Tablete protiv bolova – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tablete protiv bolova i kako djeluju

Tablete protiv bolova imaju osnovno djelovanje, a to je da ublaže ili potpuno uklone bol. Bolovi u tijelu se mogu pojaviti svugdje, od glave, zuba, zglobova, mišića, abdomena, no nisu svi bolovi isti. Neki bolovi nastaju povremeno ili se javljaju uslijed neke ozljede i postoperativnih procesa zacjeljivanja. Takvi bolovi su privremeni i tablete za bolove su opravdane da ih se konzumira.

No, postoje bolovi koji se javljaju često i zapravo njima tijelo signalizira da nešto nije u redu i da se trebate obratiti svom liječniku koji će ustanoviti koji je pravi uzrok nastale kronične ali i akutne boli. Trebate slušati svoje tijelo jer ono vam poručuje kada zapravo trebate potražiti liječničku pomoć a kada si sami možete pomoći uzimanjem tableta protiv bolova.

Tablete protiv bolova mogu biti sadržavati ili paracetamol ili ibuprofen koji oboje djeluju protuupalno i kao analgetik snižavajući i bol, ali i povišenu tjelesnu temperaturu. Ukoliko imate postoperativni zahvat i treba vam tableta protiv bolova uvijek liječnici preporučuju paracetamol jer ibuprofen može izazvati krvarenje, no učinak na bolove imaju jednaki. Postoje i ketonal tablete koje imaju nešto drugačiji sastojak i jači učinak na bolove.

Tablete protiv bolova nuspojave

Svi lijekovi, pa tako i tablete protiv bolova mogu imati određene nuspojave na koje trebate reagirati odmah. Ukoliko trošite neke druge lijekove posavjetujte se sa svojim liječnikom koje tablete protiv bolova smijete uzimati u kombinaciji sa lijekovima koje već uzimate kako ne biste imali ozbiljne nuspojave.

Ovisno koje tablete uzimate za bolove mogu biti i različite nuspojave. Neke od nuspojava su manje ozbiljne, no ima ih i ozbiljnijih kada trebate potražiti liječničku pomoć. Ukoliko primijetite znakove krvarenja u crijevima, bolove u trbuhu, povraćanje krvi odmah prestanite sa uzimanjem tableta i obratite se svom liječniku. Moguće su i alergijske reakcije pa prije uzimanja svakako provjerite sastav tableta.

Pročitajte:  Phenobarbiton - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Srednje opasne nuspojave su osip, crvenilo na koži, ljuštenje kože, ali i stvaranje mjehurića na koži, te ukoliko se to pojavi isto prestanite sa uzimanjem tableta. Teži oblici nuspojava su poremećaji živčanog sustava, zamagljen vid, razdražljivost, umor, nesanica, omaglica, zatajivanje srca, upala gušterače, smanjeno izlučivanje mokraće i brojni drugi.

Tablete protiv bolova iskustva

Iskustva ljudi će vam uvijek preporučiti neke tablete protiv bolova ovisno o kakvim se bolovima radi, na primjer kod zubobolje pomaže xy tablete, kod bolova u zglobovima yx i slično. Točno je da su neke tablete protiv bolova usmjerene na umjerenu i srednju bol, dok su druge tablete usmjerene na smirivanje jakih bolova jer su po svom sastavu i jačeg djelovanja.

No, ne djeluju iste tablete na svakog pojedinca jednako i jednakim intenzitetom, stoga ćete jednostavno trebati isprobati koje tablete za bolove vama pomažu i kod kojih bolova. Jednako tako je i sa iskustvima nuspojava, kod nekih osoba će se pojaviti nuspojave, dok se kod drugih neće pojaviti niti jedna nuspojava jer sve je individualno.

Cijene ovakvih tableta mogu biti različite ovisno o proizvođaču ali i o vrsti i jačini djelovanja, pa se cijene mogu kretati od dvadesetak kuna do stotinjak kuna pa i više. No, bez obzira na cijenu ukoliko vas boli a znate da vam određene tablete pomažu kod bolova kupit ćete ih sam da vam pomognu.

Tagovi:

#Tablete #protiv #bolova #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Related post

O autoru

Dodaj komentar