Lifestyle

Što je sinovitis?

Što je sinovitis i uzroci

Što je sinovitis? Sinovitis predstavlja upalni proces sinovijalne membrane koja se nalazi oko svih velikih zglobova koja izlučuje sinovijalnu tekućinu koja podmazuje zglobove.

Kada dođe do upalnog procesa nastaju bolovi jer se povećala sinovijalna tekućina, u narodu je to poznato kao voda u koljenu jer su u zglobovima koljena najčešće javlja ovaj upalni proces iako se može pojaviti i na zglobovima kukova.

Sinovitis može nastati kao akutan uzrokovan nekom ozljedom, ali i kao posljedica kroničnih bolesti kao što su tuberkuloza, reumatoidni artritis, sifilis, giht, osteoartritis, što se može ustanoviti analizom sinovijalne tekućine.

Navedene bolesti najčešći su uzroci pojave ovog upalnog procesa velikih zglobova, ali i ozljeda odnosno trauma.

U nekim se slučajevima ne može jasno definirati uzrok ove pojave, pa se nastoji testiranjem sinovijalne tekućine ustanoviti o kojoj se bolesti radi jer se sinovijalna upala javlja uvijek kao posljedica neke druge bolesti.

Stoga ukoliko uz ove simptome imate i neke druge simptome to će liječnicima pomoći da postave ispravnu dijagnozu.

što je sinovitis
Što je sinovitis?

Sinovitis simptomi i vrste

Određene vrste sinovitisa se definiraju prema promjenama koje se javljaju oko velikih zglobova, pa tako razlikujemo gnojni sinovitis, te fibrinozni i vilonodularni.

Prvi simptom koji će se pojaviti je bol u zglobu, a zatim će se pojaviti natečenost zgloba. Natečenost zgloba se javlja jer se nakuplja sinovijalna tekućina, a uz to javlja se i povećan protok krvi pa će zglob biti vruć, topao.

U područje gdje se nalazi sinovijalna tekućina otpuštaju se enzimi koji izazivaju bol i iritaciju kod kretanja i uopće upotrebe zgloba.

Kako se najčešće sinovitis javlja u zglobu koljena, a i kuka svako kretanje kod ovog upalnog procesa je bolno i nakon nekog vremena kretanje će postati ograničeno, pa čaki onemogućeno ako se ne pristupi liječenju.

Enzimi koji se otpuštaju će tokom vremena oštetiti hrskavicu i samu kost zgloba što će izazivati jače bolove i uništenje zgloba.

Poznato je da svaka degenerativna promjena na ovim važnim zglobovima za kretanje čovjeka izaziva bolove i potrebno je pristupiti liječenju kako bi se na vrijeme spriječila veća oštećenja koja se ne mogu popraviti.

što je sinovitis
Što je sinovitis?

Sinovitis liječenje

Da bi se pristupilo liječenju prvo je potrebno postaviti dijagnozu koja će definirati glavni uzrok koji je doveo do nastanka ovog upalnog procesa.

Sinovijalna tekućina bit će dana na analizu i koje će se zaključiti što je uzrok upalnom procesu, infekcija, giht ili nešto drugo. Kada se ustanovi uzrok za sinovitis pristupa se liječenju osnovne bolesti koja je i dovela do pojave ovog upalnog procesa.

Kako bi se ublažili bolovi koje osoba trpi lijekovi koji mogu biti propisani i preporučeni su od aspirina, ibuprofena, ali kortikosteroida.

U slučaju kada se radi o ograničenoj pokretljivosti pacijent će se uputiti i na fizikalnu terapiju, a kod nekih će pacijenata biti potreban i operativni zahvat na koljenu ili kuku ovisno gdje se sinovitis pojavio.

Liječenje će biti uspješnije što prije se javite liječniku ako imate simptome sinovitisa koljena ili kuka, jer što duže odlažete posjet liječniku i liječenje to će teže biti moguće potpuno izlječenje, i samo liječenje će dulje trajati kao i rehabilitacija nakon operativnog zahvata.

što je sinovitis
Što je sinovitis?

Tendinitis i tenosinovitis

Riječ je o degenerativnim (tendinopatija) i upalnim (tendinitis) promjenama tetiva ili tetiva i njihovih ovojnica (tenosinovitis).

Javljaju se bolovi pri pokretui osjetljivost na palpaciju. Kronično oštećenje ili upala tetive dovode do ožiljaka koji ograničavaju pokrete.

Dijagnoza je klinička, a liječenje se sastoji iz mirovanja, NSAR, a ponekad i injiciranja kortikosteroida.

Kod tendinopatije se radi o deranju i degeneraciji tetive, ponekad s taloženjem vapna, dok je kod tendinitisa i tenosinovitisa u pitanju upala; najčešće su oštećene sinovijske ovojnice tetiva.

Većinom je zahvaćeno rame s pripadnim tetivama (manžeta rotatora), tetiva duge glave bicepsa, ulnarnog i radijalnog fleksora zapešća, fleksora prstiju, poplitealna i Ahilova tetiva, i tetive dugog abduktora i kratkog ekstenzora palca, koje dijele zajedničku fibroznu ovojnicu (de Quervainov sindrom).

Izvorni članak

https://www.youtube.com/watch?v=e3FedcFdqLw

Preporučujemo da pročitate

Komentariši