Lifestyle

Što je hiperventilacija

Što je hiperventilacija i koji su uzroci

Što je hiperventilacija? Hiperventilacija je stanje ljudskog organizma kod kojeg dolazi do ubrzanog i dubokog disanja zbog toga što se više izdiše ugljikov dioksid nego što ga se disanjem stvara.

To se stanje naziva hipokapnija smanjeni parcijalni tlak za ugljikov dioksid i kao posljedica se javlja alkaloza odnosno povećana razina pH, krvne žile se sužavaju i izazivaju osjećaj ošamućenosti i vrtoglavice.

Uzroci za ovo stanje mogu biti stres i napadaj panike, a može trajati kratko vrijeme ili se može češće pojavljivati.

Normalnim disanjem udiše se kisik koji se u krvi veže na hemoglobin koji se krvotokom prenosi u tijelo, a nusproizvod disanja je ugljikov dioksid koji se izdiše.

Kod pojava hiperventilacija tijelo smatra da ne dobiva dovoljno kisika pa nastaje ubrzano disanje, a ustvari se događa suprotno ubrzanim disanjem se unosi previše kisika a ugljikovog dioksida se previše izdiše i nastaje nedostatak.

što je hiperventilacija
Što je hiperventilacija? Hiperventilacija je stanje ljudskog organizma kod kojeg dolazi do ubrzanog i dubokog disanja.

Osim stresa i napadaja panike uzroci mogu biti i astma, infekcije pluća, razne ozljede pluća i glave, određene srčane bolesti, predoziranje alkoholom, kofeinom ili drogama, no lijekovi mogu biti uzrok.

Pod uzrocima se smatraju i fizičko naprezanje, ronjenje, nizak krvni tlak, trudnoća, dijabetička ketoacidoza, pretjerano zijevanje, visinske bolesti, zatajenje jetre, te acidoza.

Hiperventilacija simptomi

Simptomi hiperventilacija se javljaju kao simptomi nedostatka kisika u tijelu i mozgu, te postoji osjećaj da tijelo ne prima dovoljno kisika i nastaje potreba za dubokim i ubrzanim disanjem.

Osjećaji nedostatka zraka, nervoze, kronična napetost, ubrzani otkucaji srca javljaj se kao prvi simptomi. Mogući su i poremećaji u ravnoteži i vrtoglavice, bol i pritisak u prsima, a nisu rijetke i umrtvljenosti mišića u tijelu.

Svi ovi navedeni simptomi mogu trajati i do pola sata, a ako su popraćeni vrućicom ili krvarenjem trebate se hitno obratiti za liječničku pomoć.

Posebno opasna hiperventilacija može biti kod ronjenja jer ronioci nemaju osjećaj da im se smanjuje koncentracija ugljikovog dioksida i smatrat će da imaju vremena ostati duže pod vodom, a duži ostanak je vrlo opasan jer dovodi do simptoma kao što su sniženje tlaka, mučnine, gubitak sluha i nesvjestice.

Ukoliko simptomi potraju radi se o hiper-ventilacijskom sindromu koji nastaje zbog psihičkih napetosti kao posljedica anksioznosti, depresije, emocionalnog stresa, te se mogu javiti i simptomi zamućenosti vida, ukočenosti mišića, zbunjenosti, znojenje, te hladnoća u udovima.

što je hiperventilacija
Što je hiperventilacija? Osjećaji nedostatka zraka, nervoze, kronična napetost, ubrzani otkucaji srca javljaj se kao prvi simptomi.

Hiperventilacija prevencija i liječenje

Kako bi se spriječila hiperventilacija potrebno je ukloniti uzroke maksimalno koliko je moguće, prvenstveno stres i napetost, zapravo uzroke stresa i napetosti.

Naravno, kada su uzroci stresa nešto na što ne možete utjecati potrebno je da se smirite kako ne biste izazvali napadaje panike i hiperventilaciju.

Tehnike koje vam mogu pomoći da ostanete mirni su tehnike disanja kao što je disanje u papirnatu vrećicu ili skupite dlanove ako vam papirnata vrećica nije pri ruci.

što je hiperventilacija
Što je Hiperventilacija? Hiperventilacija prevencija i liječenje

Dišite trbuhom, a ne prsima, pokušajte zadržati dah 10 do 15 sekundi kroz nekoliko minuta. Preporučuje se i disanje naizmjence pr vo kroz jednu nosnicu, pa zatim kroz drugu nosnicu.

Što je hiperventilacija? Hiperventilacija se može prevenirati i meditiranjem i prakticiranjem joge, jer zapravo lijekovi ne postoje za ovo stanje.

Lijekovi se koriste za liječenje posljedica ovog stanja kao što su razne bolesti pluća i respiratornog sustava, neuromišićne bolesti, pretilost.

Na vama je da se u situaciji kada osjetite da u stresu i napetosti nemate zraka poduzmete sve da se smirite i opustite.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši