Lifestyle

Kako znati da je beba u stomaku zdrava

Kako znati da je beba zdrava uz pomoć ultrazvuka?

Mnoge buduće majke se pitaju kako znati da im je beba dobro i kako znati da li je zdravo? Jednostavno, uz pomoć signala koje vam šalje vlastito tijelo. Drugo stanje često donosi razne simptome i promjene, i sasvim je normalno da se buduća majka pita da li je sve u redu ili ne. Žene koje su po prvi puta trudne često mogu pogriješiti u tumačenju simptoma ili promjena, pa se stoga postavlja pitanje da li je beba dobro? Trudnoća ili drugo stanje zahtjeva brojne odlaske liječniku i ginekologu, što donosi razne testove kao i preglede.

Svaki pregled i svaki test također imaju svoju svrhu, utvrditi da li je zdravstveno stanje bebe u redu i da li postoje problemi povezani s rastom i razvojem. Najbolji način za utvrđivanje pravilnog rasta i razvoja je ultrazvučni pregled koji će se obično izvoditi do jednom mjesečno. Ultrazvuk će pokazati sljedeće: Rast kao i razvoj ploda, građu tijela ploda, srčani ritam, stanje posteljice te njen položaj u maternici, količinu amnionske tekućine, pokreti ploda, položaj ploda.

Kako znati da je beba zdrava bez pregleda?

Žene koje prvi puta postaju majkama najradije bi svaki dan odlazile na pregled kako bi znale da je sve u redu, no to nije potrebno. Sasvim je prirodno brinuti se, no česti pregledi nisu potrebni ukoliko se ustanovi da je beba zdrava. Kako znati da je beba zdrava bez pregleda? Ukoliko i dalje osjetite simptome trudnoće poput vrtoglavice, umora, mučnine i povraćanja, to je znak da se plod dobro razvija. Bolne grudi su također još jedan simptom koji ukazuje da se trudnoća razvija u dobrome smjeru. Što je s debljanjem?

Debljanje je sasvim normalni simptom trudnoće, ono je nužno jer majka hrani i sebe i bebu. Stručnjaci smatraju kako se majke u zdravoj trudnoći zdebljaju od 8 do 10 kilograma, Pokreti bebe će vam također dati do znanja kako je sve u redu. Prve pokrete moguće je osjetiti u periodu od 18 do 20 tjedna. Redoviti pokreti ukazuju da je sve u redu, nakon što krenu u danu bi trebali osjetiti barem do 10-ak pokreta u samo 2 sata. Često se kaže ako je majka sretna onda je i dijete sretno, što je zapravo istina. Vodite brigu o tome da se osjećate dobro, da ste aktivni i dobro raspoloženi – jer sve to utječe na razvoj bebe.

Kako znati što beba u trbuhu voli, a što ne?

Kako raste, beba će reagirati na hranu, smijeh, pokrete – gotovo sve što majka radi. Kako prepoznati što beba voli a što ne? Za početak, bebe vole navedeno: Slatku hranu – U otprilike 15-om tjednu trudnoće bebe počinju razlikovati okuse hrane. Amnionska tekućina proslijedit će okus hrane koju jede majka, stoga bebe zaprimaju razne okuse hrane. Često trudnice imaju izrazitu želju za slatkim, a razlog tome je priprema za dojenje. Poželjno je da se tokom trudnoće konzumira raznolika hrana.

Tople kupke – Kada bebe dovoljno narastu i pritisnu se na majčin trbuh, one mogu osjetiti i promjene u temperaturi. Toplina ih može smiriti i opustiti. Češkanje trbuha – Receptori za dodir aktiviraju se oko osmog tjedna trudnoće, a nakon 20-og tjedna bebe mogu osjetiti vanjske dodire. Vole vanjske dodire i često vračaju dodir. Slušanje glasa – Nakon što prođe 26-ti tjedan trudnoće bebe mogu čuti zvukove izvan maternice. Poželjno je da buduće majke što više pričaju s bebom, ili da čitaju knjige.

Što bebe nikako ne vole? Često bockanje – U otprilike trećem tromjesečju majke vole bockati prstima bebu kako bi saznale u kojemu je položaju. Iako vole maženje i dodirivanje, nemojte pretjerivati, osobito s prstima. Ovo može rezultirati mrzovoljnošću bebe. Glasni zvukovi – Iako bebe vole glas majke i glazbu, nikako ne vole jake zvukove. Oni mogu uznemiriti bebu, što može rezultirati jakim pokretima u trbuhu i nervoznim ponašanjem bebe.

Često okretanje dok spavate – Stalno okretanje i traženje idealnog položaja za spavanje može uznemiriti bebu, što može uzrokovati nervozom. Gladovanje – U drugom stanju se jede za dvoje i majka nikada ne bi trebala biti gladna. Glad može uznemiriti bebu, što može rezultirati naglim pokretima u trbuhu. Na prvi osjet gladi potrebno je otići u kuhinju i pojesti nešto. Sita majka znači i sita beba, što će pridonijeti opuštanju majke i bebe.

Tagovi:

#Kako #znati #beba #stomaku #zdrava
Izvorni članak