Lifestyle

Što je kaheksija – AdresarSporta.rs

Kaheksija – uzroci

Kaheksija je opsežan gubitak masnog tkiva i skeletnog mišića koji se dogodi nakon uznapredovane maligne bolesti, ali može se pojaviti i nakon neke druge bolesti ili stanja. Kaheksija zahvaća većinu pacijenata koji boluju od neke vrste tumora. Pacijenti oboljeli od raka u većini slučajeva izgube oko 5% ili više svoje tjelesne mase unutar perioda od 6 mjeseci. Neki karcinomi, poput raka želudca raka gušterače, mogu izazvati kaheksiju kod pacijenta, te pritom mogu izgubiti između 10 do 20% svoje tjelesne mase. S kaheksijom je često povezana anoreksija, upala, inzulinska rezistencija odnosno slabljenje učinka inzulina i razgradnja mišića. Temeljni uzrok kaheksije je složeno metaboličko stanje, koje se naziva hiperkatabolizam. Odnosi se na smanjenje bjelančevina, s čime se povećava njihova razgradnja. Iz ovog razloga se smanjuje mišićna i tjelesna masa pacijenta, što s vremenonom može dovesti do smrti. Osobe koje boluju od kaheksije imaju poremećene razine tvari u tijelu što može rezultirati gubitkom tjelesne težine. Također, do gubitka kilograma može doći i zbog povišenih razina upalnih tvari citokina. Isto tako, povišene razine glukokortida i hormona miostatina mogu spriječiti rast mišića i doprinijeti gubitku mišićnog tkiva.

Kaheksija – simptomi

Kaheksija se može veoma lako prepoznati, a glavni simptomi joj je veliki gubitak tjelesne težine, što se može najviše očitati na licu, posebice po smanjenju mase sljepoočnih mišića. Kaheksija tokom perioda postaje sve gora i gora, što može uvelike otežati svakodnevni život pacijenta. Ukoliko se ovo stanje ne prepozna i tretira na vrijeme, može potencijalno doći do smrti. Ovo stanje je zapravo jedno od nuspojava ozbiljnog medicinskog stanja odnosno problema. Osim što se može pojaviti kod karcinoma, ujedno se može, iako rjeđe, pojaviti kod sljedećih medicinskih stanja poput AIDS, tuberkuloza, Chronova bolest ili reumatoidni artritis. Kako bi se mogla napraviti dijagnoza kaheksije, kod pacijenta se provjeravaju određeni dijagnostički kriteriji. Pošto još nije u potpunosti razriješena patofiziologija ove bolesti, na temelju simptoma i kriterija se postavlja dijagnoza. Kriteriji su gubitak tjelesne mase od najmanje 5% u proteklih 12 mjeseci, smanjenje mišićne mase, anoreksija, slabost, niski indeks tjelesne mase i abnormalni biokemijski pokazatelj tokom daljnje dijagnostike.

Kaheksija – liječenje

Kaheksija se trenutno liječi na način da se terapija usmjersava na suzbijanje samog uzroka kaheksije, što je u ovom slučaju tumor. Neovisno o vrti terapije, ako se pacijent uspješno izliječi od tumora, onda će se i kaheksija sama od sebe povuči. Postoje raznovrsne terapije koje se mogu prakticirati kod liječenje ovog stanja, ali najčešće primjenjenje su one koje ublažavaju kaheksiju i poboljšavaju funkcije tijela. Tokom terapije pacijent uzima koritkosteroide ili kanabinoide kako bi se poboljšao apetit i raspoloženje, dok progestageni mogu kod pacijenta poboljšati apetit te i tjelesnu masu. Tokom terapije se ne preporuča pacijentima da konzumiraju visokokaloričnu hranu jer ne bude prodonijela povećanju mišićnog tkiva, jer će se ovdje povećati samo masno tkivo. Terapijski pristup se sastoji od dijetetskih savjeta o vrtama namirnica koje biste trebali konzumirati kako biste mogli povećali svoju mišićnu masu, koje biste dodatke prehrani trebali uzimati tokom terapije te koju farmakoterapiju biste trebali početi koristiti.

Tagovi:

#Što #kaheksija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši