Lifestyle

Što je atrij

Što je atrij? Atriji se odnose na dvije gornje komore srca 

Što je atrij? Naše srce je glavni i središnji organ krvožilnoga sustava, to je šuplji mišićni organ koji opskrbljuje krvlju naš organizam, a sastoji se iz šupljina odnosno komora (ventrikula) i pretkomora (atrija). Imamo lijevu i desnu pretklijetku, pretkomoru – atrij.

Osnovna funkcija atrija je kontrolirano prikupljanje krvi, uključeni su u pumpanje krvi po tijelu i davanje krvi u ventrikule.

Atriji se odnose na dvije gornje komore srca dok se ventrikuli odnose na dvije donje komore srca, a sastoje se od srčanih mišića.

Desna pretklijetka sudjeluje u opskrbi krvi desne komore, prima krv iz tijela, dok lijevi atrij sudjeluje u opskrbi krvlju u lijevu komoru tj. klijetku i prima krv iz pluća.

Atriji prikupljaju krv iz tijela u naše srce, taj značajan organ u našem tijelu veličine nešto veće od stisnute šake.

Krv iz svojih šupljina omogućuje dopremu kisika vezanog za eritrocite (crvene krvne stanice) i hranjive tvari u svaku stanicu našeg organizma.

sto je atrij
Što je atrij? Atriji se odnose na dvije gornje komore srca 

Lijevi i desni atrij

Ljudsko srce prosječno u toku dana ispumpa krv oko sto tisuća puta, u jednoj minuti ispumpa oko 5 litara krvi.

Srce se sastoji od 4 šupljine: lijeve i desne pretklijetke – atriji i lijeve i desne klijetke – ventrikule. Mišićna pregrada koja razdvaja lijevu i desnu pretklijetku i lijevu i desnu klijetku zove se septum.

S obzirom na način kako cirkulira krv u našem srcu, najčešće se koristi podjela srca na lijevu stranu srca (lijeva pretklijetka – atrij i lijeva klijetka) i desna strana srca (desna pretklijetka – atrij i desna klijetka).

U desnu stranu srca ulijeva se tzv. venska krv iz čitavog tijela i iz kojega krv odlazi u pluća te se tamo obogaćuje kisikom.

U lijevoj strani srca ulijeva se krv iz pluća te se iz nje krv pumpa prema čitavom tijelu. Prema navedenom pretklijetka smještena na desnoj strani smatra se desni atrijem, a pretklijetka smještena na lijevoj strani smatra se lijevim atrijem.

Preko funkcija atrija vrši se kontrola ritma stanica srčanog mišića tijekom kontrakcije.

sto je atrij
Ljudsko srce prosječno u toku dana ispumpa krv oko sto tisuća puta

Krvotok, srce i atrij

Kroz srce krv prolazi tako da iz organizma dotječe kroz dvije najveće naše vene u desni atrij odnosno desnu pretklijetku.

Nakon što se pretklijetka napuni, potisne krv u desnu klijetku nakon čega se krv potisne dalje sve do u arterije pluća.

Nakon toga krv je obogaćena kisikom i teče kroz vene u lijevu pretklijetku, lijevi atrij. Taj krug opisan kao krvotok desne strane srca, pluća i lijeve pretklijetke, atrija naziva se mali krvotok.

sto je atrij
Bolesti srca mogu biti prirođene ili stečene, tzv. atrijski i ventrikulski defekti.

Za mali krvotok je bitno da arterijama teče venska krv, a venama arterijska. Krv potisnuta u lijevu klijetku, obogaćena kisikom prolazi kroz aortu uslijed čega nadalje krv bogata kisikom opskrbljuje čitavo tijelo što se naziva veliki krvotok.

Postoje istraživanja koja ukazuju na povezanost prekomjerne težine i povećanja lijeve pretklijetke, moguće već u ranoj životnoj dobi, te je potrebna u tom slučaju rana procjena i intervencija kako bi se spriječile takve rane promjene u obliku, veličini i funkcijama srca odnosno kako bi se izbjegla srčana oboljenja u budućnosti.

Također bolesti srca mogu biti prirođene ili stečene, tzv. atrijski i ventrikulski defekti.

Izvorni članak

Izdvajamo za vas

Komentariši