Lepota i Zdravlje, Lifestyle

Kako ispraviti grbu na leđima?

Zabrinuti ste za pogrbljeno držanje koje donosi nepotrebne bolove? Zanima Vas kako ispraviti grbu na leđima? Na pravome ste mjestu…

Iako nas od detinjstva i kod kuće i u školi upozoravaju na pravilno držanje, uspravno sedenje ipak je deformacija pogrbljenih leđa sve više. Pogrbljeno držanje, bolovi i kako ispraviti grbu na leđima, sedeći poslovi, buljenje u monitore, neadekvatna visina radne površine, preniske ili previsoke, nefunkcionalne stolice, sve manje kretanja, nikakvo vežbanje, sve to posredno i neposredno nepravilno savija našu kičmu koja polako ali sigurno počinje oblikovati grbu na leđima. Tek kada nam prvi put sevne tupa bol i raširi se celom kičmom, shvatimo svoj problem.

Istina, grbe na leđima mogu nastati zbog hormonske neravnoteže, kod žena velikih prsa zbog težine prsa, pogrbljenost često prati menopauzu, a dobiju je i ljudi koji rade teške poslove uvek u istom pogrbljenom položaju kao profesionalnu deformaciju. Fizikalna terapija, vežbe istezanja i razne vežbe za kičmu pomažu, ali često nisu dostatne osobi koja traži način kako ispraviti grbu na leđima, pa ako nema napretka možda ćete se na kraju morati da se odlučite za operaciju.

kako ispraviti grbu na leđima
grbe na leđima mogu nastati zbog hormonske neravnoteže

Nepravilno držanje simptomi

Loše držanje tela najčešće pogađa decu ranog školskog uzrasta, usled promena navika i inkorporiranja obaveza oko nošenja školskog ranca, učenja i pisanja zadataka u sedećem položaju. Ukoliko se na vreme deci ne ukaže na loše držanje tela i ne upute se na vežbe za pravilno držanje tela – problem se produbljuje tokom odrastanja, gde se kičma i nervi prilagođavaju novim navikama i krive se sve više.

Kako bi dete imalo pravilan rast i razvoj, važno je loše držanje tela uočiti već u ranom uzrastu, a njegovu posturu možemo posmatrati i kada dete stoji, sedi ili dok se kreće. Ukoliko na vreme ne registrujemo loše držanje tela, vremenom može doći do razvoja strukturnih ili statičkih deformiteta, koje je kasnije teže korigovati određenim vežbama.

Skolioza je najčešća deformacija kičme koja se javlja kod 2-3% populacije. Termin potiče od starogrčke riječi skolios što znači iskrivljen. Dugo se skolioza definisala kao svako savijanje kralježnice u stranu pri kojem kralježnica može poprimiti oblik slova C ili S.

  • Neuravnotežena ramena
  • Ako se krivina skolioze poveća, kičma se može rotirati ili uvrnuti.
  • Skolioza može biti uzrok nepravilnog položaja rebara, pa će rebra sa jedne strane tela štrčati u odnosu na drugu
  • Dijagnozu postavlja lekar na osnovu fizičkog pregleda
  • Rana dijagnostika je izuzetno važna jer pruža mogućnost da se bolest drži pod kontrolom
  • Rendgenski snimak može potvrditi dijagnozu skolioze i otkriti težinu krivljenja kičme
  • Ako se posumnja da nešto drugo izaziva skoliozu, može se zahtevati i snimak CT skenera i MRI
kako ispraviti grbu na leđima
Kako bi dete imalo pravilan rast i razvoj, važno je loše držanje tela uočiti već u ranom uzrastu

Kako ispraviti grbu na leđima, koje terapije bez lekova se preporučuju

Nije samo loše držanje uzrok pogrbljenosti, mogu tome biti krive i neke mišićno-koštane bolesti, osteoporoza i takozvano “sleganje kostiju”, tumori na kičmi, razne povredei uklještenja, dakle kod pogrbljenosti prvo treba otići lekaru i utvrditi pravi uzrok, a tek onda odrediti način lečenja. Kako ispraviti grbu na leđima, koje terapije bez lekova se preporučuju, pre svega manualne tehnike, razne vrste masaža, kiropraktičarske tretmane. Shockwave terapija je primjena akustičnih valova na pogrbljeno mesto i daje odlične rezultate bez obzira na godine pacijenta i stepen iskrivljenja kičme. Fizička aktivnost je idealno rešenje za bolove u leđima. Vodena aktivnost i hodanje su se pokazali kao najbolji sport za kičmu.

Elektroterapija se primjenjuje lokalizirano na mestu iskrivljenja i uz korektivni učinak ima i analgetski učinak, što znači da smanjuje bol koja se širi iz deformisanog dela kičme.

Ponekada je ortopedski korzet dobar odgovor na pitanje kako ispraviti grbu na leđima, pomaže plivanje, spavanje na ravnom, tvrđem ležaju bez visokih jastuka, u novije vreme se koriste i elastične trake, a fizioterapeut vam može dati grupe vežbi koje trebate da disciplinovano vežbate svaki dan, ako želite rezultate.

autogeni trening
Kako ispraviti grbu na leđima?

Najbolje vežbe za grbu na leđima

Fizički trening najbolje ispravlja posledice lošeg držanja. Kako ispraviti grbu na leđima, koje i kakve vežbe pomažu, svakako je potrebno izvoditi vežbe istezanja i razgibavanja na početku treninga i na kraju treninga. Dobre su vežbe na podu, vežbe uza zid, rotacija ramena, kružni pokreti glavom, takozvano veslanje rukama, vežbe sa elastičnom trakom, ali bi tegove i velika opterećenja trebalo izbjegavati. Ako ipak želite raditi i vežbe s tegovima, neka to budu male bučice ili bočice vode od pola litre.

Kako ispraviti grbu na leđima ako postoji neka upala, prvo treba izlečiti upalu antibioticima, ponekada se primjenjuju i kortikosteroidi, a tek nakon završenog lečenja infekcije smete primjenjivati aktivno vežbanje. Ako tokom vežbanja i dalje imate bolove, poći će vam neki nesteroidni analgetik ili se posavjetujte sa svojim lekarom. Urođena iskrivljenja se mogu samo hirurški korigovati i to su operacije visokog rizika, ali i stečena pogrbljenost koja progresivno napreduje će verojatno zahtevati operaciju.

Uz naredne 4 vežebe znatno ćete popraviti držanje i ukloniti neugodne bolove:

Saveti za pravilno držanje tela

Sedite na stolicu sa naslonom pod pravim uglom. Leđa prislonite na naslon tako da prave ugao od 90 stepeni sa butimama. Sedište u automobilu podesite da Vam kukovi i grudni koš prave ugao od 90 stepeni. Kada stojite uzdignite glavu i zategnite stomačne mišiće. Održavajte normalnu telesnu težinu i redovno vežbajte. Spavajte na udobnom krevetu i koristite jastuk koji vrat drži u anatomskopm položaju. To će poboljšati kvalitet sna. Nosite udobnu obuću. Izbegavajte tesnu odjeću i zategnute kaiševe. Nemojte nosti preko ramena torbu težu od jednog kilograma.

Obraćajte pažnju na držanje tela kada god se setite. Takođe, određene vežbe mogu da pomognu kako bi se mišići pravilno raspodielili i ispravilo loše držanje tela.

Preporučujemo

Komentariši