Lifestyle

Što je kalendar cijepljenja?

Što je kalendar cijepljenja

Mnogim roditeljima kalendar cijepljenja predstavlja ogroman problem jer jednostavno svoju djecu ne žele cijepiti raznim cjepivima koja je HZZO propisao da su obavezna za svu djecu.

No, neki se roditelji opiru tome jer smatraju da će njihova djeca jednako živjeti i neće pobolijevati od bolesti protiv koji se redovna cijepljenja obavljaju na novorođenčadi, maloj djeci, te djeci koja su u školskoj dobi.

Zašto se provode ova cijepljenja i zašto postoji kalendar cijepljenja? Vrlo jednostavno, neke bolesti poput hepatitisa B koji majka ako je zaražena može prenijeti na svoju bebu vrlo je opasan po život novorođenčadi, a zdravo dijete se cjepivom može lako zaštititi od razvoja bolesti.

Cijepljenjima se zapravo izbjegavaju razne bolesti koje su u zapadnom svijetu izumrle upravo zahvaljujući programima cijepljenja u tim zemljama.

No, u nerazvijenim i siromašnim zemljama brojna djeca, ali i ne samo djeca, već i odrasli danas umiru od bolesti za koje je razvijeno cjepivo i postoje lijekovi, no zbog siromaštva u tim zemljama, cjepivo i lijekovi nisu omogućeni i dolazi do nepotrebnih smrtnosti.

kalendar cijepljenja
Mnogim roditeljima kalendar cijepljenja predstavlja ogroman problem jer jednostavno svoju djecu ne žele cijepiti raznim cjepivima.

Kalendar cijepljenja novorođenčadi i male djece

Kalendar cijepljenja za novorođenčad započinje obaveznim cijepljenjem sa BCG vakcinacijom koja sprečava tuberkulozu.

Novorođenčad rođena u rodilištu se cijepe odmah po rođenju, a djeca rođena izvan rodilišta se moraju cijepiti najkasnije do dva mjeseca starosti ovim cjepivom.

Uvođenjem ovog cjepiva tuberkuloza je jedna od bolesti koja je u zapadnom svijetu potpuno iskorijenjena.

Sa dva mjeseca starosti se daje kombinirano cjepivo DTaP-IVP-Hib-hep N+Pn. Kalendar cijepljenja za novorođenčad predviđa da se ovo kombinirano cjepivo ponavlja u dobi od dvije godine djetetova života.

kalendar cijepljenja
Kalendar cijepljenja za novorođenčad započinje obaveznim cijepljenjem sa BCG vakcinacijom

Ovo kombinirano cjepivo namijenjeno je protiv influenze, dječje paralize, difterije, tetanusa, hripavca, hepatitisa, pneumokoka. Na taj se način najslabije štiti od opakih bolesti koje mogu biti smrtonosne za djecu u ovoj dobi.

U drugoj godini malog djeteta prema kalendaru potrebno je djecu cijepiti i protiv ospica, zaušnjaka i rubeole koji također mogu biti opasni i izazvati komplikacije koje su opasne po život djeteta.

To ne znači da dijete ne može dobiti ospice ili zaušnjake ili rubeolu, može, no cjepivo će pomoći da simptomi bolesti budu blaži i kraći te da dijete preboli te dječje bolesti bez težih komplikacija opasnih po život djeteta.

kalendar cijepljenja
Što je kalendar cijepljenja?

Kalendar cijepljenja školske djece

Kalendar cijepljenja se nastavlja i u predškolskoj i školskoj dobi, pa tako sa šest godina dijete prima DI-TE-PER cjepivo kao produžetak cijepljenja u drugoj godini života protiv bolesti difterije, tetanusa i hripavca odnosno pertusisa.

Kada dijete krene u školu kalendar cijepljenja će ponoviti cjepivo protiv ospica, zaušnjaka, rubeole i POLIO IVP protiv dječje paralize, a provjerava se i cjepivo protiv hepatitisa B te docjepljuje ukoliko se smatra potrebnim.

U šestom razredu osnovne škole se opet provjerava status za Hepatitis B i nadoknađuju se propuštena cjepiva koja dijete nije prije primilo. U osmom razredu osnovne škole se djeca cijepe cjepivima DI-TE za odrasle ili kombiniranim cjepivom dT-IPV protiv dječje paralize, difterije i tetanusa.

U završnom razredu srednje škole se provjerava djelovanje svih provedenih cjepiva i nadoknađuju se propuštena cjepiva ukoliko je to potrebno.

A u 24 godini života obaveza je liječnika opće medicine da provjeri da li postoji propuštenih Td cijepljenja. Tokom daljnjeg života cijepljenja protiv gripe i SARS virusa pomoći će u odrasloj dobi da lakše prebrodi zarazne virusne bolesti gripe i SARS virusa i izbjegne smrtonosne posljedice.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši