Lifestyle

Doppler karotida kako se radi

Doppler karotida je često ultrazvuk cijelog vrata

Znamo da su krvožilne bolesti u porastu u cijelom svijetu, zbog modernog načina života, neadekvatne prehrane i nedovoljno kretanja. Ultrazvučni uređaji, na neinvazivan i bezbolan način brzo i precizno može pokazati stanje krvnih žila u vratu. Naime, doppler karotida je često ultrazvuk cijelog vrata, a takva snimka pokazuje uz stanje krvnih žila i snimku limfnih čvorova, žlijezda slinovnica, štitnjače, mekih plakova i raznih suženja (stenoza) ili oštećenja krvnih žila. Ova pretraga je nužna nakon preboljenog moždanog udara.

Doppler karotida se preporučuje osobama koje se liječe od hipertenzije, dijabetesa, masnoća u krvi i osobama koje već imaju dijagnosticirane stenoze krvnih žila koje treba pratiti. Ponekada se ova pretraga radi i u sklopu sistematskih pregleda, ali najčešće na uputnicu po preporuci liječnika specijalista. Za samu pretragu nije potrebna nikakva posebna priprema, sama pretraga se obavlja u ležećem položaju tako da liječnik ultrazvučnom sondom prelazi po vratu pacijenta i na ekranu prati sliku arterija u vratu.

Doppler karotida pokazuje stanje opskrbe mozga kisikom

Iako je moždani udar kao i srčani infarkt iznenadni događaj donekle se današnjom dijagnostikom stječe uvid jeste li u riziku. Doppler karotida pokazuje stanje opskrbe mozga kisikom, otkrivanjem stenoza na na krvnim žilama i mogućih začepljenja na mjestima suženih krvnih žila. Pregledom stenoza se vidi i koliko brzo teče vaša krv kroz vaše krvne žile, jer ona donosi krv u mozak. Ako ste prema ultrazvučnom nalazu u riziku od moždanog udara, promijenit ćete svoje životne navike.

Doppler karotida sondom pretražuje krvne žile na vratu, traži stenoze, krvne ugruške, nakupine masnoća i kolesterola na stjenkama arterija ili druge vrste oštećenja krvnih žila, sve što može blokorati dovod krvi, odnosno kisika u mozak. Sve to može dovesti do moždanog udara i ova pretraga se može smatrati prevencijom od moždanog udara. Ako u obitelji već imate povijest moždanih udara, vjerojatno ste i vi u riziku, pa, iako ne osjećate tegobe, možete zatražiti ovaj pregled od svoga liječnika.

Kada treba napraviti doppler karotida

Obično vaš liječnik opće prakse procijeni vaše tegobe i pošalje vas specijalistu koji nakon uzete anamneze i rutinskog pregleda preporuči ultrazvuk. Kada treba napraviti doppler karotida, kada je u vašoj obitelji već bilo moždanih udara, ako se liječite od visokog krvnog tlaka, masnoća u krvi i kolesterola, kada ste već imali operacije arterija, ako su vam već dijagnosticirane suženja arterija, jer stenoze treba pratiti da se ne začepe i potpuno ugroze dotok krvi u mozak.

Doppler karotida se radi svima koji su doživjeli moždani udar, ali ga je potrebno napraviti ako idete na operaciju koronarne arterije. Za vrijeme pretrage ležite na stolu, radiolog će vas uputiti da glavu blago savijete unatrag da lakše nanese prozirni gel na područje vratnih arterija. Sonda se vodi po geliranom području arterija s blagim pritiskom na kožu, tako se slika vaših arterija prenosi na ekran i pokazuje izgled arterija i protok krvi, skeniranje se radi na obje strae vrata. Gel se lako uklanja papirnatim ubrusom.

Tagovi:

#Doppler #karotida #kako #radi
Izvorni članak