Lifestyle

Što je frozen shoulder – uzrok, simptomi, liječenje

Što je frozen shoulder i zašto nastaje?

Frozen shoulder ili u doslovnom prijevodu smrznuto rame se opisuje kao stanje kada nastaje ukočenost i bol u zglobu samog ramena.

Navedeni problem će s vremenom uzrokovati gubljenje funkcionalnost i pokretljivosti ramena. Oporavak je moguć uz redovitu fizikalnu terapiju koja može trajati godinama (ovisno o stupnju ozbiljnosti).

Frozen shoulder se najčešće pojavljuje u nedominantnim ramenima i to češće kod žena nego muškaraca. Zašto dolazi do nastanka smrznutog ramena?

Ono može nastati kao primarna bolest koja se razvila bez poznatijeg uzroka, no često je povezana uz neku drugu bolest.

frozen shoulder
Frozen shoulder se najčešće pojavljuje u nedominantnim ramenima i to češće kod žena nego muškaraca.

Osobe koje pate od dijabetesa imaju veći rizik od nastanka navedenog stanja. Nadalje, smrznuto rame je također povezano i s bolestima štitnjače, produljenom imobilizacijom ramena, moždanim udarom, autoimunim bolestima i ponekad s Parkinsonovom bolesti.

Može se pojaviti i kod ozljeda ramena kao rupture rotatorne manšete, frakture gornjeg dijela kod nadlaktične kosti ili radi operacije ramena.

Još nije u potpunosti razriješeno koji su uzroci nastanka smrznutog ramena, no stručnjaci pretpostavljaju da do njega najčešće dolazi radi procesa upale oko zgloba i ligamenata koji ograničavaju kretanje.

Frozen shoulder simptomi

Navedeno stanje često prolazi tri razna stupnja: Prvi stupanj je smrzavanje – Dolazi do boli prilikom svakog pokreta u kojemu sudjeluje rame.

Bol se širi, osoba ne može spavati. Sami simptomi mogu trajati od 6 do 9 mjeseci, kretanje je ograničeno. Drugi stupanj je Frozen shoulder – Bol polako može popuštati, ali ukočenost postaje sve veća. pokretanje ramena je otežano i svakodnevne aktivnosti predstavljaju problem.

Može trajati od 4 do 12 mjeseci. Treći stupanj je topljenje – Dolazi do povratka normalnog opsega pokreta. Faza može trajati do 2 godine.

Kako prepoznati Frozen shoulder? Osim ukočenosti i boli, simptomi mogu biti sljedeći: osjećaj topline u području ramena, burzitis ili oticanje ramena.

frozen shoulder
Navedeno stanje često prolazi tri razna stupnja

Ovisno o prirodi uzroka, rame nam može donijeti dodatne simptome. Što učiniti ako vas zatekne smrznuto rame? Često se događa da uslijed nekontroliranog ili krivog pokreta iziritirano neko područje i tako nastane upala koja može biti veoma neugodna.

U slučaju da se smrznuto rame dogodilo radi takvog pokreta, najbolje bi bilo da se opustite i poštedite navedeno rame. Ukoliko ukočenost i bol i ne popuste za par dana, trebalo bi zatražiti liječnički savjet.

Frozen shoulder dijagnosticiranje i liječenje

Kada dođemo liječniku s problemom smrznutog ramena, prvo što slijedi je fizikalni pregled područja ramena. Usporedit će se ograničen opseg aktivnih te pasivnih pokreta u smrznutom i zdravom ramenu.

Za prvu ruku, osoba može zaprimiti injekciju anestetika kako bi se ispitala funkcionalnost zgloba. Obično ćemo na fizikalnom pregledu ustanoviti dijagnozu, no u slučaju da liječnik primijeti kako nešto nije u redu, tada je potrebno napraviti rendgenski pregled, ultrazvuk ili MRI kako bi se isključile mogućnosti rupture ili artritisa.

Frozen shoulder će se liječiti ovisno o tome koji je uzrok nastanka. Metode liječenja mogu biti lakše ili invazivne.

frozen shoulder
Frozen shoulder dijagnosticiranje i liječenje

Kako bi se smirila bol i upala, liječnici će prepisati nesteroidne protuupalne lijekove poput aspirina ili ibuprofena.

Ako frozen shoulder i dalje ne prolazi, tada je potrebno zaprimiti injekciju kortikosteroida u samo rame kako bi se razbila upala.

Najbolja opcija liječenja je svakako fizikalna terapija, kao i vježbe jačanja i istezanja kako bi povratili stari opseg pokreta u zglobu ramena.

Ukoliko rame ne popušta, tada je moguće kirurško liječenje. Riječ je o artroskopiji pod anestezijom i vrijeme oporavka je od 6 tjedana do 3 mjeseca uz redovitu fizikalnu terapiju.


Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši