Lifestyle

Što je autogeni trening

Što je autogeni trening

Autogeni trening je tehnika koju je osmislio Johannes Heinrich Schultz, njemački psihijatar i neurolog. Tijekom razvoja ove tehnike, Schultz je bio pod velikim utjecajem istraživanja Oscara Vogta, psihijatra koji je svoj život posvetio psihosomatskoj medicini.

Autogeno znači generirano iznutra i ova vrsta treninga dovodi do dubokog opuštanja. Na temelju početnih istraživanja razvijene su prilagođene verzije autogenog treninga.

Cilj je isključiti sve što je povezano sa stresom i dovesti osobu u stanje opuštenosti, odmora. Naziv autogeni trening temelji se na grčkom “autos” što znači ja i “gene” što znači postajanje.

Da bi se osoba mogla baviti autogenim treningom, mora slijediti određene korake kako bi olakšala svoj duh i tijelo. Kao i drugi oblici treninga opuštanja, ova tehnika može pomoći osobi da se osjeća smireno i opušteno u različitim situacijama.

Poznatih šest autogenih vježbi uključuju: vježbe opuštanja mišića, vježbe topline, vježbe otkucaja srca, kardio vježbe, vježbe solarnog pleksusa i vježbe glave.

Mjesto za izvođenje vježbi mora ispunjavati određene uvjete. To podrazumijeva mirnu atmosferu, bez vanjske buke, odgovarajuću sobnu temperaturu i umjerenu svjetlost.

U autogenom treningu koriste se određene vrste položaja. To je prvenstveno ležanje na krevetu gdje su ruke i noge malo odmaknute od tijela. Također možete koristiti udoban kauč, fotelju ili stolicu bez naslona.

što je autogeni trening
Što je autogeni trening

Što je autogeni trening opuštanja

Tijekom prakticiranja autogenog treninga pojedinac mora ponavljati svaku vježbu koju izvodi na pravilan i točan način, npr. savijanje ruku, duboko disanje.

To će osigurati da se autogeni trening odvija na propisani način i da dođu do faze opuštanja. Metoda opuštanja temelji se na primjeni opuštanja mišića i podsvjesnih sugestija.

U odnosu na hipnoterapiju, gdje je pojedinac pasivan, autogeni trening ima prednost jer je osoba aktivno uključena u cjelokupni psihotehnološki proces.

Naime, terapeutski učinak autogenog treninga je opuštanje, koje pomaže u suzbijanju tjelesnih reakcija na stres. U današnjoj upotrebi postoje različiti stupnjevi ovog treninga koji se dijele na početni i najviši stupanj.

U početnoj, prvoj fazi, vježbe su usmjerene na opuštanje pojedinca, nakon čega počinje faza samohipnoze.

autogeni trening
Što je autogeni trening

Na najvišoj razini, pojedinac se uvodi u hipnozu različite dubine i intenziteta. U početnoj fazi, na najnižoj razini, najveću ulogu ima disanje.

Posebnu pozornost treba obratiti na udisanje i izdisanje zraka. U tom procesu preporuča se da pojedinac zamisli da ograničenja nestaju, pojavljuje se lakoća, a toplina se širi tijelom.

Što je tijelo opuštenije, disanje postaje dublje. Nakon početne faze i vježbi kontrole disanja, osoba ulazi u stanje dubokog odmora tijela. U tom stanju, iako osoba nije budna, može kontrolirati fokus.

autogeni trening
Što je autogeni trening

Što je autogeni trening i koje su njegove prednosti

Budući da danas postoji velik broj tehnika opuštanja, svaka od njih ima za cilj poboljšati funkcioniranje organizma. Na tjelesnoj razini autogeni trening poboljšava regulaciju disanja, cirkulaciju krvi, ublažava stres i ukočenost mišića, dok na intelektualnoj razini dovodi do bolje mentalne aktivnosti i pamćenja.

Ova vrsta tehnike također pomaže u prevladavanju određenih slabosti, otklanjanju tjeskobe, nesanice i stresa.

Može se primijeniti kao podrška drugim terapijama i tretmanima za pružanje olakšanja psihe osobe. Kod anksioznih poremećaja, u kombinaciji s drugim oblicima terapije, autogeni trening može pomoći u smanjenju simptoma stresa.

Može se prakticirati samo kao oblik samoopuštanja, no preporuča se prakticirati s terapeutom ili u grupi. Ciljevi koje moramo imati na umu kod ove tehnike je postići stanje opuštenosti, odnosno naučiti se opustiti, osloboditi se stresa i naučiti nove strategije koje će nam pomoći u trenucima kada smo pod stresom.

Ovom poznatom tehnikom samoopuštanja postiže se odmor sličan snu, a redovitom primjenom postiže se bolja regulacija dišnih i kardiovaskularnih funkcija u tijelu.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši