Lifestyle

Što je fizijatrija

Što je fizijatrija?

Što je fizijatrija? Fizijatrija je grana medicine koja obuhvaća fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Bavi se prevencijom, dijagnozom te liječenjem raznih poremećaja organizma, dok se pri tome koriste fizikalne metode.

Fizijatrija posebnu pozornost posvećuje ponovnoj uspostavi izgubljenih funkcija (rehabilitaciji).

Često navedenu granu medicine uspoređujemo samo s povratkom funkcija, no ona je isto tako orijentirana na cijeli niz bolesti: Neuroloških, mišićno-koštanih, kardiovaskularnih, plućnih i na kraju jednostavnih poremećaja kod pokretljivosti.

Da li je ona povezana s fizioterapijom? Naravno. Fizioterapija dolazi u obliku rehabilitacije kod određenih pacijenata.

što je fizijatrija
Što je fizijatrija? Fizijatrija je grana medicine koja obuhvaća fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Kako bi došli do djela kada je potrebna fizioterapija, fizijatar će morati zatražiti razne pretrage kako bi se ustanovilo koji oblik terapije je najbolji za određenog pacijenta.

Sama svrha fizikalne terapije je primjenom raznih oblika moguće energije smanjiti bol na određenom području i poboljšati kvalitetu života pacijenta.

Ovo znači da se vaša terapija može prepisati u obliku kretanja, topline, električne energije, svjetlosne energije, mehaničke energije, magnetske energije, vode.

Fizikalne terapije danas pripadaju u najzdravije terapije, jer u rijetko kojim slučajevima uključuju konzumaciju lijekova.

sto je fizijatrija
Sama svrha fizikalne terapije je primjenom raznih oblika moguće energije smanjiti bol.

Kada nam je potrebna fizijatrija?

Stanja koja nam daju do znanja da trebamo posjetiti fizijatra su sljedeća: Napetost i bolovi u vratu, bolovi i osjećaj trnaca u rukama, bolovi u donjem dijelu kičme, bolovi i trnci u nogama, bolovi u torakalnoj kralježnici ( slabinskom dijelu kičme), bolovi u ramenu, bolovi u laktu, bolovi u perifernim zglobovima (zglobovi šaka, koljena, kukovi), bolovi u stopalu, bolovi i traume uslijed sportskih ozljeda.

Fizijatrija nam može pomoći da dokučimo problematiku nastanka bolova i ukočenosti, te da uspješno eliminiramo mogući uzrok. Kome se obratiti? Fizijatru.

Ukoliko postoje gore navedeni problemi, vaš liječnik vam može napisati uputnicu za fizijatra, liječnika specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

što je fizijatrija
Fizijatrija nam može pomoći da dokučimo problematiku nastanka bolova i ukočenosti.

Fizijatar će vam objasniti kako vam fizijatrija može pomoći u liječenju i koje su njene prednosti. Da li će fizijatar uspješno otkloniti neku bol?

Riječ je o stručnjaku koji liječi široki raspon raznih medicinskih problema – od bolnog koljena do ozljeda koje su prisutne u kralježničkoj moždini.

Fizijatar će prema ostalim pretragama napraviti najbolji plan rehabilitacije koja vam može olakšati svakodnevni život.

Kako nam fizijatrija može pomoći?

U čestim slučajevima mnogi fizijatri će odrediti fizikalnu terapiju svojim pacijentima. Fizikalnu terapiju provode educirani fizioterapeuti i često je riječ o metodi rehabilitacije koja uključuje jedan na jedan kontakt.

Ovo znači da će fizioterapeut biti uz vas dok vi izvodite određene vježbe, navigirat će vas i pomagati vam u postizanju cilja. Isto tako, on vam može vršiti određenu terapiju koju je propisao fizijatar. Kako nam fizijatrija može pomoći?

Fizijatrija nam pomaže ukloniti bol, poboljšati kvalitetu života povećanjem mobilnosti, utječe na bolju cirkulaciju tijela, ubrzava metabolizam, pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana i trauma.

Uz navedeno, ona rehabilitira tijelo nakon ozljeda ili operacija, poboljšava zdravlje usred kroničnih bolesti, pomaže u izbjegavanju operacija, povećava fleksibilnost i ravnotežu.

Važno je naglasiti da fizijatar nije jedina stručna osoba koja će odrediti vaše liječenje. U primjeru, ako imate problem s koljenom, tada fizijatar i ortoped moraju skupa raditi na rješavanju vaše boli ili traume.

Često će se liječenje svoditi na određene terapije poput elektroterapije, magnetoterapije, laserske terapije, termoterapije, sonoterapije, mehanoterapije i fizikalnih vježbi.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate i ove članke:

Komentariši