Lifestyle

Što su žlijezde

Kako funkcioniraju žlijezde?

Što su žlijezde? Radi se o posebnim organima koji proizvode tvari koje pomažu u našim dnevnim procesima u tijelu.

Naše tijelo je produkt milijuna i milijuna godina evolucije i ono konstantno evoluira. Naša ljudska vrsta nastala je nakon generacija i generacija malih prilagodbi koje su nam učinile život na zemlji lakšim i jednostavnijim.

Naše tijelo je vrlo kompleksno: ono ima razne organe koji rade da naše tijelo pravilno funkcionira, ono ima kožu i kosti da bi nas oblikovalo, probavni sustav koji je navikao na svu hranu koju jedemo.

Naše tijelo ima vrlo kompleksan sustav za borbu sa svime onime što uđe u naše tijelo.

Isto tako imamo i žlijezde koje proizvode razne hormone, organske spojeve i ostale stvari kako bi naše tijelo funkcioniralo baš kako treba.

Ljudsko tijelo ima puno žlijezda, a neke su specijalizirane za imunološki sustav, druge za probavni.. U ovom članku donosimo sve informacije koje trebate znati kada je u pitanju Vaše tijelo.

sto su zlijezde
Što su žlijezde? Radi se o posebnim organima koji proizvode tvari.

Što su žlijezde? Kako funkcioniraju u probavnom sustavu?

U probavnom sustavu naše su glavne žlijezde jetra i gušterača. One su vrlo bitne kako bi naš probavni sustav radio kako treba, a bolest jedne od naših žlijezdi može dovesti do ozbiljnih problema.

Jetra nam pomaže razgraditi masti i kako bi skladištila dodatne izvore energije za kasnije. Ta energija se zove glikogen, a radi se o višelančanim molekulama glukoze koje nam mogu poslužiti za ekspresnu energiju kada naše tijelo to i treba.

Gušterača pak luči hormone koji pomažu prenijeti ugljikohidrate iz naše krvi do naših stanica. Glavni enzim je inzulin o kojem ste svakako već nešto čuli. U probavnom sustavu žlijezde igraju ključnu ulogu, a bez njih ne bismo ni mogli probaviti hranu koju jedemo.

Dobro je znati da je svaka žlijezda uvijek povezana s nekim hormonima, a hormoni su ti koji upravljaju radom drugih stanica. Dakle, svaka žlijezda igra vrlo bitnu ulogu u našem organizmu. Ipak, samo je jedna hipofiza.

sto su zlijezde
Što su žlijezde

Što su žlijezde i koja je najvažnija?

Ako treba izdvojiti jednu žlijezdu u čovjekovom tijelu koja je glavni upravljač svega ostaloga, onda je to svakako hipofiza. Hipofiza je mala žlijezda veličine graha koja se nalazu u našem mozgu, a njega glavna funkcija je ispuštanje hormona koji pak potiču na rad druge žlijezde u našem sustavu.

Hipofiza je glavna odgovorna za početak stvaranja spolnih stanica i za ulazak u pubertet. Vrlo je bitna kada je u pitanju naš rast je ona sama izlučuje hormone rasta.

Kontrolira sve funkcije nadbubrežne žlijezde. Glavna je kada je u pitanju stvaranje majčinog mlijeka nakon poroda.

Potiče lučenje raznih hormona iz štitnjače. Jednostavno rečeno: hipofiza je glavna među žlijezdama i odrađuje veliki dio posla kada je u pitanju početak lučenja nekog određenog hormona koji nam je potreban u tijelu.

Promatranje žlijezdi jako je aktualno, a endokrinologija nas konstantno informira o novim spoznaja kada je u pitanju ljudsko tijelo i hormoni.

sto su zlijezde
Što su žlijezde

U ljudskom tijelu postoji velik broj žlijezdi i svaka ima svoju, specifičnu funkciju.

Postoji nekoliko bolesti hipofize koje mogu utjecati na ovu najvažniju endokrinu žlijezdu. Prije nego što vidimo koje je bolesti mogu pogoditi, potrebno je znati kakvu ulogu hipofiza ima u tijelu, njezinu funkciju i važnost u održavanju ravnoteže između hormona koje proizvodi i izlučuje.

Hipofiza je mala žlijezda veličine zrna graška i nalazi se u središnjem dijelu mozga. Iako je vrlo malen, pravilnim radom kontrolira nekoliko funkcija našeg tijela, poput rada štitnjače, nadbubrežnih žlijezda, rasta u djetinjstvu te spolnog sustava (testisi i jajnici).

Sastoji se od dva različita područja: prednjeg dijela gdje se proizvode hormoni hipotalamusa i stražnjeg dijela gdje se nalaze hormoni koji dolaze iz hipotalamusa.

Koje su glavne bolesti hipofize? To su bolesti uzrokovane smanjenim ili povećanim stvaranjem hormona hipofize, dobroćudnih tumora u žlijezdi.

Naime, poremećaji u radu hipofize predstavljaju dvije vrste problema, a to su hiperfunkcija, odnosno kada žlijezda radi prekomjerno i kada je smanjeno lučenje hormona hipofize.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši