Lifestyle

Što je parenteralna prehrana

Što je parenteralna prehrana i ko je koristi?

Parenteralna prehrana se koristi kada probavni sustav ne može primati hranu ni u kakvom obliku, pa čak niti enteralnu prehranu.

Ovakva prehrana se u organizam dovodi putem infuzije sa tekućinom koja nadoknađuje vodu, glukoze, lipide, te ostale hranjive tvari potrebne organizmu da preživi i prehrani se.

Parenteralna prehrana se uvodi po preporuci liječnika u slučajevima Crohnove bolesti kada je došlo do suženja u probavnom traktu, teškog sindroma kratkog crijeva i distalnih fistula.

Također se koristi kada postoji pothranjenost ili rizik moguću pothranjenost kao što je na primjer kod ulceroznog kolitisa, ali i prije operacijskih zahvata, kemoterapija ili zračenja.

Ujedno se ovakva prehrana koristi kad je potrebno da se probavni sustav odmori ili postoji upalni proces u probavnom sustavu koji treba izliječiti, kod djece kada imaju probavne bolesti sa prirođenim anomalijama i dugotrajnim proljevima.

Bolesnici koji su u komi hrane se na ovakav način jer drugačije ne mogu, ali ova se metoda koristi i kada postoji manjak nekih hranjivih sastojaka u ljudskom tijelu.

parenteralna prehrana
Parenteralna prehrana se koristi kada probavni sustav ne može primati hranu ni u kakvom obliku, pa čak niti enteralnu prehranu.

Parenteralna prehrana vrste

Postoje dvije osnovne vrste parenteralne prehrane, to su djelomična i potpuna parenteralna prehrana. Djelomične parenteralne prehrane će zadovoljiti samo djelomično dio dnevnih potreba za hranjivim tvarima te će biti potrebno koristiti i oralnu prehranu paralelno.

To znači da ovakvom djelomičnom parenteralnom prehranom se organizmu daju određeni sastojci koji organizmu nedostaju.

Potpuna parenteralna prehrana u cijelosti svojim sastojcima pokriva dnevne prehrambene potrebe organizam pružajući sve potrebne hranjive sastojke.

U takvim slučajevima pacijenti ne mogu ni na koji drugi način se prehranjivati pa je ovo jedini način prehrane.

parenteralna prehrana
Parenteralna prehrana u svom sastavu sadrži ovisno da li je djelomična ili potpuna sve potrebne sastojke.

Dva su i načina provođenja ovakve prehrane, prvi je venski način gdje se infuzijom tekućina unaša u venu i direktno pa putem krvotoka se sastojci dalje šire organizmom.

Venski način ovakve prehrane može izazvati trombozu perifernih vena. Koristi se centralni venski pristup pomoću centralnog venskog katetera.

No, može se koristiti i periferni venski pristup pomoću površinskih vena na rukama za kraći period ovakvog načina prehrane. Popratne negativne pojave perifernog venskog načina su iritacije, bol, tromboflebitis, te flebitis.

parenteralna prehrana
Venski način ovakve prehrane može izazvati trombozu perifernih vena.

Parenteralna prehrana sastav i primjena

Parenteralna prehrana u svom sastavu sadrži ovisno da li je djelomična ili potpuna sve potrebne sastojke ovisno o namjeni.

Djelomična sadrži samo one sastojke koji su organizmu potrebni, a potpuna će sadržavati sve sastojke koji su potrebni za dnevni unos hranjivih sastojaka u ljudski organizam.

Glavni sastojci su voda, mikronutrijenti kao što su glukoza, lipidi i aminokiseline, te makronutrijenti vitamini, elektroliti, te minerali.

U obliku infuzijske tekućine sastojci se miješaju u omjerima koji su prilagođeni individualnom slučaju pacijenta u velikoj većini slučajeva.

No postoje i standardni sastavi koji su unaprijed pripremljeni koji zadovoljavaju normalne ljudske dnevne potrebe bez dodavanja dodatnih sastojaka u infuziju.

Moguća je parenteralna prehrana primjenjiva kod kuće što pacijentima koji su na dugotrajnom tretmanu uvelike olakšava, te se smanjuju komplikacije i boravak u bolnici.

Kod djece je uvijek malo teže navesti dijete da bude mirno tokom primanja infuzije pa će ukoliko dijete mora primati ovakav oblik prehrane jedan od roditelja morati preuzeti svakodnevnu brigu o djetetu i dobiti status roditelja njegovatelja jer zapravo mora biti uz dijete cijeli dan.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši