Lifestyle

Prolazni ishemijski napadaji – uzrok, simptomi, liječenje

Prolazni ishemijski napadaji, uzroci

Prolazni (privremeni) ishemijski napadaji (eng. Transient Ischemic Attack – TIA) su stanja poremećene cirkulacije krvi u mozgu pri čemu mozak prima nedovoljnu količinu kisika. Takvi kratkotrajni te akutni napadaji za razliku od moždanog udara, ne dovode do trajnog oštećenja i nepovratnih destruktivnih promjena u moždanom tkivu, npr. srčanog udara, atrofije, nekroze. U većini slučajeva trajanje napada ne prelazi 60 minuta, obično 10-15 minuta, a napadi su karakteristični po tome da se mogu ponavljati i do nekoliko puta godišnje. Prolazni ishemijski napadaji značajno mogu povećati rizik od moždanog udara.

S obzirom na trajanje napada, razlikuje se blagi, umjereni i teški oblik privremenog ishemijskog napada. Kod blagog oblika napadaj traje do 10-ak minuta, kod umjerenog oblika traje do nekoliko sati s uklanjanjem simptoma nakon napada, kod teškog oblika traje nekoliko sati uz očuvanje preostalih simptoma nakon završetka napada. Uzroci prolaznog ishemijskog napada mogu biti povezani s aterosklerozom, sužavanjem i kompresijom žila koje čine krvožilni sustav mozga. Rizični faktori su cerebralna embolija, arterijska hipertenzija, krvni ugrušci, dijabetes, dob preko 60 godina, pretilost, kršenje metabolizma lipida, zatim niska tjelesna aktivnost, loše navike kao što su pušenje i zlouporaba alkoholnih pića. Dakle, prolazni ishemijski napadaji vrlo su slični malom moždanom udaru od kojeg se oporavi za otprilike 24 sata, a uzrokuje smanjen dotok krvi u mozak.

Napadaji se češće događaju kod muškaraca i katkad se ponavljaju u obiteljima. Kao i kod slučaja moždanog udara, rizični faktori su pušenje, povišen krvni pritisak i prehrana bogata mastima. Takav napadaj može trajati nekoliko sekundi ili do sat vremena i obično nema posljedica ali ako simptomi potraju dulje od 24 sata, napadaj se smatra moždanim udarom. Prolazni ishemijski napadaj treba biti znak upozorenja te ga se ne smije zanemariti zbog rizika da osoba koja je imala takav napadaj može poslije njega doživjeti moždani udar. U slučaju privremenog ishemijskog napadaja treba se hitno javiti liječniku.

Prolazni ishemijski napadaji- simptomi

Karakteristično za simptome tipične za prolazne ishemijske napadaje je da oni nestaju u roku od 24 sata nakon njihovog početka. Prolazni ishemijski napadaji obično traju nekoliko minuta, a ponekad mogu trajati i nekoliko sati. Simptomi su slični simptomima moždanog udara. Uobičajeni simptomi uključuju iznenadnu slabost, jaku glavobolju, jaku vrtoglavicu, gubitak ravnoteže i gubitak svijesti. Znakovi prolaznog ishemijskog napada također su utrnulost ili paraliza lica, ruku ili nogu, obično jedne strane tijela, vizualna disfunkcija, nerazgovijetan ili pomiješan govor, gubitak govora, poteškoće u razumijevanju drugih ljudi, gubitak i poremećaj osjetljivosti, moguća je motorička disfunkcija, pareza facijalnog živca.

Također simptomi mogu biti poremećaji srčanog ritma, otežano disanje, pojačano znojenje, crvenilo kože, mučnina, nekontrolirani napadi povraćanja, problemi s vidom i oštećenje vida, dezorijentiranost. Moguć je gubitak pamćenja, zujanje u ušima. Zvukovi uzrokuju bolnost, slabost, posebno u nogama. Simptomi se mogu izmjenjivati i ponavljati nekoliko puta dok se stanje ne popravi. Moguća je tzv. prolazna sljepoća koja obično traje manje od 5 minuta. Prolazni ishemijski napadaji ako traju duže od 24 sata ili uzrokuju trajno oštećenje mozga, smatraju se da su moždani udar.

Dijagnostičke metode i kako se mogu liječiti prolazni ishemijski napadaji

Najvažnije je da se osoba kod prvih simptoma ishemijskog napadaja što prije javi liječniku kako bi se mogla pružiti potrebna hitna medicinska pomoć te započelo s liječenjem. U liječenju pacijenta sudjeluju obično liječnici neurolozi, kardiolozi, angiolozi i oftalmolozi. Pregled i dijagnostika vrše se različitim metodama, npr. CT i MRI, angiografijom žila u mozgu, rade se testovi krvi (razina glukoze i kolesterola, leukociti, trombociti, ESR), praćenje krvnog tlaka, elektrokardiografija. U nekim slučajevima potrebno je indicirano kirurško liječenje odnosno operacija.

Prognoza oporavka kada su u pitanju prolazni ishemijski napadaji je dobra i obično takvi napadaji nisu opasni po život. No ako se napadaji ponavljaju moguća je vjerojatnost moždanog udara, osobito kod osoba starijih od 60 godina te se određuju eventualni čimbenici rizika za moždani udar. Prolazni ishemijski napadaji mogu se prevenirati da se vodi zdrav način života, izbjegava konzumacija slane i masne hrane, izbjegavaju štetne navike kao što su pušenje i prekomjerno pijenje alkohola, štetna je prekomjerna težina a dobra kao i općenito za zdravlje je kvalitetna umjerena tjelesna aktivnost.

Tagovi:

#Prolazni #ishemijski #napadaji #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši