost dan prije testiranja, jer može utjecati na rezultate lipidograma.

Kako se radi lipidogram pretraga?

Prije nego što se izvrši lipidogram, pacijent će biti informiran o postupku i potrebnoj pripremi, uključujući ograničenje unosa hrane i pića nekoliko sati prije testiranja. Medicinska sestra ili tehničar za laboratorijske pretrage koristit će iglu za uzimanje uzorka krvi iz vene, obično iz podlaktice. Nakon što se vena pronađe, sterilna igla se umetne u venu i uzima se potrebna količina krvi u vakuumsku cijev. Uzorak krvi se zatim šalje u laboratorij na analizu. Tamo se krvni serum izdvaja iz uzorka krvi, koji sadrži lipide. Laboratorijski tehničar će koristiti posebne testove ili metode za mjerenje razina različitih lipida, uključujući ukupni kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol i trigliceride. Nakon što su lipidi izmjereni, rezultati se obrađuju i interpretiraju. Liječnik će pregledati rezultate za lipidogram i procijeniti ih u kontekstu pacijentove ukupne zdravstvene slike, uključujući faktore rizika za srčane bolesti i druge bolesti. Na temelju rezultata lipidograma, liječnik može preporučiti određene promjene u načinu života, prehrambene ili tretmane lijekovima kako bi se kontrolirali rizici od srčanih bolesti ili drugih zdravstvenih problema.

Tagovi:

#Kako #radi #lipidogram #AdresarSporta.rs
Izvorni članak