Lifestyle

Kako se riješiti kašlja – AdresarSporta.rs

Što je kašalj i zašto nastaje?

Kašalj se može opisati kao automatski te prirodni refleks koji nam pomaže da iz dišnih putova izbacimo sekret, razne iritanse, strane čestice te mikroorganizme. On se sastoji od tri faze koje uključuju udisaj, izdisaj i automatsko opuštanje zraka iz pluća koji je popraćen sa zvukom (može i ne mora sadržavati sekret). Njegovo adekvatno liječenje ovisit će o uzroku nastanka, no uvijek na umu treba imati mjere za sprječavanje njegovog nastanka i širenja. Kašalj se danas smatra jedim od najčešćih simptoma bolesti dišnih putova.

On je najčešće indikator bolesti, akutnog ili prolaznog određenog zaraznog stanja, iako može pratiti i alergijske reakcije. On ne mora uvijek biti znak bolesti, ali može služiti kao znak upozorenja da se u našem organizmu nalazi određeni iritans. Najčešći iritansi današnjice su dim cigarete, ispušni plinovi, zagađivači, razni drugi kemijski iritansi, pelud i slično. Kašljat ćemo onda kada postoji virusna upala dišnih putova ili kada smo u okruženju koje je bogato iritansima koji nam osobno smetaju.

Kašalj, uzroci i vrste

Kašljanje može nastati radi raznih stanja poput akutnih ili kroničnih bolesti, gušenja, pušenja, zagađenosti zraka ili radi alergijskih reakcija. U češće uzroke kašljanja ubrajamo alergije, peludnu groznicu, običnu prehladu, akutni ili kronični sinusitis, astmu, upalu pluća, cističnu fibrozu, emfizem, rak pluća, respiratorni virus, pušenje, iritacije, nepodnošljivost lijekova. Kada se pojavi kašalj on može biti kratkotrajnog oblika, ili akutnog i kroničnog oblika. Akutni oblik će trajati tjedan do dva, nastaje radi infekcije gornjeg respiratornog puta, najčešće radi prehlade.

Akutni oblik može nastati i radi upale pluća, upale sinusa ili alergijske reakcije. Kronični oblik se najčešće pojavljuje kod aktivnih pušača kao znak razvoja kroničnog bronhitisa, no nekada nagovještava i rak pluća. Kašalj se dijeli i prema stvaranju sluzi radi određivanja liječenja. Tako ćemo razlikovati produktivni koji je vlažan ili mokar kao i neproduktivni koji je suh i nadražen. Kod produktivnog oblika dolazi do prekomjernog stvaranja sekreta koji će se taložiti na dišnim putevima i ona će otežavati disanje. Kod neproduktivnog oblika dolazi do iritacije i osjećaja grebanja ili peckanja.

Kašalj, principi liječenja

U pravilu, kašalj će se liječiti na način da se ukloni njegov uzrok nastanka, što znači da je liječenje usmjereno na infekciju ili izbjegavanje iritansa. Ako o traje manje od 7 dana i popraćen je s klasičnim simptomima gripe i prehlade, tada nije nužna liječnička pomoć već možete i sami primijeniti razne metode liječenja – ispijanje čaja, cuclanje meda, ispijanje sirupa. Međutim, ako su simptomi uporni i pojavljuje se uporan kašalj koji pokazuje sekret, tada je poželjno zatražiti liječničku pomoć.

Sekret može biti znak ozbiljnije infekcije koja se može manifestirati u simptomima povišene temperature. Prilikom rješavanja navedenog stanja ne smijemo zaboraviti na one banalne postupke poput ovlaživanja zraka i svježeg zraka. Svjež zrak pomoći će našem dišnom putu, a ostale metode poput toplih napitaka, juhe i meda mogu nam pomoći umiriti grlo. Kašljanje će se liječiti ovisno o uzroku nastanka, no uvijek je najbolje krenuti od gore navedenih prirodnih i jednostavnih metoda. Ukoliko kašljanje ne prolazi na taj način, tada je potrebno zatražiti pomoć liječnika ili ljekarnika.

Tagovi:

#Kako #riješiti #kašlja #AdresarSporta.rs
Izvorni članak