Lifestyle

Kalcijev karbonat – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je kalcijev karbonat i za što se koristi?

Kalcijev karbonat će djelovati tako što će fosfate u probavnim organima vezati u netopljive spojeve koji će se izlučiti putem stolice.

Uz pomoć navedenog lijeka liječi se prevelika koncentracija fosfora te preniska koncentracija kalcija u krvi, kao i kiselost koja je prisutna kod pacijenta koji imaju zatajenje bubrežne funkcije.

Što morate znati prije uzimanja navedenog lijeka? Kalcijev karbonat se ne bi smio uzimati: Ako ste u prošlosti imali reakciju (nuspojave) na navedeni lijek ili glavni te sporedni sastojak istog, ako imate preveliku razinu kalcija u krvi, ako izlučujete previše kalcija, ako patite od bubrežnih kamenaca.

Svaki pacijent bi se prije uzimanja navedenog lijeka trebao obratiti svom liječniku. Na temelju vašeg zdravstvenog stanja liječnik će odraditi najbolju terapiju.

Kako se drugi lijekovi slažu za djelovanjem kalcijevog karbonata? Navedeni lijek se ne smije uzimati uz kombinaciju lijekova za srce, uz dodatke vitamina D, uz lijekove koji potiču mokrenje.

Ne preporučuje se trudnicama, ženama koje planiraju djecu, i osobama koje imaju gore navedena zdravstvena stanja. Terapiju određuje liječnik na temelju zdravstvenog stanja osobe.

što je kalcijev karbonat
Što je kalcijev karbonat i za što se koristi?

Kalcijev karbonat primjena i mjere opreza

Kako se uzima kalcijev karbonat? Lijek se uzima prema uputama liječnika ili ljekarnika, ili prema uputama koje dolaze sa lijekom. Doza se može odrediti zasebno za svaku osobu, prema nalazima krvi.

Što ako dođe do predoziranja? Ukoliko je osoba uzela veću dozu nego propisanu, tada ona može doživjeti simptome predoziranja i mora zatražiti hitnu liječničku pomoć.

U slučaju da je osoba zaboravila uzeti navedenu dozu, tada se ona ne smije nadoknađivati, već sutradan nastaviti sa normalnom dozom. Prepisana doza se ne smije svojevoljno ukidati radi težih stanja koja mogu nastupiti.

Da li kalcijev karbonat donosi nuspojave? Da. Nuspojave se mogu i ne moraju očitati kod svake osobe. U najčešće nuspojave se ubrajaju: Probavne smetnje poput zatvora ili nadutosti, vjetrova.

Moguća je pojava mučnine i povraćanja, povećana želučana kiselina. Ostale manje poznate ili nepoznate nuspojave su navedene na uputi o lijeku koju je potrebno sačuvati prilikom otvaranja lijeka.

Kako se čuva navedeni lijek? On se mora čuvati izvan dohvata te pogleda djece, na temperaturi ispod 25 stupnjeva u svom originalnom pakiranju. Ne smije se koristit nakon isteka roka.

što je kalcijev karbonat
Što je kalcijev karbonat?

Kalcijev karbonat iskustva i liječenje

Kalcijev karbonat se danas koristi kao lijek koji pripada u skupinu lijekova koji imaju specifično djelovanje na probavni sustav. Koristi se u svrhu liječenja simptoma koji su povezani sa žgaravicom i nadutošću.

Lijek se također primjenjuje za liječenje bubrežnih bolesnika. Njegovo djelovanje je pozitivno. Liječenje se vrši uz pomoć odabrane terapije, njenog trajanja.

Kalcijev karbonat se opisuje kao kemijski spoj koji je napravljen od kalcija, ugljika te kisika. U prirodi se nalazi u stijenama, ljuskama morskih i kopnenih životinja, jaja – što nam daje do znanja da je riječ o prirodnom lijeku.

što je kalcijev karbonat
U prirodi se nalazi u stijenama.

Kakva su iskustva sa navedenim lijekom? Iskustva liječenja su uglavnom pozitivna. Tablete su bijele, izgledom su okrugle i sadrže urez na jednoj strani kako bi se tableta mogla prepoloviti.

Lijek dolazi u staklenoj bočici sa aluminijskim zatvaračem, 50 tableta od 1 g. Lijek se dobiva na recept, te se kupuje u ljekarni.

Cijena je 6,83€. Važno je naglasiti da se prepisana terapija mora ispoštovati te da se ona ne smije svojevoljno ukidati. U slučaju bilo kakvih nuspojava potrebno je obratiti se liječniku ili ljekarniku.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši