Lifestyle

Kako proizvesti više testosterona?

Kako učiniti da proizvodnja testosterona bude veća i kako proizvesti više testosterona saznajte u daljem tekstu.

Testosteron je jedan od najvažnijih hormona u tijelu muškarca zadužen za brojne važne procese. Testosteron se luči u testisima kod muškarca, pojačano u pubertetu pa sve do 25. godine. Ovaj hormon ima ključnu ulogu u razvoju spolnih organa, u aktiviranju seksualnog ponašanja, a zaslužan je i za mnoga fizička obilježja poput rasta dlaka, dubine glasa, izgradnje kostiju i izgradnja mišića. Kao što vidite, proizvodnja testosterona predstavlja jako važnu tjelesnu funkciju. Upravo zato, mnogim muškarcima je veoma bitno da je razina testosterona visoka ili barem jednaka prosječnim veličinama.

Ako vas zanima kako učiniti da proizvodnja testosterona bude veća, odat ćemo vam neke trikove kako to postići. Pri tom ne trebate koristiti anaboličke steroide, već potpuno prirodno postići veoma primjetne učinke. Jedan od načina kako povećati količinu testosterona jest trening pod opterećenjem koji koristi komplekse pokrete poput čučnja, mrtvog dizanja i olimpijskih dizanja. Navedeni pokreti vode do velikog metaboličkog stresa što će za posljedicu imati povećano lučenje testosterona.

Proizvodnja testosterona na prirodan način

Svatko bi trebao težiti tome da mu proizvodnja testosterona bude što veća, jer u suprotnom, tj. u slučaju manjka testosterona nastupaju brojne neželjene posljedice poput ispadanja kose, obješene kože, niskog libida, gubitka mišićne mase, poteškoća s erekcijom, niskog nivoa energije, promjena raspoloženja, problema sa samopouzdanjem i tome slično. Kako vam se to ne bi dogodilo, potrebno je da vam je proizvodnja testosterona na zadovoljavajućoj razini. Kako to postići?

Postoji nekoliko načina. Prvo, morate znati da je glavni hormonalni neprijatelj testosterona kortizol, poznatiji i kao “hormon stresa”. Upravo zato, trebate težiti tome da ga smanjite na minimum, tj. da izbjegavate veoma stresne situacije. Meditacija, provođenje vremena u prirodi i u aktivnostima koje opuštaju poput yoge mogu dovesti upravo do takvog učinka.

Nadalje, proizvodnji testosterona uvelike pomaže trening pod opterećenjem koji uključuje višezglobne vježbe poput čučnja i mrtvog dizanja. Sunce je također važan suradnih zbog vitamina D, stoga svakako vodite računa o tome da provedete što više vremena na suncu.

kako proizvesti više testosterona
Osim treninga proizvodnja testosterona također ovisi i o prehrani

Evo trikovi da se proizvodnja testosterona učini boljom!

U prethodnom smo poglavlju istaknuli da tjelovježba praćena višezglobnim vježbama može imati veoma pozitivne učinke kada je u pitanju proizvodnja testosterona. Ipak, moramo naglasiti jednu jako važnu stvar. Pretjerivanje s ovim savjetom može dovesti do upravo suprotnog učinka: velikog lučenja hormona kortizola i smanjenog lučenja testosterona. Naime, i trening predstavlja stres za tijelo stoga mu moramo pristupati pametno.

Najgore što se može dogoditi je da uđemo u stanje pretreniranosti. Kako bi to izbjegli, vodite računa o tome da progresivno povećavate opterećenje i da je sve to u granicama vaših mogućnosti te da uzimate dovoljno odmora. Konačno, vrijedi istaknuti i da proizvodnja testosterona također ovisi i o prehrani koju unosimo u tijelu. Unos dovoljne količine proteina pridonijet će razvitku mišićne mase, a važne su i nezasićene masne kiseline koje se nalaze npr. u namazu od kikirikija ili u maslinovom ulju.

Kokosovo ulje, žumanjci i sir imaju pak zasićene masne kiseline koje su također korisne za testosteron.

Hrana za podizanje testosterona

Kako je važno održati normalan nivo testosterona sa ciljem da se funkcioniše pravilno i čak da se spreče pojedina oboljenja, važno je znati da postoje mnogi načini na koje možete da se izborite sa niskim T.

Osim vežbanja, postoje drugi prirodni pojačivači testosterona koje možete isprobati. Jedna od njih je vitamin D. Možete ga dobiti tako što ćete provesti dosta vremena na suncu. Studije su pokazale da osobe koje provedu previše vremena unutra, imaju niži nivo testosterona. Izlaganje suncu uz unošenje hrane bogate vitaminom D, može znatno povećati nivo testosterona.

Vitamin D – izuzetno bitan vitamin, povezan sa celokupnim zdravljem, a samim tim i zdravljem polnih hormona. Najbitniji je vitamin D3, koji se dobija prirodno izlaganjem suncu do pola sata dnevno (kada dođe do crvenila to znači da je došlo do oštećenja ćelija kože, vodite računa o tome). Može se uneti u vidu suplemenata (preporuka je bar 2000UI dnevno). Ima ga i u mleku, lososu i gljivama.

Cink – hrana bogata cinkom pomaže proizvodnji testosterona. Pasulj i slične mahunarke su bogate cinkom, samim tim pomažu u koncentraciji ovog hormona. Cink sprečava aromatizaciju testosterona tj. njegovu konverziju u estrogen!

Vitamin A – ima ga u šargarepama, jajima, dinjama, tikvicama i jetri životinja.

Govedina – govedina kao meso je bogata cinkom, gvožđem, zasićenim mastima, proteinom i magnezijumom.

Jaja sadrže holesterol koji je prekursor za sintezu testosterona,, a takođe su veliki izvor vitamina B5 i B6 koji pomažu uspostavljanje hormonske ravnoteže.

Lisnato zeleno povrće – Što se povrća tiče, korisne namirnice su brokoli i kelj jer sadrže indol-3-karbinol, prirodni antiestrogen, koji povećava odnos testosteron:estrogen kod muškaraca. S druge strane, beli luk sadrži alicin, supstancu koji je prirodni inhibitor kortizola (istraživanja su pokazala da beli luk povećava nivo testosterona, ali ujedno ima mogućnost smanjenja kortizola).

Ribe – Pored visokog procenta proteina,, a jako malo masti, riba sadrži dosta vitamina kao što su B5, B6 i B12, od koji svaki utiče na reproduktivno zdravlje i nivo testosterona.

Nešto egzotičniji izbor kada su u pitanju namirnice koje su prirodni boosteri testosterona su školjke. One sadrže veliku količinu cinka, koji pored toga što pospešuje lučenje testosterona povećava i kvalitet semene tečnosti jako bitan element u lečenju neplodnosti) Pored cinka, školjke su obogaćene magnezijumom, a imaju i dosta proteina tako da su odličan izbor kada za to postoji mogućnost.

Orašasti plodovi sadrže „zdrave masti“ kao i esencijalne masne kiseline potrebne za povećanje nivoa testosterona. Šaka orašastih plodova dnevno može uravnotežiti ishranu i povećati nivo testosterona.

Manje mastan sir može biti odlična namirnica u fazi izgradnje mase, ali i sagorevanja masti. Sir bez masti je gotovo čisti protein. Pored visokog procenta proteina, sir sadrži i potrebne količine cinka za proizvodnju testosterona.

kako proizvesti više testosterona?
Izlaganje suncu uz unošenje hrane bogate vitaminom D, može znatno povećati nivo testosterona

Održavanje testosterona

Za zdrav život, od ključne važnosti je imati normalan nivo testosterona. Ipak, ponekad je teško odrediti šta je normalno u određenoj fazi životnog doba, jer se nivoi razlikuju kroz godine čak i u toku dana. Očekivani opseg je obično od 300 do 1.000 ng/dL. Nivo hormona u našem krvotoku može se odrediti koristeći serumski test testosterona.

Visok nivo testosterona obično imaju sportisti koji koriste suplemente za povećanje performansi a u svrhu poboljšanja fizičkih sposobnosti i izgleda. Viši nivo ovog hormona može prouzrokovati različite nuspojave kao što su: uvećanje prostate, oticanje nogu, veći rizik od srčane insuficijencije i infarkta, ugrušaka krvi, agresivnost, anksioznost, seksualni promiskuitet, besanost i usporen rast kod tinejdžera.

Žene mogu imati veliki nivo testosterona, takođe. Osim što koriste sumplemente, sindrom policističnih jajnika je uobičajena pojava višeg nivoa tosteron kod žena. Ovo stanje može da prekine menstrualni ciklus, prouzrokuje neplodnost, ćelavost kao i rast malja po licu.

Učestali problem jeste nedostatk testosterona ili nizak-T. Iako znamo da ovaj hormon definiše muškarce, s toga može se razumeti zbog čega je ovolika polemika u vezi sa testosteronom. Mnoga istraživanja fokusiraju se na pronalaženje uzroka i optimalne terapije za muškarce koji boluju od niskog-T nivoa. Žurlna „Therapeutic Advances in Urology“ ističe da se propisivanje testosterona u SAD-u poveća za pet puta u poređenu sa 2011.

Studija povezuje ovu pojavu sa sve većim brojem muškaraca preko 65 i sa razumevanjem povećanog rizika od nastanka metaboličkog sindroma i kardiovaskularnog oboljenja kao rezultat nedostatka testosterona. Takođe, moderan, brz i stresan način života verovatno doprinosi činjenici da svaki treći muškarac preko 45 godina starosti može da ima nizak T. Nivoi testosterona opadaju sa godinama i vremenom zato što hipofiza ne šalje signale za proizvodnju istih nivoa ovog hormona, ali može se prouzrokovati oboljenjem kao što je alkoholizam ili jaki tretmani kod pojedinih bolesti kao što je zračenje.

Zaključak

Nizak T može izazvati mnoge probleme i neki od njih su: gubitak seksualnog nagona, ćelavost, gubitak malja po telu, gubitak mišićne mase, proređivanje kostiju, dobijanje kilograma, nizak broj spermatozoida, problemi sa erekcijom, atropfija testisa, niska krva slika, gubitak pouzdanja i energije, nesanica i umor.

Žene mogu, takođe, da pate od nedostatka testosterona. Kao posledica, mogu se pojaviti nagle promene raspoloženja, anksioznost, proređivanje kostiju i nizak seksualni nagon.

Pročitajte još

Komentariši