Lifestyle

Kako se rade ženski sklekovi?

Ženski sklekovi trebaju da budu sastavni deo svakog treninga!

Kada čujemo reč sklek ili sklekovi, to uglavnom asociramo s muškim treninzima. Muškarci sa sklekovima razvijaju gornji deo tela, od prsa, ruku, ramena, ali i trbuha. Ono što se puno ređe može pročitati online je tema ženskih sklekova. Baš kao i muškarci, i žene mogu uklopiti sklekove u svoje treninge, a prednosti ove vežbe za žene su svakojake. Ženski sklekovi izvode se tako da kleknemo na podlogu (strunjaču ili tatami), ruke položimo u ravnini s ramenima (može i malo šire), a zatim izvodimo pokret. Suprotno od uverenja mnogih žena, sklekovi Vas neće učiniti mišićavima i širokima.

Ženski sklekovi pomažu razviti prsne mišiće kod žena, što indirektno pomaže i kod podizanja grudi. Žene koje praktikuju sklekove tokom svog treninga drže se uspravnije, a grudi su istaknutije i podignute. Ukoliko Vas ni to nije uverilo, trebate da znate da su ženski sklekovi takođe dobra vežba za trbuh koja takođe ima ulogu u oblikovanju trbušnih mišića.

zenski sklekovi
Ženski sklekovi pomoći će Vam da izgledate bolje, atraktivnije i zdravije

Pravilni ženski sklekovi – Kako ih raditi

Kao što smo već rekli, trebate se staviti u klasičan položaj za sklekove, no ženski sklekovi se izvode tako da kolena držite na strunjači. Kada izvodite vežbu, mislite na svoje disanje, na pokret i ostanite koncentrisani. Disanje je bitno kod izvođenja vežbe kvalitetno i omogućiće Vam da napravite više ponavljanja. Kada započnete pokret, odnosno kada trup približavate podu, tada udišite, a kada se vraćate u početni položaj izdahnite. Ženski sklekovi, baš kao i ostale vežbe, ne trebaju se brzati. Neka pokret bude kontrolisan, a to znači da ste u svakom trenutku svesni pokreta.

Ne brzajte ga i tako će pokret više energije zahtevati što znači da ćete odraditi kvalitetniju vežbu. Napravite za početak tri serije od osam ponavljanja, a zatim dodajte još ponavljanja zavisno o Vašoj fizičkoj spremi. Kada odrađujete trening, ne zapostavljajte gornji deo tela. Ovakve vežbe odraziće se u Vašem držanju, a grudi će biti ispupčenije i naglašenije.

Ženski sklekovi ne čine te širokom i mišićavom

Opšta je predrasuda mnogih žena da teretane i iscrpni treninzi će od njih napraviti gromadu od žene i da će pored njih Sandra Perković izgledati maleno. No to nije istina – bit treninga i ljudske kineziologije je poboljšati rad našeg organizma u potpunosti te ojačati mišiće što onda sprečava mnoge bolesti i povrede u kasnijem razdoblju u životu.

Od treninga nećete nabujati – nabujati mogu samo Vaša prsa ukoliko su ženski sklekovi stalni deo treninga. Nabujat ćete od teretane onda kada se stavite pod režim u kojem gradite mišićnu masu, a za to nije dovoljno samo trenirati, već i puno jesti. Ukoliko Vaša averzija prema treninzima dolazi iz tih argumenata, budite sigurni da realnost nije takva. Ženski sklekovi pomoći će Vam da izgledate bolje, atraktivnije i zdravije. Takođe, kroz trening i vežbanje ćete otkriti kako zategnuti kožu bez nepotrebnih operacija.

Ukoliko trenirate, no to se uglavnom svodi na vežbe za noge i pozadinu, onda ste već i upoznati s prednostima treninga i ne biste sklekove trebali preispitivati.

ženski sklekovi
Ženski sklekovi, baš kao i ostale vežbe, ne trebaju se brzati

Ženski sklekovi – Prednosti

Ženski sklekovi su odlična vežba koja može služiti za postizanje raznih ciljeva, redukcija telesne mase, zatezanje mišića ili obična rekreacija. Početni položaj je na kolenima, šake su postavljene nešto šire od širine ramena, pogled je na dole. Veoma bitna stvar je da prilikom spuštanja tela ceo trup zajedno ide ka dole paralelno sa podom, uključujući karlicu. Udah je prilikom spuštanja na dole, dok je izdah prilikom podizanja tela ka gore.

  • Povećanje snage
  • Izgradnja tela
  • Gubitak kilograma
  • Povećanje stabilnosti
  • Povećanje izdržljivosti
  • Jačanje kostiju

Uz adekvatan plan treninga smanjiće se rizik od razvoja bolesti, pospešiti rad srca, doći do bolje koordinacije i ravnoteže. Ženski sklekovi smatraju se najboljom vežbom za grudni koš, oblikovanje ruku i većinu mišića u gornjem delu tela. Najbolje je započeti tako što ćete uraditi 3 serije po 10 ponavljanja tri puta nedeljno. Brojna istraživanja ukazuju da redovno izvođenje sklekova smanjuje razvoj osteoporoze i poboljšava izgradnju mišića.

Žene koje redovno rade sklekove imaju bolje držanje tela i ravnotežu. Sklekovi moraju biti uvršćeni u plan treninga, jer kada se uključe u rutinu oni doprinose značajnoj promeni figure.

Preporučujemo:

Komentariši