Lifestyle

Što je dermatologija

Što je dermatologija i čime se bavi ova grana medicine?

Poznato je da se od davnina posebna pažnja usmjeravala na uljepšavanje, njegu i ljepotu kože, kao i liječenju različitih kožnih problema.

Što je dermatologija? Dermatologija je posebna grana medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem velikog broja bolesti kože, kose i noktiju.

Međutim, dermatologija je svoje prve indikacije dobila u Europi tijekom 16. stoljeća, kada su se problemi kože počeli kategorizirati.

Drugo područje dermatologije su estetski tretmani. Koža, kao najveći ljudski organ, ima širok raspon stanja koja se mogu pojaviti i utjecati na zdravlje.

Problemi s kožom i noktima mogu se pojaviti kod svake osobe bez obzira na dob i mogu biti različiti. Kožne bolesti uzrokovane su različitim genetskim čimbenicima, okolišem ili korištenjem kemijskih proizvoda.

Specijalist dermatologije je dermatolog koji je odgovoran ne samo za njegu kože, već i za dijagnosticiranje i liječenje kožnih problema.

To uključuje liječenje lišajeva, akni, ekcema, lojnih žlijezda, alergija, autoimunih bolesti, infekcija, spolno prenosivih bolesti, raka kože itd.

što je dermatologija
Što je dermatologija? Dermatologija je posebna grana medicine koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem velikog broja bolesti kože,

Bolesti kojima se bavi dermatologija

Kojim bolestima se bavi dermatologija? To su: svrbež kože, prištići, akne, prekomjerno znojenje, gubitak kose, žuljevi, svrbež stopala, osip, alergije, pukotine i ranice na koži, parazitske kožne bolesti, gljivične infekcije, površinske lezije kože kao što su madeži i bradavice, kontaktni dermatitis, seboreični dermatitis, deformacije noktiju, vitiligo, mjehurići na koži, virusne infekcije poput herpesa, sistemske bolesti poput lupusa, psorijaze, bolesti usne šupljine i jezika.

Dermatologija, osim liječenja i praćenja kožnih bolesti, problema s kosom i noktima, uključuje i proučavanje, istraživanje i liječenje spolno prenosivih bolesti.

Određena stanja, poput suhe kože, mogu uključivati lijekove, promjene u prehrani ili upotrebu posebnih krema za pomlađivanje kože.

što je dermatologija
Kojim bolestima se bavi dermatologija?

Dermatolog će pregledati problematična područja kako bi utvrdio uzrok problema i propisao odgovarajući tretman.

Kada se problemi s kožom jave tijekom adolescencije, oni se adekvatnim tretmanom mogu pravilno ukloniti.

Prilikom njege kože prije svega morate znati svoj tip kože i koristiti odgovarajuće proizvode. Ali prije toga važno je konzultirati se s dermatologom.

Nakon utvrđivanja tipa kože odabiru se odgovarajući proizvodi za njegu, a po potrebi i posebni medicinski tretmani.

Kada osoba ima herpes infekciju, alergiju na određene proizvode ili aktivni ekcem na tom području, ne mogu se provoditi nikakvi tretmani.

što je dermatologija
Prilikom njege kože prije svega morate znati svoj tip kože.

Dermatologija i načini liječenja

Danas mnoge osobe s dermatološkim ili estetskim problemima pokušavaju ih riješiti uz pomoć informacija koje se koriste u javnosti.

Ali to je obično pogrešno i može biti prilično riskantno. Primjena neadekvatnih tretmana neće dati pozitivne rezultate, a problemi mogu i dalje biti prisutni.

Samo dermatolog može dijagnosticirati problem i kako ga treba liječiti. Osim toga, uz savjet dermatologa, mogu se koristiti dodatni proizvodi koji se mogu kupiti na tržištu bez recepta.

Dob, tip kože, sve promjene pacijenta dermatolog temeljito analizira i procjenjuje kako bi se osigurao najprikladniji način liječenja.

Kada je u pitanju estetska dermatologija, poznato je da ona zauzima vrlo važno mjesto. Zbog mnogih čimbenika, poput starenja i izlaganja suncu, koža s vremenom počinje gubiti sjaj, pojavljuju se bore, mrlje i nepravilnosti.

Danas estetska dermatologija nudi niz neinvazivnih tretmana koji mogu pomoći u procesu poboljšanja izgleda kože, preoblikovanja tijela, uklanjanja opuštenosti, strija i viška masnog tkiva.

Za postizanje uspješnog rezultata potrebna je stručna procjena dermatologa koji će na temelju kompletne medicinske analize dati najbolju vrstu tretmana koja rezultira estetskim poboljšanjima.


Izvorni članak

Preporuka za vas

Komentariši