Lifestyle

Što je jajna stanica – AdresarSporta.rs

Što je jajna stanica

Poznato je da je jajna stanica jedna od najzanimljivijih struktura u ženskom tijelu. Ove reproduktivne stanice imaju jedinstvene karakteristike. Da bismo razumjeli što su jajne stanice, prvo je potrebno upoznati osnovne aspekte funkcioniranja jajnika. Jajnici su organi koji su odgovorni za stvaranje spolnih stanica, a kod žena su to jajne stanice. Kod muškaraca spolna stanica je sperma. Spajanje ovih dviju gameta je oplodnja u cilju stvaranja embrija. Činjenica da jajne stanice igraju vrlo važnu ulogu u procesu reprodukcije. Žena može zatrudnjeti ako se jajna stanica koju je pustila oplodi unutar 24 sata. Nakon tog vremena organizam odbacuje jajnu stanicu. U žena se jajašca proizvode samo u fazi formiranja jajnika. Da bi se jajne stanice oslobodile tijekom ovulacije, moraju proći kroz razdoblje rasta i sazrijevanja, gdje se njihova veličina povećava. Jajnik koristi nekoliko jajašca tijekom svakog mjeseca, ali samo jedno je ovulirano. Fiziologija jajnika funkcionira na takav način da se ne može nadomjestiti. Završava iscrpljivanjem jajnih stanica i završetkom menstrualnog ciklusa – menopauza.

Koja svojstva ima jajna stanica?

Jajna stanica, jedna od rijetkih koje se mogu vidjeti golim okom. Jedna jajna stanica doseže najveću veličinu od 200 mikrona. Pri rođenju svaka žena ima određeni broj jajnih stanica, a taj broj može i varirati. Nalazi se s obje strane maternice i proizvodi se u jajnicima. Tijekom života broj jajnih stanica se progresivno smanjuje. Kod žena je najveća stopa plodnosti između 20. i 24. godine života. Nakon 35. godine života žena smanjuje mogućnost prirodnog zatrudnjevanja za gotovo 50%. S vremenom se većina tih stanica izgubi. Tijekom svakog mjeseca žensko tijelo prolazi kroz hormonalne varijacije uzrokovane hipofizom, koja se nalazi u mozgu. Hipofiza proizvodi dva hormona, LH i FSH. Svaki menstrualni ciklus inicira FSH, koji potiče sazrijevanje odabrane skupine primordijalnih folikula. Šest do sedam dana nakon početka ciklusa ultrazvuk jajnika može otkriti nekoliko rastućih folikula, veličine oko 10 milimetara. Folikul se odnosi na strukturu u kojoj su pohranjene nezrele jajne stanice.

Jajna stanica i začeće

Razdoblje ovulacije događa se ciklički u ženskom tijelu, od puberteta do menopauze, kada jajna stanica ostaje u jajovodima iz vrećice koja se naziva folikul. Ovulacija se događa jednom u svakom normalno funkcionirajućem menstrualnom ciklusu. Jajna stanica se oslobađa iz jednog od jajnika prema jajovodu, postaje dostupna za oplodnju tijekom nezaštićenog spolnog odnosa. U ovoj fazi žensko tijelo se priprema za trudnoću. U slučaju da ne dođe do trudnoće, ovulacijski period se ponavlja svaki mjesec, zajedno s menstrualnim ciklusom, kako bi se pripremila za potencijalnu trudnoću. Posljednjih godina sve je veći broj parova koji imaju problema sa začećem. Dob muškaraca i žena jedan je od najvažnijih čimbenika koji mogu utjecati na njihovu plodnost. Reproduktivna sposobnost se s vremenom gubi, a to se događa zbog iscrpljenosti reproduktivnog sustava i zdravstvenog stanja. Glavni čimbenici koji najviše utječu su povećani broj spolno prenosivih bolesti, stres, pušenje, nepravilan način života, itd. Danas se kao rješenje za mnoge parove nudi postupak izvantjelesne oplodnje.

Tagovi:

#Što #jajna #stanica #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši