Lifestyle

Što je HNL (Hormonsko nadomjesno liječenje)

Što je HNL?

HNL ili hormonsko nadomjesno liječenje je postupak liječenja s kojim se nadomještaju ženski spolni hormoni, estrogen i progesteron, čija je proizvodnja u jajnicima počela postepeno opadati potkraj reproduktivog perioda između 45. i 50. godine života kod žena. Cilj hormonskog nadomjesnog liječenja je sprječavanje pojave rane ili srednjoročne tegobe koje se mogu pojaviti kod klimakterija i kasnije posljedice kod popuštanja endokrine funkcije jajnika. Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) e primjenjuje kod dva stanja, a to je stanje prijevremene menopauze, koje nastupa prije 40. godine života ili kada menstruacija izostane u dobi između 40. i 50. godine života kada su vrijednosti estradiola niže od 20 pg/ml te kada se pojave promjene u koštanom ili urogenitalnom sustavu, odnosno ako se pojavi osteoporoza ili urogenitalna atrofija. Također, hormonalno nadomjesno liječenje se provodi kod žena ako su izrazito jake menopauzalne tegobe, neovisno o dobivenim rezultatima hormonskih testova, odnosno neovisno o vrijednostima hormona u krvi kod žene.

Čemu služi HNL?

HNL odnosno hormonsko nadomjesno liječenje kod žena koje imaju jasne medicinske indikacije donose brojne koristi, kao što je eliminacija neugodnih akutnih i srednjoročnih tegoba, žene će osjetiti trenutačno olakšanje, te im istodobno pruža sigurnost i zaštitu od invalidnosti i od smrti zbog lomova odnosno frakture kosti. Brojna su klinička ispitivanja potvrdila i dokazala pozitivno djelovanje primjene HNL kod žena koje su stupile u prijevremenu menopauzu i kod žena koje osjećaju jake tegobe zbog menopauze neovisno o provedenim hormonskim testovima. Također, hormonsko nadomjesno liječenje može zaštitit zdravlje srca i krvnih žila, može imati poželjan učinak na metabolizam masti i ugljikohidrata te može održati ravnotežu sustava zgrušavanja krvi. Primjenjuje se pretežito kod žena koje su ušle u prijevremenu ili provociranu menopauzu, koje imaju kardiovaskularne bolesti, kod kojih je naglašeno obolijevanje od Alzheimerove ili kardiovaskularne bolesti u obitelji, koje su pušile tokom života, koje imaju kruškoliki oblik tijela, koje su veliki dio života provele u sjedećem položaju tijela, kod žena čija se prehrana temeljila na rafiniranim namirnicama ili koje su patile od depresije.

Kako se provodi HNL?

Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) podrazumijeva uzimanje ženskog hormona estrogen oralnim putem (primjena kroz usta), transdermalnim putem (primjena preko kože), vaginalnim putem (kod žena koje nemaju maternicu koja je odstranjena kirurškim putem zbog raznih medicinskih razloga) ili kombinirana primjena estrogena i progestagena. S dodatkom ženskih hormona estrogen i progesteron se sprječava potencijalno štetno djelovanje estrogena na nekontrolirano bujanje sluznice od maternice, što se naziva hiperplazija endometrija, koja posljedično može kod žena razviti rak maternice- Kod žena koje imaju maternicu, se onda imitira prirodni menstrualni ciklus kroz lučenje spolnih hormona i izbjegava se potencijalne štetne posljedice primjena ženskih spolnih hormona u neodgovarajućem omjeru. Najbolji je pristup kod primjene HNL kod žena je integrirani pristup koji u sebi uključuje sva tri tip hormona, a to su gestageni, androgeni i estrogeni, čak i kod žena kojima je odstranjena maternica. Pritom se mogu hormoni uzimati na različite načine, bilo oralnim, kožnim, vaginalnim putem ili putem raspršivača.

Tagovi:

#Što #HNL #Hormonsko #nadomjesno #liječenje
Izvorni članak

Komentariši