Lifestyle

Što je penicilin

Tko je otkrio penicilin i početak primjene?

Što je penicilin? Penicilin je otkrio britanski liječnik i mikrobiolog Alexander Fleming 1928. godine. Fleming je primijetio da se na kulturi bakterija Staphylococcus aureus koju je zaboravio na svom radnom stolu, pojavila plijesan Penicillium notatum koja je sprječavala rast bakterija.

To je bio početak otkrića penicilina kao prvog antibiotika, što je predstavljalo veliki napredak u medicini i spašavalo milijune života širom svijeta.

Ovaj lijek se prvi put primijenio u medicini 1942. godine, nakon što su britanski znanstvenici uspjeli proizvesti veće količine penicilina i dokazati njegovu učinkovitost u liječenju infekcija.

Nakon toga, postao je dostupan kao lijek i bio je ključan u liječenju mnogih bolesti koje su prije toga bile teško ili nemoguće liječiti, kao što su infekcije uzrokovane bakterijama.

Danas, penicilin i drugi antibiotici su jedni od najčešće propisivanih lijekova širom svijeta. U početku se primjenjivao za liječenje infekcija koje su uzrokovane bakterijama.

Prva bolest za koju je uspješno korišten je bila infekcija kože uzrokovana bakterijom Streptococcus, koja se pojavila na licu jednog britanskog policajca.

Također je korišten za liječenje drugih infekcija, uključujući pneumoniju, sifilis, gonoreju, meningitis, upalu pluća, te infekcije rana i opeklina. I danas se široko koristi za liječenje bakterijskih infekcija, ali njegova učinkovitost može biti ograničena zbog razvoja rezistencije bakterija na ovaj lijek.

Penicilini se danas najčešće koriste za liječenje bakterijskih infekcija, uključujući streptokokne infekcije, kao što su streptokokna angina, faringitis, upala sinusa, upala srednjeg uha, erizipela, celulitis i impetigo.

Zatim za liječenje stafilokoknih infekcija, kao što su stafilokokne infekcije kože, kao što su folikulitis, furunkuloza, karbunkul i impetigo.

Također pneumokokne infekcije, kao što su upala pluća, upala sinusa, bakterijski meningitis i sepse. Zatim kod liječenja gonoreje i sifilisa.

Penicilini se također koriste u profilaktičke svrhe, prije operacija ili zubnih zahvata, kako bi se spriječila infekcija.

Penicilini su vrsta antibiotika koja se često koristi, ali postoje i druge vrste antibiotika koje se koriste za liječenje bakterijskih infekcija, ovisno o vrsti bakterije koja je uzrokovala infekciju i osjetljivosti na antibiotike.

sto je penicilin
Što je penicilin?

Penicilin – vrste

Postoji nekoliko različitih vrsta penicilina koji se koriste u medicini. Neke od najčešćih vrsta penicilina su: Prirodni penicilini odnosno izvorni oblici penicilina koji se dobivaju iz plijesni Penicillium, uključujući penicilin G i V.

Penicilinski inhibitori: To su lijekovi koji blokiraju enzime koje bakterije koriste za proizvodnju stanične stijenke. Ove vrste penicilina uključuju amoksicilin, ampicilin i karbenicilin.

Penicilini s produljenim djelovanjem: To su penicilini koji se sporije razgrađuju u tijelu, što im omogućuje duže trajanje djelovanja. Neki od ovih penicilina uključuju benzatin i prokain penicilin G.

Način korištenja penicilina ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su vrsta infekcije, osjetljivost bakterija i druge individualne potrebe pacijenta.

Jedan od najčešćih penicilina je amoksicilin koji se često koristi za liječenje infekcija uha, sinusa, respiratornog trakta i urinarnog trakta.

Penicilini V su prirodni oblik penicilina koji se često koristi za liječenje manjih infekcija grla, usta i kože. Benzatin je vrsta penicilina s produljenim djelovanjem koji se često koristi za liječenje sifilisa.

Piperacilin/tazobaktam je prošireni spektar penicilina koji se često koristi za liječenje infekcija u bolnicama i kod teških infekcija.

Ampicilin se često koristi za liječenje infekcija urinarnog trakta, infekcija crijeva i meningitisa. Važno je napomenuti da uvijek treba pratiti preporuke i propisivanje lijekova od strane kvalificiranog medicinskog stručnjaka.

sto je penicilin
Što je penicilin?

Alergija na penicilin

Alergija na penicilin je preosjetljivost na ovaj lijek, što znači da tijelo prekomjerno reagira na njega kao strano tijelo.

Kada osoba koja je alergična na peniciline uzme ovaj lijek, njihov imunološki sustav stvara protutijela protiv penicilina, što može dovesti do širokog spektra simptoma.

Simptomi alergije na peniciline mogu varirati od blagih do ozbiljnih. Najčešći simptomi su osip, svrbež, crvenilo ili oticanje kože, urtikarija (koprivnjača), oticanje lica, usta i grla, poteškoće u disanju, vrtoglavica, mučnina i povraćanje.

sto je penicilin
Što je penicilin?

U nekim slučajevima, alergija na peniciline može biti ozbiljna i dovesti do anafilaktičkog šoka, što može biti smrtno opasno.

Ako imate alergijsku reakciju na penicilinske lijekove, važno je obavijestiti svog liječnika o tome, a ne uzimati penicilin ili druge lijekove slične strukture bez prethodne konzultacije sa stručnjakom.

Zanimljivo je da su penicilini prvi antibiotici koji su otkriveni, no danas postoje mnogi drugi antibiotici koji se koriste za liječenje infekcija.

Unatoč tome, penicilini su i dalje važan lijek u medicini i često se propisuju za liječenje bakterijskih infekcija.

Izvorni članak

https://www.youtube.com/watch?v=mzo264c9wEQ

Preporuka

Komentariši