Lifestyle

Kako se riješiti ušnih grinja kod mačaka – Riješavanje grinja

Ušne grinje kod mačaka – uzrok

Ušne grinje kod mačaka su mikroskopski paraziti koji se hrane na koži i ulaze u ušni kanal, što može izazvati nelagodu, iritaciju i druge probleme uha. Glavni uzročnik ušnih grinja kod mačaka je vrsta parazita poznata kao Otodectes cynotis. Ušne grinje su vrlo zarazne i lako se prenose s mačke na mačku, kao i na druge životinje, poput pasa. Također, prenose se i kontaktom s drugim inficiranim mačkama ili predmetima na koje su se one naslonile. Simptomi ušnih grinja kod mačaka mogu uključivati svrbež u ušima, crvenilo, iritaciju, prekomjerno čišćenje ušiju, iscjedak s uha te ponekad i gubitak sluha. Mačke se često ogrebuju po ušima ili trljaju glavu o predmete kako bi ublažile svrbež. Ušne grinje kod mačaka se često dijagnosticiraju pregledom uha veterinarom. Veterinar će pregledati uši mačke uz pomoć otoskopa kako bi identificirao prisutnost ušnih grinja ili drugih problema s ušima. Preventivne mjere uključuju redovito čišćenje ušiju mačaka, izbjegavanje kontakta s inficiranim mačkama i održavanje higijene okoline u kojoj mačke borave.

Ušne grinje kod mačaka – simptomi

Ukoliko postoji sumnja na ušne grinje kod mačaka, možete to prepoznati po karakterističnim simptomima. Ukoliko postoje ušne grinje kod mačaka, ona može pokazivati znakove svrbeža u ušima. Često će se mačka grebati po ušima ili trljati glavu o predmete kako bi ublažila svrbež u ušima. Unutarnji dio uha može postati crven ili iritiran zbog prisutnosti ušnih grinja. Mačka može često čistiti ili grebati uši kako bi se riješila nelagode. Kod nekih slučajeva se može primijetiti iscjedak ili nakupljanje crne tvari u ušima, a to može biti posljedica otpadnih proizvoda ušnih grinja ili sekundarne bakterijske infekcije. U težim slučajevima, infekcija uzrokovana ušnim grinjama može dovesti do privremenog ili trajnog gubitka sluha. Veoma je bitno obratiti pažnju na ove simptome i odvesti mačku veterinaru ako primijetite bilo kakve promjene u ponašanju ili izgledu uha. Veterinar će potom provesti pregled uha na mački kako bi potvrdio prisutnost ušnih grinja i preporučio odgovarajući tretman.

Ušne grinje kod mačaka – rješenje

Ako primijetite ušne grinje kod mačaka, prvi korak je posjet veterinaru. Veterinar će pregledati uši mačke i potvrditi dijagnozu, te preporučiti odgovarajući tretman. Veterinar će Vam propisati antiparazitske kapi, losione ili druge lijekove koji su učinkoviti u borbi protiv ušnih grinja. Važno je pažljivo slijediti upute veterinara o primjeni lijeka, uključujući pravilnu dozu i raspored primjene. U nekim slučajevima može biti potrebno čišćenje ušiju kako bi se uklonili nakupljeni otpadni proizvodi ušnih grinja. Veterinar će vam pokazati kako pravilno očistiti uši vaše mačke i možda će vam preporučiti odgovarajuće proizvode za čišćenje. Ako imate više mačaka, važno je liječiti sve mačke u kućanstvu kako bi se spriječilo ponovno inficiranje. Nakon početnog liječenja, pratite kako se mačka osjeća i provjerite jesu li simptomi ušnih grinja nestali. Veterinar može preporučiti ponovne kontrole kako bi se osiguralo da je infekcija potpuno izliječena. Ušne grinje kod mačaka mogu biti uporne, te je potrebno nekoliko tjedana da se potpuno riješite infekcije. Ako primijetite bilo kakve promjene ili ako simptomi ne nestanu nakon tretmana, obratite se veterinaru za dodatne savjete i liječenje.

Tagovi:

#Kako #riješiti #ušnih #grinja #kod #mačaka #Riješavanje #grinja
Izvorni članak