Lifestyle

Kako znati da je ellaone djelovala

Ellaone – primjena i djelovanje

ellaOne je hitni oralni kontraceptiv koji se može primijeniti nakon nezaštićenog seksualnog odnosa ili neuspjeha u korištenju kontracepcijskih metoda, kao što su oštećenje, ispadanje, skliznuće kondoma ili ste zaboravili upotrijebiti kondom tijekom odnosa. Također se koristi za situacije kada ste zaboravili svoju redovitu kontracepcijsku tabletu. ellaOne se može uzeti unutar 120 sati, odnosno u roku od 5 dana, od nezaštićenog spolnog odnosa ili neuspješne kontracepcijske metode. Lijek djeluje promjenom aktivnosti prirodnog hormona progesterona, te sprječava oslobađanje jajašca iz jajnika. Međutim, ova tableta nije uvijek 100% učinkovita, jer od 100 žena koje uzmu ovu tabletu unutar 5 dana nakon nezaštićenog seksa ili neuspješne kontracepcijske metode, otprilike 2 žene će i dalje zatrudnjeti unatoč k tome što su popile ovu tabletu. Zbog toga je bolje spriječiti mogućnost trudnoće korištenjem zaštite, te ako koristite kondom, pobrinite se da nema oštećenja na sebi i da je pravilno stavljen kako ne bi skliznuo tijekom intimnog odnosa.

Ellaone – upute i nuspojave

Uzmite jednu ellaOne tabletu oralno što je prije moguće, ali ne kasnije od 120 sati (5 dana) nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili neuspjele kontracepcijske metode. Nemojte odgađati uzimanje tablete. Možete je uzeti prije, tijekom ili nakon obroka, i to u bilo kojem trenutku tijekom menstrualnog ciklusa. U slučaju trudnoće nakon uzimanja ellaOne tablete, odmah obavijestite svog liječnika, zdravstvenog radnika ili ljekarnika. Ovaj lijek može uzrokovati nuspojave, kao i svi ostali lijekovi. Česte nuspojave su bol u trbuhu, mučnina, bol u gornjem dijelu trbuha, povraćanje, nelagoda u trbuhu, umor, glavobolja, vrtoglavica, promjena raspoloženja, osjetljivost dojki, bolna menstruacija, te bol u leđima i mišićima. Manje česte nuspojave su bol u donjem dijelu trbuha, zatvor, proljev, žgaravica, suha usta, plinovi u crijevima, navala vrućine, zimica, bol, problemi sa spavanjem, tjeskoba, razdražljivost, infekcija nosa ili mokraćnog sustava, iscjedak iz rodnice, upala rodnice, povišena tjelesna temperatura, problemi sa vidom i migrena. Rijetke nuspojave su svrbež spolovila, bol tijekom spolnog odnosa, problemi s mokraćnim sustavom, bubrežni kamenci, promjena boje urina, bol u bubrezima i mokraćnom mjehuru, zubobolja, refluks kiseline, vrtoglavica, koprivnjača, upala i crvenilo očiju. Ako primijetite bilo koju od navedenih nuspojava, obavezno se javite svojem obavijestite svog liječniku ili ljekarniku.

Ellaone – sastojci i pakiranje

Ovaj lijek držite izvan pogleda i dohvata od strane male djece kako ne bi slučajno uzeli tablete i popili ih. Nemojte koristiti ovaj lijek nakon što je ovim tabletama istekao njihov rok trajanja, koji je naveden na samom pakiranju ovih tableta. Datum roka trajanja odnosi se na posljednji dan u navedenom mjeseca. Kako biste sačuvali tabletu od negativnog utjecaja direktne svjetlosti i drugih vanjskih čimbenika, čuvajte tablete u njihovom originalnom pakiranju te ga držite na tamnom mjestu. ellaOne tablete sadrže djelatnu tvar ulipristal acetat, a svaka tableta sadrži 30 miligrama ulipristal acetata. Također, ovaj lijek sadrži druge pomoćne tvari kao što su laktoza hidrat, magnezijev stearat, povidon K30 i umreženu karmelozu natrija. ellaOne tablete su bijele boje, okruglog oblika sa zaobljenim rubovima na kojoj je utisnuta oznaka ella. Tablete dolazi u blister pakiranju spakiranu u kutiji, te svaka kutija sadrži samo jednu tabletu. Tableta se pije nakon nezaštićenog odnosa u što bržem roku kako biste spriječili trudnoću.

Tagovi:

#Kako #znati #ellaone #djelovala
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita