Lifestyle

Aspiracija – strano tijelo u dušniku – uzrok, simptomi, liječenje

Znate li što je aspiracija stranog tijela i što ju uzrokuje?

Prilikom aspiracije stranog tijela u dišni put može doći do veoma širokog spektra neželjenih promjena pa čak i do smrti. Iako je smrtnost od stranog tijela u dišnim putevima oko “samo” jedan posto, vrijedi istražiti što je aspiracija stranim tijelom u dušniku. Aspiracija stranog tijela u dušniku nastaje kada strana, izvanjska tijela završe negdje u dišnom putu – nosu, ustima, grlu, jednjaku te konačno u dušniku. Do takve pojave može doći zbog nepažnje te su posebno rizična skupina mala djeca do 3 godine života. Djeca u toj dobi su znatiželjna te se upoznaju sa svijetom oko sebe uostalom tako da stavljaju stvari u usta. Sitniji predmeti poput kikirikija ili Lego kockica vrlo lako aspiriraju. Upravo zato, potrebno je skloniti takve predmete od dohvata djece te držati djecu pod stalnim nadzorom. Nadalje, rizična skupina su i stariji pacijenti, pogotovo oni koji imaju smanjenje reflekse i koji uzimaju lijekove koji djeluju na središnji živčani sustav.

Aspiracija stranim tijelom u dušniku – simptomi

Ako dođe do aspiracije tj. udisanja stranog tijela u dušnik, to može do veoma neželjenih posljedica. Aspiracija stranim tijelom u dušniku rezultira najčešće ovim simptomima: od minimalnih poput lagano otežanog disanja pa sve do prestanka disanja i čak i smrti. Udahnuto tijelo se najčešće nađe u desnom glavnom bronhu i kao i u gornjem dijelu traheje, a moguće je da strano tijelo dođe sve do pluća. Osoba koja je krivo udahnula strano tijelo počet će se gušiti i hvatati zrak, kao i obilno kašljati. U tom slučaju potrebno je brzo pozvati hitnu pomoć. Vrijedi znati da je najčešće strano tijelo zbog kojeg aspiracija nastaje ni manje ni više nego kikiriki. Stoga budite krajnje oprezni ako svojoj maloj djeci dajete kikiriki da ga jedu jer statistika je neumoljiva. Osim toga, veoma je poželjno da naučite kako se radi poseban zahvat kojeg treba primijeniti kada se osoba guši, jer takvo znanje nekome može spasiti život.

Aspiracija stranog tijela u dušnik – liječenje

Za uspješno liječenje kada je u pitanju aspiracija stranog tijela u dušnik potrebno je najprije dokazati da je strano tijelo zaista završilo u dušniku. To se provodi bronhoskopijom, te se tijelo potom vadi pomoću bronhoskopije van. Ipak, da bi osoba uopće ostala živa potrebno je na vrijeme pozvati hitnu pomoć. Ako osoba jako kašlje i ako ima čujno zviždanje pri disanju, tzv. sipnju, to je dobar znak da je strano tijelo zapelo u dišnom putu. Ako je pak dišni put potpuno zatvoren, treba napraviti Heimlichov zahvat. Ukoliko ne znate kako se zahvat izvodi, utoliko je poželjno da to naučite jer nikada ne znate kada će vam zatrebati. To je manevar kod kojeg dođe do naglog povišenja tlaka, kao kod kašlja, te se tijelo može izbaciti van. Konačno, vađenje stranog tijela je moguće i prstima ali samo ako je vidljivo i dostupno. Aspiracija stranog tijela je u tom slučaju plitka te je tijelo vidljivo kada se glava zabaci unatrag.

Tagovi:

#Aspiracija #strano #tijelo #dušniku #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši