Lifestyle

Andol c – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Andol C – djelovanje

Andol C je lijek koji sadrži acetilsalicilatnu kiselinu i askorbatnu kiselinu, pripada skupini lijekova tzv. analgetika-antipiretika.

Ovaj lijek možemo uzimati za ublažavanje boli, snižavanje povišene tjelesne temperature a djeluje i protuupalno. Lijek se smije uzimati točno onako kako je to propisano u uputi o lijeku odnosno informacijama za bolesnika ili po uputama liječnika ili ljekarnika.

Lijek je namijenjen liječenju odraslih osoba i adolescenata starijih od 16 godina. Opisani lijek ne smiju uzimati djeca i adolescentni mlađi od 16 godina bez odobrenja liječnika.

Sastojak lijeka acetilsalicilatna kiselina kod djece može uzrokovati Reyeov sindrom, koji je vrlo rijetka bolest no može biti smrtonosna.

Ovaj lijek propisuje se kako bi ublažio kratkotrajne simptomatske blage do umjerene bolove i za snižavanje povišene tjelesne temperature u slučaju infekcija gornjeg dišnog sustava kao što su npr. prehlada i gripa.

andol c
Andol C – djelovanje

Lijek je namijenjen za ublažavanje glavobolje, grlobolje uslijed prehlade, za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, kod zubobolje i bolne menstruacije.

U uputi o lijeku navedena su stanja ili bolesti u kojim slučajevima se lijek ne smije uzimati, npr. kod alergija na sastojke ovog lijeka i slične lijekove, ako osoba boluje od čira na želucu, ima povećanu sklonost krvarenjima ili je u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Također se u uputi nalaze i ostala upozorenja i mjere opreza o kojima treba voditi računa odnosno obratiti se svom liječniku ili ljekarniku prije nego se uzme Andol C.

Andol C – nuspojave

U slučaju bilo koje nuspojave kod uzimanja Andola C potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Također se potrebno obratiti liječniku i ako se ne osjećamo bolje ili se osjećamo lošije nakon što 3 dana imamo vrućicu ili 5 dana bol, a uzimamo ovaj lijek.

Potrebno je proučiti upozorenja i mjere opreza u uputi o lijeku te o svim nedoumicama ili nejasnoćama posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Važno je obratiti pažnju i obavijestiti liječnika o istodobnoj primjeni Andola C s drugim lijekovima. Zbog rizika od moguće opasnosti radi oštećenja probavnog sustava, ne preporučuje se konzumiranje alkohola tijekom liječenja Andolom C šumećim tabletama.

U slučaju trudnoće ili dojenja potrebno je obratiti se svom liječniku ili ljekarniku prije nego bi žena uzimala navedeni lijek. Andol C i lijekovi slični ovom lijeku mogu kod žena uzrokovati poremećaj plodnosti, koji učinak nestaje odmah nakon prestanka uzimanja lijeka.

Kod bolesnika na dijeti sa smanjenim unosom soli potrebno je obratiti pažnju da Andol C sadrži natrij.

andol c
Andol c - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Kako se uzima Andol C

Andol C smije se uzimati točno onako kako je opisano u uputi o lijeku ili kako je rekao liječnik ili ljekarnik. Preporučene doze su: kod odraslih i adolescenata starijih od 16 godina da pojedinačna doza bude 1 do 2 tablete, pri čemu pojedinačna doza se može uzimati svakih 4 do 6 sati.

Najveća dnevna doza lijeka koja se smije uzimati je 8 tableta. Posebnu pažnju u suradnji s liječnikom treba obratiti na propisane dnevne doze koje ne smiju prekoračiti stariji bolesnici, tj. osobe starije od 65 godina.

andol c
Andol c - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Potrebna je pažnja pri uzimanju ovog lijeka i kod bolesnika sa smanjenom funkcijom jetre ili bubrega ili kod osoba koje imaju probleme s cirkulacijom ili srčanom funkcijom, u kojem se lijek primjenjuje samo uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Andol C danas je dostupan i u obliku šumećih tableta te u tom slučaju šumeću tabletu valja otopiti u decilitru vode te tako svježe pripremljenu otopinu popiti.

Nije dobro ovaj lijek uzimati natašte i ne smije se uzimati veće doze od propisanih kako ne bi došlo do predoziranja.

Ovaj lijek mora se čuvati na temperaturi ispod 25 stupnjeva C, s rokom valjanosti lijeka koji je naveden na pakiranju iza oznake EXP. Ovaj lijek može se kupiti u ljekarni, a izdaje se bez recepta.

Preporuka za vas

Komentariši