Lifestyle

Protrombinsko vrijeme – što je i kako se izvodi test

Što je protrombinsko vrijeme?

Što je protrombinsko vrijeme? Kako se provodi ovaj test? Svaki dan ljudi traže različite načine za prevenciju bolesti i izbjegavanje potencijalnih zdravstvenih problema. Održavanje zdravih navika, poput tjelovježbe i uravnotežene prehrane, danas je iznimno važno. Još jedna dobra navika je raditi preventivne pretrage, poput krvnih pretraga.

Naime, jednostavnim pregledom moguće je rano dijagnosticirati neke od teških bolesti. Kompletna krvna slika koristi se za mjerenje općeg zdravlja osobe. Na taj se način određuju određeni poremećaji poput anemije, autoimunih bolesti ili leukemije. Istodobno se mjeri razina crijevnih krvnih stanica i leukocita.

Iako se pregledom procjenjuje opće zdravstveno stanje, ponekad specijalist može zahtijevati posebnu analizu. Krv se sastoji od nekoliko različitih elemenata, od kojih svaki ima svoju posebnu funkciju. Među tim tvarima su proteini poznati kao faktori zgrušavanja, koji pomažu u zaustavljanju krvarenja. Protrombinsko vrijeme je krvni test koji se koristi za procjenu sposobnosti krvi da se pravilno zgruša, odnosno vremena potrebnog za zaustavljanje krvarenja.

Kako nastaje zgrušavanje krvi

Zgrušavanje krvi ili koagulacija fiziološki je proces koji se odvija nakon ozljede krvne žile, kada djelovanjem raznih čimbenika dolazi do stvaranja krvnog ugruška (tromba), koji poput čepa zatvara krvnu žilu. Ako se radi o povredi manje krvne žile taj proces normalno traje pet do 10 minuta.

protrombinsko vrijeme
Zgrušavanje krvi važan je proces za zdravlje, jer prekomjeran gubitak krvi dovodi do krvarenja

U tom procesu sudjeluje okolno mišićno tkivo, oštećena krvna žila, krvne pločice (trombociti) i više od 20 različitih proteina, poznatih kao čimbenici zgrušavanja krvi (faktori koagulacije). Nasuprot koagulaciji, postoji mehanizam inhibicije (kočenja) koagulacije koji čuva organizam od pretjeranog zgrušavanja. U zdrave osobe ovi procesi su u neprestanoj ravnoteži.

Protrombinsko vrijeme – kako se test provodi

Zgrušavanje krvi važan je proces za zdravlje, jer prekomjeran gubitak krvi dovodi do krvarenja. Poremećaji krvarenja mogu biti uzrokovani smanjenim razinama ili nedostatkom određenih proteina u krvi, za koje se zna da su čimbenici zgrušavanja. Općenito, postoji trinaest različitih čimbenika zgrušavanja. Njihova su imena označena rimskim brojevima od I do XIII. Fibrinogen je faktor zgrušavanja i neophodan je za stvaranje ugruška. Proizvodi se u jetri i oslobađa se u cirkulaciju. Protombin je važan protein u zgrušavanju krvi i prevenciji tromboze.

Protrombinsko vrijeme je laboratorijski postupak kojim se procjenjuju faktori koagulacije II, V, VII i X, od kojih neki ovise o vitaminu K. Protrombinsko vrijeme je test koji se radi uzorkom krvi koji se šalje u laboratorij na analizu gdje se mjeri prosječno potencijalno vrijeme zgrušavanja. Cijeli proces je vrlo jednostavan i kratak. Određeni protuupalni lijekovi i antibiotici mogu ometati zgrušavanje krvi, stoga je važno reći svom liječniku da to uzme u obzir prilikom procjene rezultata.

Kada je važno odrediti protrombinsko vrijeme

Određivanje protrombinskog vremena važno je u bolesnika s različitim bolestima i praćenje bolesnika na antikoagulansnoj terapiji. Također se propisuje osobama koje imaju veći rizik od oštećenja jetre (hepatitis B i C), kao i prije operacije radi procjene rizika od krvarenja. Vanjski čimbenici mogu utjecati na dosljedan ishod protrombinskog vremena. Protrombinsko vrijeme može biti poremećeno u situaciji kada postoji nedostatak fibrinogena, protrombina ili jednog od faktora zgrušavanja, nedostatak vitamina K, hormonska terapija, uporaba barbiturata ili zatajenje jetre.

Protrombin je protein koji proizvodi jetra i spada u dio ove kemijske reakcije. Protrombinsko vrijeme test ispituje koliko je vremena potrebno da se ova kemijska reakcija odvija. Na primjer, ako osoba ima bolest jetre ili koristi koagulant, tada će vrijednosti biti visoke. S druge strane, niske vrijednosti znače brzo vrijeme zgrušavanja krvi. To može biti zbog upotrebe kontracepcijskih pilula, dodataka vitamina K, hrane na bazi špinata, brokule. Kada su rezultati pogrešni, to dovodi do neadekvatnog liječenja, što može uzrokovati teške poremećaje krvarenja u bolesnika.

protrombinsko vrijeme
Protrombinsko vrijeme je laboratorijski postupak kojim se procjenjuju faktori koagulacije

Priprema za test

Ovu pretragu trebate ako želite provjeriti je li sve u redu sa zgrušavanjem krvi u vašem organizmu, ako znate da imate neki nasljedni ili stečeni poremećaj zgrušavanja, ako želite uzimati ili već uzimate oralne kontraceptive, ako se pripremate za operaciju, imate bolesnu jetru, potkožna krvarenja (hematome), a naročito ako uzimate lijekove „protiv zgrušavanja krvi“ (npr. martefarin, varfarin).

Za određivanje protrombinskog vremena uzima se krv iz vene. Rezultati određivanja su gotovi isti dan.

Kada govorimo o pripremi za testiranje, za ovu pretragu morate biti natašte (jer uzimanje obroka neposredno prije vađenja krvi uzrokuje lipemiju koja može ometati mjerenje protrombinskog vremena).

Još sličnog sadržaja

Komentariši